Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Vraag t.a.v. uitslag uitstrijkje HPV positief
Beste heer De Kroon,
In maart 2009 heb ik me op eigen verzoek door de huisarts laten vaccineren voor het HPV virus, dit is inmiddels 11,5 jaar geleden (ik was toen 23 jaar oud). Ik werd destijds voor 9 HPV-typen ingeënt. De huisarts legde mij uit dat ik niet was beschermd voor HPV virussen die ik voor de enting had opgelopen tijdens seksueel contact, maar wel voor een groot deel van de HPV-virussen die ik na de vaccinatie eventueel nog zou kunnen oplopen.
Een half jaar nadat ik mijn derde (en laatste) vaccinatie had gehad heb ik mijn man leren kennen en wij zijn inmiddels 11 jaar samen (in een 100% monogame relatie).
Vijf jaar geleden (op 30-jarige leeftijd) heb ik mijn eerste uitstrijkje laten maken, hierop waren geen afwijkingen te zien (er werd toen nog niet getest op de aanwezigheid van het HPV virus).
1,5 week geleden heb ik (op 35-jarige leeftijd) mijn tweede uitstrijkje laten maken. Hier kwam uit dat er geen afwijkende cellen zijn gevonden, maar dat wel het HPV virus is aangetroffen. Ik heb mijn huisarts vandaag gebeld en zij heeft nagekeken om welke variant van het virus het ging. Dit werd niet verder gespecificeerd, alleen dat het een hoog-risico variant betrof.
1. Heeft u voor mij misschien een mogelijke verklaring hoe het kan dat ik nu positief getest word op HPV als ik al 11 jaar geen andere bedpartner dan mijn eigen man heb gehad (en hij ook geen andere bedpartner heeft gehad)?
2. Als ik het HPV-virus nog voor de inenting heb opgelopen kan het dan zo lang ‘latent’ aanwezig blijven in het lichaam zonder afwijkingen te veroorzaken?
3. Kan het een variant van het virus zijn waarvoor ik destijds niet ben ingeënt? Ik begreep dat men nu weet dat er 12 of 14 varianten zijn die mogelijk baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken, ik ben destijds ingeënt voor 9 varianten.
4. Als het inderdaad een andere variant betreft waarvoor ik niet ben ingeënt, dan zou ik deze (op z’n laatst 11 jaar geleden) moeten hebben opgelopen (toen ik een relatie kreeg met mijn man). Kan ik dan nog steeds positief testen op HPV zonder dat er afwijkingen worden waargenomen (zowel bij het eerste uitstrijkje 5 jaar geleden als nu)?
5. Over een half jaar moet ik terugkomen voor een uitstrijkje. Ze testen dan of er nog steeds geen afwijkende cellen te zien zijn. Ze testen echter niet opnieuw op het al dan niet aanwezig zijn van het HPV virus. Ik snap niet goed waarom hier niet opnieuw op getest wordt. Is daar een speciale reden voor?
6. Gezien mijn verhaal, is er in uw ogen reden tot bezorgdheid?
Ik hoor graag van u.
Bij voorbaat dank voor de moeite.
Antwoord
Beste Marja,
Woe, veel vragen. Maar ik begrijp ze wel: denk je dat je goed zit door je te laten vaccineren en dan lijkt het erop alsof je toch een HPV infectie hebt opgelopen. Goed om, voordat ik je vragen beantwoord, te bedenken dat zowel het vaccin niet 100% beschermd (je zou dus evt toch ook 1 van de 9 HPV's uit het vaccin kunnen hebben) en ook de test niet 100% accuraat (de test zou ook per abuis kunnen hebben aangegeven dat je HPV hebt terwijl je dat helemaal niet hebt).
Dan je vragen:
1. De beste oplossing is, ervan uitgaande dat je echt een HPV infectie hebt en de test klopt, dat jij (of hij) het hebt/heeft opgelopen voordat je je huidige partner hebt ontmoet.
2. HPV kan idd heel lang aanwezig zijn zonder dat het afwijkende cellen veroorzaakt.
3. Dat zou ook kunnen: er zijn wel 100 varianten. Maar in het bevolkingsonderzoek wordt maar een klein aantal getest. Dat zijn overigens grotendeels wel dezelfde als die in het 9-soorten vaccin zitten.
4.Zie vraag 2. Dat kan idd.
5.Klopt:opnieuw HPV testen heeft geen consequenties (en kost wel geld). Het gaat er namelijk om te weten of er inmiddels afwijkende cellen zijn ontstaan. Zijn er (nog steeds) geen afwijkende cellen ontstaan dan weten we dat je afweer blijkbaar de HPV zo goed onder de duim houdt dat er geen afwijkende cellen ontstaan. De kans dat die dan alsnog ontstaan in de loop van de tijd is zo klein dat er verder geen vervolgonderzoeken nodig zijn. Je krijgt dan gewoon weer en oproep voor een uitstrijkje over 4 en half jaar.
6. Zolang er geen afwijkende cellen zijn is er geen enkele reden tot ongerustheid!
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Cor,
Hartelijk dank voor uw reactie.
Ik had nog drie vragen en ik hoop dat u die wilt beantwoorden.
1. Kan mijn man zich ook laten testen op aanwezigheid van het HPV virus?
2. Is het mogelijk dat één van ons beide het virus 11 jaar geleden de relatie in heeft gebracht en dat we elkaar nu steeds opnieuw aan het besmetten zijn?
3. Is er iets dat ik zelf kan doen om het virus uit mijn lichaam te krijgen en mijn immuunsysteem te versterken? Ik rook niet (ik heb ook nooit gerookt) en mijn man rookt ook niet. Ik las namelijk dat roken een negatieve invloed kan hebben.
Ik las ook iets over een mogelijk gunstige invloed van een vaginale gel Papilocare. Weet u daar iets meer van?
Alvast hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vragen.
Beste Marjj,
Volgens mij kan je man zich niet laten testen.
Het zou kunnen dat jullie elkaar al 11 jaar steeds besmetten. Maar het is de vraag hoe erg dat is: de HPV an sich kan geen kwaad zo lang er geen afwijkende cellen ontstaan. En daar lees ik niks over, toch?
Moet bekennen dat ik nog nooit van papilocare had gehoord. Heb het even gegoogeld maar werd er niet veel wijzer van. Ook op de site van de producent geen studies waaruit blijkt dat er HPV infecties mee worden voorkomen of dat er bij gebruik minder vaak afwijkende cellen ontstaan als je HPV hebt en papilocare gebruikt. Kortom ik ben niet overtuigd maar de reviews op de site zijn inderdaad lovend. Eigenlijk is er in de ' reguliere zorg' niks waarvan we weten dat het t opruimt van HPV bevordert behalve stoppen met roken.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon