Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitstrijkje

12 december 2019 om 16.38
4613 x gelezen

Beste dr. de Kroon,

Ik ben 41 jaar en een jaar geleden heb ik een uitstrijken laten maken via het bevolkingsonderzoek. Er is daarbij geen HPV waargenomen. Ongeveer sinds die tijd kreeg ik last van bruine afscheiding tussen mijn menstruaties door. Dit begint eigenlijk altijd na gemeenschap en houdt aan tot de menstruatie waarna het stopt. Het gebeurde zeker niet iedere maand maar zo af en toe. En nooit eerder dan een dag of 5. Omdat mijn uitstrijkje net gedaan was maakte ik me geen zorgen. 
 

Deze laatste maand begon het al 15 dagen voordat ik zou moeten menstrueren. Echter na de menstruatie stopte het weer. Soms lijkt het alsof ik wat lichte krampen voel, maar dat kan ook komen omdat ik er meer mee bezig ben. Mijn menstruatie verloopt af en toe wel heviger dan ik gewent ben ook met stolsel e.d. Daarom ben ik toch maar langs de huisarts gegaan. Er was in mijn bloed geen afname te zien van hormonen. Deze week is er een  uitstrijkje gemaakt waarbij de baarmoedermond gelijk begon te bloeden. De baarmoedermond zag er wel goed uit.
 

Kan ik op het uitstrijkje  van een jaar geleden vertrouwen dat er niet iets ernstiger aan de hand is? Maak me toch wel wat meer zorgen.

Hartelijke groet,

Antwoord

Beste AXR, 

De kans dat er nog iets ernstigs met de baarmoedermond aan de hand is als eer geen HPV is, is extreem klein. Maar niet nul dus is het heel goed dat er opnieuw een uitstrijkje is gemaakt. Omdat je nu klachten hebt zal er niet (alleen) naar HPV worden gekeken maar naar of er afwijkende cellen zijn. Dan weten je het zeker, 

Kan me voorstellen dat t gezien je klachten ook nog verstandig is een echo te maken: je klachten passen ook wel bij een poliep van het baarmoederslijmvlies.

En mochten er helemaal geen afwijkingen gevonden worden en je wil wel van de klacht af,  dat is ‘cryocoagulatie’ (bevriezen) van de baarmoedermond vaak een goede behandeling voor een makkelijk bloedende baarmoedermond.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46
14 december 2019 om 17.10

Beste dr de Kroon,

Bedankt voor uw reactie. Dit stelt me wel wat gerust. Ik heb een geschiedenis van kanker in de familie. Wie niet zou je bijna zeggen. Mijn beide ouders zijn in het verleden getroffen door huidkanker(melanoom) mijn moeder heeft dit niet overleefd en ik weet daardoor hoe snel het om zich heen kan grijpen.

Ik ben nu nog op consult bij de huisarts, maar zal na de uitslag van het uitstrijkje zeker een doorverwijzing vragen, omdat ik er dan zeker van ben dat er niet iets ernstiger aan de hand is.

Nogmaals dank en ik wens u een fijn weekend.

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46
1 februari 2020 om 15.19

Beste dr. de Kroon,

Inmiddels is de uitslag van het uitstrijkje binnen en die is oké, PAP1.

Ook is er onlangs een waterecho gemaakt en daaruit is geconstateerd dat er een verdikking van het baarmoederslijmvlies zit, 7,3, aan de voorkant van de baarmoeder. Ik heb nu 3 opties waar ik uit kan kiezen. 1. Ik kan het laten zoals het nu is, als ik er niet te veel last van heb. 2. Ik kan 2 weken progesteron pillen slikken waardoor het resterende slijmvlies los kan komen of  3. Er wordt een hysteroscopie uitgevoerd en het overtollige slijmvlies wordt verwijderd. 

Wat ik me nu afvraag is of er niet eerst moet worden getest of er kwaadaardige cellen aanwezig zijn en of die pillen niet meer kwaad dan goed doen. En als die verdikking blijft kan het dan doorgroeien naar een kwaadaardige poliep of tumor?  Wat is uw mening hierover? Zelf vind ik dat het maar beter weg kan zijn, maar hoe zit het dan met de schade in de baarmoeder? 

Hartelijke groet

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste AXR,

Denk dat testen of de verdikking kwaadaardige cellen bevat nu niet hoeft omdat de kans dat er iets mis is klein is. Dus afwachten en kijken hoe het gaat is verantwoord zeker als het bloedverlies momenteel weer is gestopt / u weinig klachten heeft. Bij primolut blijkt sneller of er een poliep is: die verdwijnt niet na de kuur. Bij de hysteroscopie weet je het meteen. Kortom: alle opties zijn denk ik prima. De afweging is tussen zo min mogelijk 'gedoe naar met de kans dat er uiteindelijk toch nog een hysteroscopie nodig is als het niet spontaan over gaat' (afwachten) of 'maximale zekerheid met meer gedoe maar er dan ook wel in 1 keer vanf zijn' (hysteroscopie) of een beetje daar tussen in (primolut).

Hoop dat dit je helpt.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46
6 februari 2020 om 11.06

Beste dr. De Kroon,

goh, wat is dit een prettige manier om de mening van een andere arts in alle rust te kunnen bekijken. Dank daarvoor!

Ik heb besloten om een hysteroscopie te laten doen. Dan weet ik het zeker, want steeds als ik nu iets voel denk ik dat het die verdikking is en dat maakt me erg onrustig, merk ik.

Ik zal u laten weten wat de uiteindelijk uitslag is. 

Hartelijk groet!

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46