Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Vragen n.a.v. positieve HPV-test

Hallo,

Ik heb recent een positieve uitslag van een HPV zelftest in het kader van het BVO gekregen (50 jaar, niet rokend, normaliter gezond). De vorige test was 5 jaar geleden ook BVO via gynaecoloog ivm onderzoek mogelijkheid zwanger te worden. Toen was de uitslag negatief.  Daarvoor niet meegedaan aan BVO.
Al 6 jaar heb ik dezelfde man en we zijn monogaam. Sinds ongeveer 2 jaar heb ik wel pukkels in mijn schaamstreek onder mijn schaamhaar. Ik dacht eerst uitslag of ingegroeide haar, maar na herhaald terugkomen heeft huisarts nu als diagnose gegeven "koortslipvirus". Dit terwijl zowel mijn partner als ik nooit een koortslip hebben.
Als ik uw website lees denk ik nu dit zijn genitale wratten door het HPV-virus. 

- Is het aannemelijk dat ik sinds 2 jaar genitale wratten heb van het HPV-virus? Of is het logischer dat ik het koortslip virus ergens heb opgelopen ondanks dat ik monogaam ben en mijn voorgaande partners ook niet bekend zijn met dit virus? Zelf dacht ik eerder aan gordelroos. Dit heeft mijn vriend in 2020 gehad. 

- Sinds de diagnose voelt het risicovol mezelf of mijn vriend aan te raken. Kan ik mezelf via zelftests regelmatig testen op HPV om verloop te monitoren? Ik begrijp dat een man testen wel kan maar niet gedaan wordt? Als het kan. Waar/hoe kan dit dan?

- Op de website van het BOV staat dat condooms de kans op besmetting 50% minder maken. Op uw website lees ik het advies een jaar een condoom te gebruiken om elkaar niet te blijven besmetten. Tegelijk lees ik dat condooms weinig zin hebben? Is condoom, goed handen wassen en niet met handen naar mond verstandig of slechts een illusie?

Bij voorbaat heel erg bedankt voor de antwoorden op mijn vragen en deze website!

Kenniszoeker

Antwoord

Beste Kennis,

Moeilijk te zeggen wat de pukkels die u beschrijft precies zijn. Koortslip (herpes) klinkt mij onwaarschijnlijk in mijn oren omdat (1) de eerste keer dat dat opkomt het vaak heel veel pijn doet maar vooral omdat (2) dat blaasjes zijn en geen pukkels die (3) bovendien komen en gaan. Dat hoor ik in uw verhaal allemaal niet terug. Of het genitale wratten van het HPV virus zijn kan ik ook niet helemaal inschatten: die komen vooral voor op de niet behaarde huid van de vulva en ik hoor ook dat ze onder het schaamhaar zitten. Kortom: wat mijn betreft nog niet helemaal duidelijk. Als u het wil weten is het denk ik verstandig een keer naar een gynaecoloog of dermatoloog verwezen te worden.

Wat betreft de positieve HPV: persoonlijk denk ik dat het in een relatie waarin je regelmatig sex hebt met elkaar een illusie is om te voorkomen dat je elkaar infecteert. Bovendien is het goed te weten dat sowieso 80-90% van de seksueel actieve volwassenen een keer HPV heeft doorgemaakt. Condooms zijn wellicht effectief om in het begin van relaties te voorkomen dat je HPV overbrengt, maar op de lange duur ontsnapt HPV vaak aan het condoom. Dit in tegenstelling tot Chlamydia en bijv gonorroe waar het condoom veel effectiever overdracht voorkomt.

Wat betreft beloop in de gaten houden met zelftests: dat kan natuurlijk, maar zoals gezegd is het de vraag of dat zinvol is. Het klinkt alsof u al lange tijd samen bent en u niet recent door een ander contact besmet bent geraakt met HPV. Als u regelmatig gemeenschap heeft dat betekent dat dat u het in die afgelopen jaren ongetwijfeld al aan uw partner hebt overgedragen (of dat u het via uw partner heeft gekregen natuurlijk). Dan is voorkomen overdragen op uw partner dus niet zo zinnig. Het kan natuurlijk ook dat uw partner het recent heeft opgedaan (sorry maar ik moet de optie benoemen) maar dan heeft uw partner het al hoeft u zich dus ook geen zorgen te maken dat u het aan uw partner overdraagt. 

Hoop dat dit verheldert.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

PS nu er bij u HPV is vastgesteld is het wel belangrijk ook een 'echt' uitstrijkje te laten maken om te kijken of er door de HPV infectie afwijkende cellen zijn ontstaan op de baarmoedermond. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46