Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Wat als HPV nooit weg gaat?
Hallo,
Ik ga niet erg snel het internet op om antwoorden te vinden maar ik ben inmiddels radeloos en ben op zoek naar een beetje geruststelling.
In december 2020 is bij mij een PAP 2 vastgesteld. Ondanks dat ik het vervelend vond zag ik geen reden tot paniek. Na een controle 6 maanden later, begin juli, was de PAP 2 helaas een PAP 3B geworden. Vervolgens heb ik een Letz behandeling ondergaan. De uitslag was CIN 1/2. Ze vertelde mij dat in de meeste gevallen een volgend uitstrijkje gewoon weer normaal is.
Niks is minder waar. Na 4 maanden (eind november) is er weer een uitstrijkje gemaakt en de uitslag is weer PAP 2. Exact het zelfde als een jaar geleden dus. Daarnaast vertelde ze dat de hoog risico HPV ook nog steeds aanwezig is.
Het advies is om weer een half jaar af te wachten en mezelf geen zorgen te maken. Maar het voelt voor mij als iets waar geen eind aan komt, en wat langzaam heel erg fout aan het gaan is.
Nog even wat achtergrond informatie; ik ben 27 jaar en heb nog maar 1 eierstok door een Borderline Tumor op mijn 23e. Ik ben dus heel erg alert op mijn gezondheid/vruchtbaarheid omdat ik nog ontzettend graag kinderen wil. Alle dingen die die wens in de weg staan zorgen bij mij direct voor paniek.
Ik ben op mijn 15e de HPV Vaccinatie van het vaccinatie programma van de rijksoverheid gehaald, en ná mijn Letz behandeling heb ik mezelf (op advies van mijn gynaecoloog) nog 2x laten vaccineren met Gardasil 9 omdat ik de kans dat het terug zou komen zo klein mogelijk wou maken.
Mijn vraag is:
1; komt hier ooit een eind aan? Op internet staat dat bíjna iedereen het virus opruimt binnen 2 jaar, maar sommige mensen niet. Betekend ‘niet’ dat je het helemaal nooit meer kwijtraakt en dat een uitstrijkje gewoon helemaal nooit meer normaal wordt? Of kan het ook nog zo zijn dat het virus blijft maar je lichaam het wel dusdanig onder controle krijgt dat het niet meer zorgt voor afwijkende cellen.
2; komt het veel voor dat mensen veelvuldig en/of jarenlang een behandeling nodig hebben om weer tot een normale PAP uitslag te komen? Of is dit alleen in uiterst zeldzame gevallen zo?
3: wat is ongeveer het tijdsbestek tussen het oplopen van een hoog risico HPV tot het ontwikkelen van afwijkende cellen (bijvoorbeeld PAP 2)? Want anders kan het misschien ook zo zijn dat ik het virus nog helemaal geen 2 jaar heb, en mijn lichaam het dus nog wel kan opruimen..
Alvast hartelijk dank voor je antwoord .
Groetjes
Antwoord
Beste Patricia,
Ik zal proberen je vragen 1 voor 1 te beantwoorden.
(1) het zou kunnen dat er inderdaad 'geen eind' aan komt. Soms slaagt de afweer er helemaal niet in HPV op te ruimen. Maar dat betekent niet dat er ook altijd afwijkende cellen ontstaan. Soms is de afweer net niet goed genoeg om het virus helemaal op te ruimen maar wel goed genoeg om voorloperstadia / onrustige cellen te voorkomen.
(2) beide komt voor: meestal is de PAP goed na behandeling, maar soms ook niet.
(3) Denk dat het goed is te bedenken dat die 2 jaar wat mij betreft niet zo belangrijk zijn. En dat PAP 2 eigenlijk heel mild afwijkend is. We raken er steeds meer van overtuigd dat echt alleen CIN III (en dat is dus iets anders dan PAP III!) behandeld hoeft te worden. We denken dat vanaf de infectie met HPV tot CIN III het echt meestal wel minstens 5 jaar duurt. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen maar dat is toch wel gemiddeld.
Hoop dat dit je helpt,
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Hallo meneer Kroon,
Hartelijk dank voor het antwoorden.
Ik bedenk me net nog 1 ding. Ik heb 10 jaar geleden ook een HPV virus opgelopen, namelijk het virus dat genitale wratten veroorzaakt. Dat is uiteindelijk ook weg gegaan. Kan ik daaruit opmaken dat mijn lichaam zoiets eerder heeft opgeruimd en dat dat nu hoogstwaarschijnlijk ook wel lukt.
En draagt bijvoorbeeld die extra vaccinatie daar nog aan bij?
Hartelijk dank.
Beste Patricia,
We denken dat een vaccinatie nadat iemand besmet is geweest niet zinvol is. We doen daar wel onderzoek naar, maar die gegevens zijn nog niet helemaal klaar. Bovendien gaat het dan om vrouwen die nog helemaal niet gevaccineerd zijn. Voor jou zou het dan een extra vaccinatie betreffen. Denk niet dat dat zinvol is (op basis van hoe het vaccin werkt), maar strikt genomen weten we dat niet.
Dat je eerder en HPV alsnog hebt opgeruimd is natuurlijk goed nieuws. Vooral omdat je vaccinatie niet tegen dat type HPV heeft gewerkt en je lichaam het dus ' helemaal zelf heeft gedaan' .
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon