Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Vervolgonderzoek
Beste dokter Kroon,
Na mijn eerste uitstrijkje kreeg ik PAP 3a2 te horen. Na de colposcopie kreeg ik als uitslag cin3. Daaruit werd een LETTZ gedaan. Waarvan de uitslag was:
Microscopie I Type afwijking: pre-invasieve laesie Bevindingen plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie Uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking
II Type afwijking: pre-invasieve laesie Bevindingen plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie Uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking III Type afwijking: geen invasieve tumor of dysplasie Bevindingen plaveiselepitheel: niet aanwezig Bevindingen cylinderepitheel: geen afwijking
I, II: cervix bekleed met meerlagig plaveiselepitheel met over gehele breedte een uitrijpingsstoornis van de plaveiselcellen. Beide worden uitgebreide endocervicale klierbuizen uitbreiding gevonden met name in II is dit zeer uitgebreid. Geen overtuigende invasieve groei.
Immunologie: II: met pankeratine blijft de begrenzing van het epitheel in de endocervicale klierbuizen en stroma scherp, geen duidelijke invasieve component.
Conclusie: I Cervix lisexcisie (LEEP / LLETZ), achterlip: plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie; uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja; cylinderepitheel: geen afwijking.
II Cervix lisexcisie (LEEP / LLETZ), centraal: plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie; uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja; cylinderepitheel: geen afwijking.
III Cervix lisexcisie (LEEP / LLETZ): plaveiselepitheel niet aanwezig; cylinderepitheel geen afwijking: geen invasieve tumor of dysplasie.
NB II: zeer uitgebreiden endocervicale klierbuisuitbreiding van CIN III in de bodem van de LLETZ.
Kunt u mij vertellen wat dit inhoudt? Wat betekent geen overtuigende pre-invasieve groei? En wat betekent geen duidelijke invasieve component? Ik ben erg bang en ik hoop dat u aan mij de uitslag kunt gaan uitleggen.
Antwoord
Beste Inangstafwachting,
Je uitslag betekent dat er CIN III is en dat er geen kanker wordt gezien. Doordat de CIN III ook in de kleerbuizen zit en in de bodem van de LETZZ weet je niet helemaal zeker of alle CIN III is verwijderd of dat er CIN III is achtergebleven. Omdat de wond van de LETZZ altijd nog goed wordt dichtgebrand is het overigens meestal zo dat daarmee de achtergebleven CIN III alsnog wordt behandeld en wordt de afweer gestimuleerd zodat onbehandelde cellen door de afweer worden opgeruimd. Het is dus vaak niet nodig om nog een keer een LETZZ te doen. In plaats daarvan wordt dan na 6 maanden gekeken (vaak met een uitstrijkje) of er CIN is achtergebleven. Maar uiteindelijk is dat iets wat je met je behandelaar moet overleggen.
Hoop dat dit wat duidelijkheid geeft.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste dokter Kroon,
Dank je wel voor de uitleg. Inmiddels zijn de 6 maanden verstreken en heb nu voor de tweede keer een uitstrijkje gedaan. Hieruit is gekomen dat het een pap3a2 is. Vervolgonderzoek is een colposcopie, de datum krijg ik nog te horen wanneer dit deze kijkonderzoek gaat plaatsvinden.
Kan het dan zijn dat ik weer als uitslag cin3 is? Aangezien ik hieruit opmaak dat misschien/waarschijnlijk cin 3 er nog is, of niet?
Ik wil heel graag zwanger worden en zo als het er naar uitziet moet ik weer gaan wachten tot groenlicht.
Als er weer een LETTZ plaats gaat vinden, is er kans op vroeggeboorte hoger. Wat is uw advies?
Graag hoor ik weer van u.
Dat is natuurlijk in afwachting van de biopt wat wordt afgenomen. Maar zou het kunnen zijn dat er wel al verder in de baarmoederhals al kanker is ontwikkeld? Ik heb mij laten vertellen dat de cylindercellen waar geen afwijking waren, dat er dan geen kanker is. Maar ik weet het ook allemaal niet meer. Ik hoop dat u mij op mijn twee reacties weer antwoordt kunt geven.
Beste inangstafwachting,
Het zou, gezien de PAP3a2, inderdaad kunnen dat er weer (nog?) CIN III wordt gezien in het biopt. Het hoeft niet, maar zou wel kunnen inderdaad. Weet je of der ook nog HPV is? Denk dat het voor nu in elk geval goed is om even het biopt af te wachten: tot die tijd is er niet veel over te zeggen. Behalve dat als de cilindercellen normaal zijn het in elk geval niet 'naar binnen' is gegroeid ' hogerop zit' . Dus daarmee stel ik je misschien wat gerust.
Wat betreft zwanger worden: klopt. Na 2x een LETZ is de kans op vroeggeboorte iets groter dan normaal. Nog steeds gaat het meestal gewoon goed, maar in vergelijking met vrouwen die LETZ hebben gehad (ongeveer 7-8 op de 100 kinderen wordt dan te vroeg geboren) is het risico na een LETZ iets groter (ongeveer 10-12 op de 100 kinderen wordt dan te vroeg geboren).
Hoop dat dit je helpt! En denk in elk geval dat als er weer een LETZ zou moeten, ik zou adviseren niet opnieuw te gaan wachten me zwanger worden tot 6 maanden na de LETZ. Je kunt controles ook in de zwangerschap doen en behandelingen van CIN ook uitstellen tot na de bevalling. Want voor je het weet ben je 2 jaar verder met controles en wachten en dat is, als je zwanger wilt worden, natuurlijk niet wat je wil.
Met vriendelijke groet,
C0r de Kroon
Beste dokter Kroon,
Inmiddels heb ik de uitslag van het uitstrijkje. Hierin staat:
Microscopie
K4, endocervicale cylindrische- en squameus metaplastische cellen aanwezig
O6, geen tekenen van ontsteking P5, celbeeld passend bij matige dysplasie
A1, geen andere afwijkingen
C1, geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen B1, voldoende beoordeelbaar
Classificatie PAP-klasse: Pap 3a2 Bethesda: hooggradige squameuze intra-epitheliale neoplasie (HSIL)
Conclusie: Pap 3a2: celbeeld passend bij matige dysplasie; geen andere afwijkingen; geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen; geen tekenen van ontsteking. (Bethesda: HSIL).
Ik denk dat ik weer voor een LETTZ moet, maar kunt u mij uitleggen wat dit nu weer betekent? Wat is C1 en A1.
Er is idd. Ook weer HPV gevonden, HPV 16 staat erbij.
Beste inangstafwachting,
Het gaat bij jou om de P: P5. Dat betekent dat de cellen van de buitenkant van de baarmoedermond (de Plaveiselcellen) mild afwijkend zijn. Je zou kunnen zeggen dat dat overeenkomt met CIN II, maar dat zal moeten blijken uit het biopt.
C1 betekent dat de Cilindercellen (de cellen van de binnenkant van de baarmoedermond) zonder afwijkingen zijn.
A1 betekend dat er geen Andere afwijkingen zijn gevonden (bijv afwijkende baarmoederslijmvliescellen of afwijkende eierstokcellen).
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon