Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Vragen over Uitstrijkje

18 juni 2022 om 00.30
2508 x gelezen

Misschien kunt u mij geruststellen? 

 

Deze week ben ik bij de huisarts geweest omdat ik al langer klachten heb. Vooral terugkerende schimmelinfectie.Na onderzoek bleek dat ik een blaasontsteking heb en een schimmelinfectie. Lange tijd geleden dat ik een blaasontsteking heb gehad. Ik heb hiervoor een antibiotica kuur gekregen en een pil en zalfje voor de infectie.

 

Wat goed is om te weten is dat mijn cyclus al geruime tijd rommelt en ik voortekenen vertoon van de overgang. Ik ben nog redelijk jong voor de overgang  (47 jaar). Heb ook al een tijdje niet meer gemenstrueerd en toen waren de klachten weg. Vanaf mijn 28 e heb ik uitstrijkjes laten maken. Eerst ivm ivf behandelingen en daarna elke vijf jaar via het bevolkingsonderzoek. Nooit een afwijkende uitslag. 

Nu is het vijf jaar geleden dat ik het uitstrijkje heb laten maken en is het dus weer tijd om dat te gaan laten doen. Door de klachten en door een aantal mensen in mijn omgeving die ziek zij geworden ben ik nu angstig. Mijn huisarts adviseert het uitstrijkje te laten doen. Kunnen bovenstaande klachten en de antibiotica invloed hebben op de uitslag van het uitstrijkje?  Zij wil graag maandag dat uitstrijkje doen. 

 

Mocht ik verkeerde cellen en afwijkende PaP uitslag krijgen kan dat waarschijnlijk niet vanuit HPV komen aangezien dat al 17 jaar niet naar voren is gekomen. Kan zich dat dan wel opeens ontwikkelen na het laatste uitstrijkje?

 

Mijn angst overheerst terwijl dat wellicht niet reel is. Wellicht heeft u wat extra informatie om mij gerust te stellen? Daarnaast is het dus de vraag of het slim is om dat uitstrijkje nu al te doen of dat ik beter kan wachten tot alles weer hersteld is? Dan duurt het wel wat langer voordat ik helemaal gerustgesteld ben maar schrikken van een afwijkende cellen ivm bovenstaande vind ik ook een naar idee. 

 

Alvast bedankt voor uw hulp en antwoord! 

Antwoord

Beste hjst,

Wat vervelend dat je zo ongerust bent. Ik zou maandag het uitstrijkje laten doen, ik verwacht niet dat je een ernstige afwijking hebt.

Er zijn veel vrouwen die net als jij bang zijn om een uitstrijkje te laten doen, soms omdat ze opzien tegen het gynaecologisch onderzoek, en soms omdat ze bang zijn dat er iets ernstigs is. Dus heel goed dat je dit benoemd, er zijn meer vrouwen die deze vragen lezen en doordat jij hier deze vraag stelt voelen zij zich niet alleen hierin. Ik geef hieronder daarom nog wat meer algemene toelichting hierover.

Als je opziet tegen het afnemen van een uitstrijkje (bijvoorbeeld omdat je ooit iets naars hebt meegemaakt op seksueel gebied) is het een optie om een hpv zelfafnameset aan te vragen. Daar wordt alleen getest op HPV. Als je dat virus hebt moet je daarna naar de huisarts voor een gewoon uitstrijkje. Bij klachten is het beter om de uitstrijk direct door de huisarts te laten doen, omdat die dan ook even ziet of er geen andere dingen spelen zoals een infectie. Hier de link voor hpv zelfafnameset;

https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-baarmoederhalskanker/zelfafname…

Als niet perse opziet tegen het maken van het uitstrijkje, maar meer tegen de uitslag dan is ook dat heel begrijpelijk. Bespreek dit met de huisarts of assistente. Maak een goede afspraak over wanneer en hoe je de afspraak krijgt. En probeer het in de tijd tussen de uitstrijk en de uitslag los te laten.

De kans dat er iets ernstigs is is extreem klein, maar zelfs mocht er iets ernstigs zijn dan is dat toch echt het beste om daar snel achter te komen, dan heb je nog de meeste behandelmogelijkheden! Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is immers ontwikkeld om te voorkomen dat vrouwen baarmoederhalskanker krijgen, en vrouwen met een voorstadium op te sporen.

succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Bedankt voor uw uitgebreide reactie, fijn dat u zo snel antwoord kunt geven op mijn vraag. 
Morgen ga ik naar de HA. Begrijp ik goed uit uw woorden dat de mogelijke infectie dus geen invloed kan hebben op de uitslag van het uitstrijkje? Zo ja, is dat ook goed om te weten dan kan ik mij daar in ieder geval op voorbereiden en weet ik dat een (licht)afwijkende PAP niet direct iets ernstigs hoeft te betekenen maar wellicht nog van de infectie is. 
 

Wederom bedankt en fijn dat jullie er zijn! 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46