Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Verloop borderline tumor
Beste dr. de Kroon,
In december 2017 heb ik een operatie gehad waar ze een borderline tumor/cyste bij mijn rechter eierstok hebben verwijderd. Er is toen gekozen om alleen de tumor en een klein gedeelte van mijn eierstok te verwijderen omdat ik pas 22 jaar oud was. De dokter heeft mij toen verteld dat er dan wel wat meer kans was dat het terug zou komen maar niet hoe veel kans. Aangezien mijn jonge leeftijd leek hem dit de beste optie. Tegelijkertijd had ik ook een cyste bij mijn linker eierstok, dit was gewoon een normale goedaardige cyste maar hierdoor is mijn eierstok gaan draaien waardoor mijn linker eileider is gaan afsterven, deze hebben ze tijdens de operatie moeten verwijderen. Ik ga regelmatig op controle waar dan een inwendige echo gemaakt word, tot nu toe heeft het er altijd goed uit gezien. Nu heb ik nooit echt veel informatie gekregen over wat een borderline tumor precies in houdt, alleen dat het een grens geval is tussen goed en kwaadaardig en dat het chirurgisch verwijderen voldoende is. Echter maak ik me vaak toch zorgen of het niet verstandiger was om de gehele eierstok te verwijderen en of ik nu meer kans op eierstokkanker heb? Valt een borderline tumor eigenlijk onder kanker of niet? Is er een mogelijkheid dat het helemaal kwaadaardig kan worden? Ook zou ik willen weten of het in de toekomst (na het vervullen van een kinderwens) wordt aangeraden om beide eierstokken toch te laten verwijderen?
Ik hoop een antwoord van u te mogen ontvangen, alvast bedankt!
Antwoord
Beste Manon,
Je stelt belangrijke vragen! Zal proberen ze te beantwoorden.
Borderline is geen kanker. Maar het verschil is subtiel. De belangrijkste eigenschap van kanker is dat het ingroeit in een ander type weefsel. En dat is precies het verschil met borderline: een borderline groeit niet in in een ander type weefsel. Er zijn nog meer verschillen maat dit is zoals ik al zei het belangrijkste. Vooral omdat het betekent dat een borderline geen uitzaaingen in andere organen kan veroorzaken. Een borderline kan wel terugkomen, met name als er bij de operatie borderline cellen achter zijn gebleven. Dat is precies de reden dat het advies is onder controle te blijven: dan kan een terugkerende cyste worden ontdekt als de cyste nog klein is. Dan is verwijderen makkelijker.
Een borderline is geen voorloper van kanker. Het is dus expliciet niet zo dat als de cyste bijvoorbeel later ontdekt zou zijn er dan kanker zou zijn ontstaan. Ook als de cyste terugkeert in dezelfde eierstok, is het weer een borderline en dus geen kanker. Het is helaas ook zo dat we weten dat ook de andere eierstok 'at risk' is: als je ooit een borderline hebt gehad is de kans groter dat je aan de andere eierstok ook een borderline krijgt in vergelijking met als je nooit een borderline cyste hebt gehad.
Dat gezegd hebbend is het dus inderdaad verstandig de eierstok niet in zijn geheel te verwijderen op jouw leeftijd. Hoe meer eierstokweefsel er achter is gebleven hoe groter de kans dat je op het moment dat je kinderen zou willen ook daadwerkelijk kinderen kunt krijgen.
Wat betreft je vraag over verwijderen van je eierstokken als je kinderwens is vervuld: dat hangt van heel veel factoren af en is dus niet zo makkelijk te beantwoorden. Maar het is zeker een vraag die je tzt zou kunnen stellen aan je behandelend gynaecoloog.
Hoop dat dit wat meer duidelijkheid geeft.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon