Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Vervroegde overgang na bestraling

18 augustus 2022 om 11.24
160 x gelezen

November 2020 ben ik op mijn 28e (tot nu toe) succesvol behandeld voor baarmoederhalskanker + verschillende uitzaaiingen in de lymfeklieren (kleine bekken). Deze behandeling bestond uit 5 chemo’s Cisplatine, 25 uitwendige bestralingen en 3 inwendige bestralingen. 

Na de behandeling ben ik in de vervroegde overgang gekomen en hiervoor slik ik Femoston 1/5. Tijdens de behandeling heb ik mijn laatste volledige menstruatie gehad na een spoed ivf. Sindsdien heb ik nog steeds het gevoel dat ik moet menstrueren. Steken in mijn baarmoeder en eierstokken, zeurende krampen zoals ik ook bij vroegere menstruaties had en 1 jaar lang om de paar weken donker bloedverlies dat een paar dagen tot een week aanhield. Tijdens 1 week vakantie ben ik de Femoston vergeten en dit ging tegen alle verwachtingen in juist beter dan met medicatie. Met de medicatie heb ik Savonds nog steeds last van 1 opvlieger, al is dit verwaarloosbaar. Die week dat ik de medicatie niet slikte heb ik nergens last van gehad. Is het schadelijk/heeft het nut om een tijdje te stoppen met de hormonen zodat ik kan kijken wat mijn lichaam “doet” zonder medicatie. Er is nooit getest of ik in de overgang ben en of dit misschien tijdelijk was. 

Als ik dit aangeef bij mijn artsen krijg ik altijd hetzelfde antwoord: dit komt door de bestraling, niks werkt meer. 

Ik heb ondertussen ook 40 sessies Hyperbare zuurstoftherapie gehad.

 

Tips, ervaringen of andere inzichten hoor ik graag!

 

Alvast bedankt. 

Antwoord

beste Janna,

Het kan absoluut geen kwaad en tijdje te stoppen! De 'gevaarlijke' gevolgen van de te vroege overgang (hart- en vaatziekten en botontkalking) worden niet beïnvloed door een tijdje geen hormonen te slikken: dat zijn langzame processen (eerder jaren dan maanden) en dan maakt het geen verschil dat je een paar week geen tabletten gebruikt. De korte termijn gevolgen van de vroege overgang (opvliegers, vaginale klachten, klachten met vrijen) merkt je meteen (of in elk geval binnen een paar week) als je gestopt bent. Uiteindelijk moet je zelf de afweging maken of de 'negatieve gevolgen op je kwaliteit van leven op dit moment' opwegen tegen de 'mogelijke voordelen met betrekking tot je gezondheid op lange termijn'. Daarbij is het ook van belang andere risicofactoren voor die lange termijn gezondheid (overgewicht, bewegen, aandoeningen in de familie, suikerziekte, cholesterol, roken, alcohol,...) mee te wegen.

Kortom; volgens mij is het tijd om een keer in gesprek te gaan met een gynaecoloog met expertise op het gebied van te vervroegde overgang.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Bedankt voor de snelle reactie! Ik ben intotaal 3 weken gestopt met het nemen van Femoston en dit ging eigenlijk heel goed. Ik slik de medicatie nu 2 dagen en merk dat ik opvliegers krijg. Is dit toeval na 2 dagen of werken hormonen echt zo snel. 

Is het mogelijk dat je na de behandeling die ik heb ondergaan toch een ovulatie en eisprong hebt? Omdat ik vaak maandelijks steken/krampen in mijn baarmoeder en eierstokken heb besloot ik een tijdje ovulatie testen te gebruiken. En deze was de 26e ineens positief! Nu heb ik gelezen dat de test door de verandering in hormonen tijdens de overgang ook kan reageren, maar 2 dagen na de positieve test was de volgende test weer negatief. De test heb ik gedaan in de 3 weken dat ik ben gestopt met de femoston. 
 

Alvast bedankt! 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Janna,

Ik zou je adviseren voor deze specifieke en persoonlijke vragen een consult aan te vragen bij een gynaecoloog met expertise op het gebied van vervroegde overgang. Als het goed is kan je daar binnen het ziekenhuis waar je onder behandeling bent een verwijzing voor krijgen. Het is te kort door de bocht om, zonder inzage in al je gegevens, antwoord op te geven via dit forum. Dat is geen onwil, hoop dat je dat begrijpt.

Veel succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46