Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
VINIII
Beste heer de Kroon, ik ben 38 en sinds kort de diagnose hyper immunoglobine D syndroom gekregen waarbij de lymfeklieren in mijn hals beide zijden erg vergroot zijn en er een nodulus in mijn long is gevonden. Tevens werd er eerst gedacht dat ik genitale wratten had, maar na pathologisch onderzoek bleek dit een vinIII door hpv16. (Marker ki67?) Ik ben onder controle en mag zelf beslissen of ik aldera ga gebruiken. Wat is weggesneden lijkt op een wrat (condylomata acc aldus het rapport) maar bevatte toch hpv16. Tevens heb ik een onderhuidse verkleuring aan 1 kant. Na wat googlewerk heb ik de bultjes met appelciderazijn weggekregen, alleen komen er helaas weer nieuwe bultjes bij. Ik volg het niet meer. De bultjes lijken in mijn ogen genitale wratten en dus van een ander hpv type terwijl er VINIII uit de onderzoeken komt. Dat ik de bultjes met 1 week appelciderazijn weg kan halen ipv met een 'chemocreme' vind ik raar. Betekend dit dat ik meerdere HPV types heb of kan hpv16 ook wratten veroorzaken? En, is aldera raadzaam en/ of zijn er eventueel meer geschikte behandelingen gezien het hele plaatje. Ik hoor graag uw mening.
Antwoord
Beste ano-niem,
Wratjes worden niet door HPV 16 veroorzaakt inderdaad, dus als je én wratjes hebt én VIN III op basis van HPV16 dan denk ik inderdaad dat je 2 typen HPV hebt. Moet bekenne dat ik het ook wel raar vindt dat je de bultjes / wratjes in 1 week kunt laten verdwijnen met appelciderazijn. Ik ken dat niet als behandeling van genitale wratjes. Misschien zijn de bultjes / wratjes vanzelf verdwenen en niet dankzijn de appelciderazijn?
Wat betreft Aldara: dat is een behandeling voor VIN III maar werkt ook wel tegen genitale wratjes. Dus je zou ervoor kunnen kiezen de wratjes nog een keer te laten bekijken om te kijken of het echt wratjes zijn en die dan ook met Aldara behandelen. Dan sla je 2 vliegen in 1 klap. Aan de andere kant heeft Aldara wel bijwerkingen en die nemen toe naar mate het oppervlak dat je smeert toeneemt. En je zou kunnen proberen de wratjes te behandelen met condyline of podofylline. Dat heeft minder bijwerkingen maar helpt vaak wel tegen de wratjes. Niet tegen de VIN overigens.
Is dit voldoende antwoord? Kun je hier mee verder?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste heer de Kroon, bedankt voor uw reactie. Het zou mij ook logisch lijken dat het 2 types zouden zijn maar mijn arts omschreef het meer als een cocktail waarbij je maar moet afwachten welk type hpv zich ontwikkeld. Maar dit is helder. Ik twijfel inderdaad erg over Aldara ivm de bijwerkingen en vele horrorverhalen. Qua oppervlak is de verkleuring zo'n 3 bij 2 cm en betreft het rond de 10 wratjes. Er zijn veel forums met succesverhalen met appelciderazijn, maar zeer weinig onderzoeken oid. Mijn arts in UMC kende het ook niet maar het werkt wel degelijk en vrij snel. Op een doordrenkt watje met pleister s nachts aanbrengen, een week lang. Eerst gaat het heftig reageren, maar prima vol te houden, als het niet goed voelt sla ik desnoods een nachtje over, maar na ongeveer een week valt het huidje van de wrat er pijnloos af. Alleen komen er weer nieuwe bij helaas. Ik heb met medicijnen en allerlei stopmethodes geprobeerd te stoppen met roken maar ik vlieg na weken stoppen nog steeds door het dak heen en ben een gevaar voor mijn omstanders haha. Toch blijf ik proberen en is gezondheid de motivatie. Valt er iets te zeggen over hoe vaak het voorkomt dat een hpv infectie alsnog opgeruimd word na stoppen met roken? Ziet u dat vaak?