Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Uitzaaiing baarmoederkanker

27 december 2019 om 21.16
4938 x gelezen

Beste arts,

Mijn moeder heeft baarmoederkanker. Een poliep in de baarmoeder bleek kwaadaardig waarna de baarmoeder en eierstokken met een kijkoperatie vaginaal verwijderd zijn. Na onderzoek van de verwijderde baarmoeder bleek de kanker niet (ver) doorgedrongen in de baarmoederwand en kreeg mijn moeder twee weken na de operatie de volgens de arts meest gunstige uitslag. Vervolgbehandeling was niet nodig.

Een aantal dagen na de uitslag belde de gynaecoloog dat er vocht opgestuurd was naar het Erasmus mc, dat hier kwaadaardige cellen in zaten en dat er daarom toch een CT scan gemaakt moest worden. Na de CT scan bleek dat er uitzaaiingen zijn in het vetschort achter de darmen. 
22 januari staat de operatie gepland om het vetschort te verwijderen. 

Mijn moeder heeft vier jaar geleden een borstbesparende operatie gehad na diagnose DCIS. Bij de operatie bleek dat er in de kern al kanker ontstaan was. Ze is daarna bestraald. In de andere borst is ondertussen LCIS gevonden. Dit staat voor zover bekend los van de baarmoederkanker. 

Nu heb ik twee vragen: 

1. Is 22 januari niet lang wachten voor de operatie? Wie weet wat zich in de tussentijd kan ontwikkelen uit de uitzaaiingen in het vetschort? En het vocht is waarschijnlijk in aanraking geweest met meer weefsel dus wie weet wat er nog niet zichtbaar was op de CT scan maar wel in ontwikkeling is in haar lichaam?

2. Is mijn moeder niet beter af in een gespecialiseerd ziekenhuis ipv in het streekziekenhuis? Op zijn minst voor een second opinion?

Bij voorbaat dank voor uw tijd en aandacht.

Hartelijke groet.

Antwoord

Beste Rosa,

Wat naar zeg, eerst goed nieuws te horen krijgen en dan blijkt een paar dagen later dat de uitslag veel minder gunstig is. Hoe is je moeder eronder?

Denk dat 22 januari wel redelijk is. We denken dat een operatie binnen 4-6 week voor de uitkomst niet echt uitmaakt. Dat weten we natuurlijk niet zeker. Maar t heeft er wel toe geleid dat dat min of meer de ‘norm’ is.

Denk dat het logisch is te denken dat er vast meer uitzaaiingen zijn dan op de scan zijn gezien. Daarom is het altijd de vraag of het zinvol is om na de operatie nog aanvullende behandeling te doen. Dat soort adviezen zullen altijd samen met een gespecialiseerd centrum worden genomen. Er is door de behandelaren van je moeder blijkbaar al overleg geweest met het Erasmus, dus dat zal ongetwijfeld na de komende operatie weer worden gedaan. Dus in die zin denken er al gespecialiseerde artsen mee. Kan niet goed beoordelen of behandeling in dat centrum beter is. Wordt de operatie weer mbt van een kijkoperatie gedaan? Dat zou bijv een reden kunnen zijn om de behandeling wel in een centrum te doen. Kan overigens op basis van wat je schrijft niet helemaal inschatten of een kijkoperatie uberhaupt mogelijk is.

Een second opinion kan natuurlijk altijd: dan ligt het voor de hand om een ander ziekenhuis dan het Erasmus te doen omdat die al hebben meegedacht.

Kun je hiermee verder?

Sterkte, met vriendelijk groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste dokter Cor de Kroon,

Bedankt voor het uitgebreide antwoord. De beste wensen voor het nieuwe jaar!

Mijn moeder houdt zich sterk. Van binnen is ze uiteraard bang. Ik ook.

De geplande operatie van 22 januari wordt geen kijkoperatie. Bij deze operatie worden de darmen ook nagekeken.

Zou u een second opinion kunnen en willen doen in het LUMC? En hoe zou dit eruit zien?

Hartelijke groet,

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Rosa,

Bij een second opinion in het LUMC, maar dat werkt in andere ziekenhuizen ook zo, spreken we en onderzoeken we eerst uw moeder. Op die manier weren we wat precies de vraag is / de reden van de second opinion. Dan kijken we helemaal opnieuw naar alle scans e. Uitslagen. Dan bespreken we alles in het team en komen we tot een advies dat we dan weer met uw moeder bespreken. Soms is, omwille vd tijd, de volgorde anders, en soms is er een heel specifieke vraag (bijv over de uitslag van een scan of van een biopt). In de laatste situatie hoeft de patient soms niet te komen maar kan het, nadat we in het team de vraag hebben beantwoord, soms telefonisch afgehandeld. Dat is vooral winst als de betreffende patient erg ziek is of als de reistijd lang is. 

Het handigst is het om de second opinion via de behandelaren te regelen, dan gaat t vaak t snelst. Vooral versturen van scans en uitslagen. U kunt natuurlijk ook via de huisarts een afspraak  maken. Als uw moeder idd naar het LUMC wil kan de afspraak via onze secretaresse gemaakt worden: 071-5262845.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste dokter Cor de Kroon, 

Bedankt voor de informatie. 
De plannen zijn gewijzigd.
Mijn moeder krijgt eerst drie chemokuren en daarna een scan om te kijken of de plekjes in het vetschort kleiner zijn geworden. Wanneer dat zo is wordt het vetschort verwijderd. Na de operatie krijgt ze nog drie chemo kuren.

Hopelijk zorgt dit ervoor dat mijn moeder helemaal beter wordt. Heeft u nog advies voor ons?

Hartelijke groet.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Rosa,

Heb geloof ik geen aanvullend advies. Denk dat chemotherapie een heel goed alternatief is voor de operatie. Beide hebben voor- en nadelen natuurlijk, maar in geval van bewezen uitzaaiingen is chemotherapie vaak een goede behandeling. 

Veel sterkte voor jou en je moeder!

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46