Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Zelftest uitstrijkje HPV positief

Ik maak mezelf een beetje ongerust.

Op mijn 30e kreeg ik de oproep voor mijn 1e uitstrijkje. Ik heb toen geen uitstrijkje laten maken omdat ik toen net verhuisd was naar het buitenland.

Het laatste jaar komt het vaker voor (voorheen een enkele keer) dat ik een bloeding krijg tijdens seks. De bloeding is helder rood. Maar niet elke keer bij seks bloed ik. Het is het afgelopen jaar 4x voorgekomen.

Een maand geleden kreeg ik weer een bloeding en zei ik tegen mijn vriend dat ik hoop dat ik binnenkort een uitnodiging krijg voor het bevolkingsonderzoek want ik begon me toch wat zorgen te maken. En promt die week erop lag er de brief in de bus.

Ik heb een zelftest aangevraagd en afgenomen. Hierin bleek dat ik HPV positief ben getest, dus ik moest  een uitstrijkje laten maken. Bij de 1e keer bloeden ik hevig en zei de arts dat er veel ectropion van de baarmoedermond te zien was. Tgv het bloeden tijdens de afname van het uitstrijkje kreeg ik de uitslag PAP0. Dus ik liet nogmaals een uitstrijkje maken. Weer ging het bloeden tijdens het uitstrijkje. De uitslag heb ik nog niet, maar toch maak ik mij zorgen.

Ook omdat ik al 8 jaar een relatie heb met dezelfde man en daarvoor een 6 jaar lange relatie heb gehad met dezelfde man. Betekend dat dus dat het virus al zo lang in mijn lichaam aanwezig is? En dat het dus voor meer schade kan leiden?

Zijn mijn zorgen terecht? Gebeurt een bloeding tijdens het maken van een uitstrijkje vaak?

Ik heb sinds 2 weken ook last van een inklemming van de n. femoris cutaneus. Kan dit er iets mee te maken hebben? Ik heb ook meer last van mijn onderbuik de laatste paar dagen.

Antwoord

Beste Marjo,

Het komt zeker vaker voor dat er (veel) bloedverlies is na een uitstrijkje, zeker bij een ectropion. Meestal is het overigens niet zo dat er dan meteen PAP0 wordt gezegd, maar blijkbaar bij u wel. Denk dat het goed is de uitslag even af te wachten. Kan me overigens voorstellen dat u onafhankelijk van de uitslag een keer naar de gynaecoloog verwezen zou kunnen worden om te kijken wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het behandelen van het ectropion als het zo makkelijk bloedt. Maar goed, als de uitslag PAP 1 is kan ik me ook voorstellen dat u het even aankijkt als u er met vrijen weinig last van heeft.

Wat betreft de HPV: dat klopt: het virus kan inderdaad  heel lang aanwezig zijn op de baarmoedermond. We zullen nooit weten of u het van uw huidige of misschien wel van uw vorige partner (of misschien nog wel daarvoor of was uw vorige partner uw 1e bedpartner?). En dat kan dan dus ook zonder klachten. Dat is precies waarom we het bevolkingsonderzoek doen: omdat voordat de afwijkingen klachten geven op te sporen en te behandelen om op die manier te voorkomen dat er kanker ontstaat. 

Wat betreft de inklimming: waar klemt de n femoris precies tussen? In het lieskanaal? Maar waarom is dat opeens ontstaan? Moet bekennen dat ik dat niet goed ken, maar het klinkt alsof het wel verstandig is daar naar te laten kijken om te beoordelen waarde zenuw precies tussen klem zit.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor,

Bedankt voor je antwoorden!

Tijdens het maken van mijn tweede uitstrijkje bij de huisarts bloedde het toch weer flink en weer heb ik de uitslag PAP0 gekregen. De huisarts heeft mij doorverwezen naar de gynaecoloog. 

Afgelopen maandag ben ik bij de gynaecoloog geweest en heeft hij een uitstrijkje afgenomen. Ook nu ging het weer meer bloeden. Hij zei dat hij sowieso wat aan het 'snelle bloeden' wilt gaan doen. Verder was er weinig ruimte voor vragen want hij had haast. Ik hoop snel een uitslag te krijgen.

Heb je bij ectropion van de baarmoedermond een verhoogde kans op het krijgen van een persisterende HPV infectie? Wat betekend precies erosie van de baarmoedermond?

Ik ben is nagegaan wat voor klachten ik nog meer heb en waar ik eigenlijk nooit te veel aandacht aan besteed en die me nu toch wat zorgen geven. Ik heb namelijk de laatste jaren veel last van mijn onderrug. Ik heb ook een scoliose en ging er altijd vanuit dat de onderrug klachten hierdoor veroorzaakt werden. Ook heb ik al jaren lang darmproblemen, mijn faeces zijn nooit hard en altijd diarree achtig. Ook heb ik tijdens het hardlopen last van urineverlies en niet kleine beetjes. Bekkenbodem training kan dit niet verhelpen. Kunnen deze klachten aanwijzingen zijn voor baarmoederhalskanker?

De inklemming van de n. femoris zit hoogst waarschijnlijk bij mijn ligamentum inguinale. Daar heb ik de laatste tijd ook prikkende pijn. Het brandende gevoel op mijn bovenbeen is de laatste dagen gelukkig wel minder. 

Ik hoop snel uitsluitsel te krijgen, want ik maak me best een beetje zorgen.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Marjo1985,

Als je een ectropion hebt heb je geen groter risico op een HPV infectie. Dat staat er helemaal los van. En ik denk dat met erosie het ectropion wordt bedoelt. 

Je andere klachten zijn niet typisch voor baarmoederhalskanker: urine verlies en langdurige darmklachten hebben daar in elk geval niks mee te maken. Rugklachten is altijd ingewikkeld want er zijn situaties waarin rugklachten wel veroorzaakt zouden kunnen worden door baarmoederhalskanker. Maar ik denk dat dat bij jou niet aan de orde is omdat (1) de klachten al lang bestaan, (2) er dan een veel grotere afwijking op de baarmoedermond zou zijn gezien (de pijn ontstaat namelijk pas door uitbreiding van de tumor buiten de baarmoedermond) en (3) er dan ondanks het bloed echt wel afwijkende cellen in het uitstrijkje gevonden zouden zijn. 

Wel balen hoor dat je het gevoel had dat de gynaecoloog haast had: weet zeker dat je als je had gevraagd om uitleg hij/zij je die wel had willen geven en er de tijd voor had genomen. Blijft voor beide kanten van het bureau ingewikkeld om precies aan te voelen wat er verwacht wordt / hoe het aan te pakken. Hoe dan ook: volgende keer gewoon meer tijd en meer uitleg claimen!

Hoop dat dit helpt.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46