Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Zorgen maken?

Beste dokter,

Enkele weken geleden heb ik preventief een uitstrijkje laten maken. Ik ben pas 27, maar heb de podcast Tumor Tapes geluisterd en dat gaf extra aanleiding om het eens na te laten kijken. In 2017 heb ik dit ook gedaan en toen was alles normaal. Ik werd dan ook ontzettend verrast dat de uitkomst Hr-HPV positief is en PAP 2. Logischerwijs ben ik hiervan geschrokken en hebben ze me doorverwezen naar het ziekenhuis voor een Coloscopie. Volgens internet wordt dit niet gedaan bij een PAP2 uitslag, maar het ziekenhuis geeft aan dit wel te doen, ik vroeg me daarom af of ze toch meer hebben gezien dan ze me vertellen... Aangezien er weken overheen zijn gegaan tot de uitslag bekend was en er nu ook weer weken overheen gaan tot ik de Coloscopie kan ondergaan krijg ik steeds meer vragen en begin ik me ook zorgen te maken. Hieronder de bevindingen; kunt u mij deze uitleggen en dan vooral hetgeen ik dikgedrukt heb? Kan ik hieruit ook opmaken dat ik drager ben van HPV type 16 of 18 en zo ja kan dit zichzelf ook nog opruimen? Is er reden tot zorg?

Alvast hartelijk dank!!

Microscopie K4, endocervicale cylindrische- en squameus metaplastische cellen aanwezig
O3, er wordt een bacteriele infectie gezien
P2, abnormale plaveiselepitheelcellen
A1, geen andere afwijkingen
C1, geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen
B1, voldoende beoordeelbaar

Er wordt koilocytose gezien .

Aanvullend onderzoek HPV bepaling: hr-HPV positief Test
HPV indicatie: Aptima HPV assay (Hologic)
Onderzochte HPV types: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68
Classificatie PAP-klasse: Pap 2
Bethesda: atypische squameuze cellen van onbekende betekenis (ASC-US)
Advies: consult gynaecoloog

 

 

Antwoord

Beste Anoniem,

Wat betreft de tijd die er verstrijkt: daar hoef je je echt geen zorgen over te maken. Die maanden maken echt niet uit, vooral niet omdat er PAP 2 is gezien: dat is echt een heel milde afwijking. Het is overigens wel gebruikelijk om bij PAP2 en HPV naar de gynaecoloog verwezen te worden omdat er soms toch een heel beginnen voorloperstadium wordt gezien.

Wat betreft de dikgedrukte onderdelen van je uitslag:

(1): dat betekent dat er zowel cellen van de binnenkant als van de buitenkant zijn gezien. Dat is ook de bedoeling, het uitstrijkje is wat we noemen adequaat.

(2)dat betekent dat er een bacterie in de vagina zit. geen idee of je daar klachten van hebt (afscheiding, jeuk, branderig), dat hoeft helemaal niet namelijk. Het kan wel de verklaring zijn voor de PAP2.

(3) dat betekent dat de plaveiselcellen (van de buitenkant) niet helemaal normaal zijn (en dus tot de uitslag van PAP2 hebben geleid)

(4) koilocytose is een term die gebruikt wordt voor cellen die er net niet helemaal normaal uitzien, meestal als gevolg van een infectie met HPV

(5) betekent dat de cellen er net niet helemaal normaal uitzien zonder duidelijke verklaring.

Hoop dat dit je helpt.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste dokter Kroon,

Vorig jaar ontving ik eindelijk weer een goede uitslag: pap 1, geen hpv. Dit tot twee keer toe. Nu heb ik onlangs weer een uitstrijk laten maken nav BVO omdat ik 30 ben geworden. Hierop is onderstaande uitslag gekomen die mij toch weer zorgen baart. Ik heb begrepen (door te lezen op internet) dat het uitstrijkje niet volledig is als maar 1 van de 2 type cellen wordt aangetroffen en dat is volgens mij het geval. Verder vraag ik me zeer af hoe het nu kan dat de uitslag plotseling weer niet goed is. Dat ook nog terwijl ik een vaste relatie heb. Kan hpv sluimerend aanwezig zijn en hoe kom je er dan volledig vanaf? Blijft dit dan iets wat ik mijn hele leven in de gaten moet gaan houden? Bij mijn pap2 uitslag in het verleden is dit behoorlijk snel verder gegaan naar pap3a1 cin 1. Ik ben dus steeds bang dat ik er niet tijdig bij ben. Verder heb ik een spiraal en vermoed ik dat daar geregeld buikkrampen vandaan komen en hevige hormoonschommelingen met tot gevolg stemmingswisselingen, acne, pijnlijke borsten. Kan dat daar vanaf komen? Is het nodig om een echo te laten maken? Misschien uberhaupt verstandig omdat er eens een pcos beeld is geconstateerd. Overigens is mijn menstruatie uiteindelijk weer helemaal normaal geworden (voor ik aan de spiraal begon) en heb ik dat pcos stukje links laten liggen. Dat zou wel terugkomen als ik op een leeftijd zou komen voor kinderen. Nu ik 30 ben vraag ik mij weer af of ik nog pcos kan hebben. Kan dit verdwijnen?

Kortom, veel vragen en weinig concrete antwoorden, vooral onrust.

Hopelijk kunt u mij verder helpen/geruststellen.

Conclusie:
Pap 2: abnormale plaveiselepitheelcellen; geen endocervicale cylindercellen aangetroffen; geen andere afwijkingen; geen tekenen van
ontsteking.
(Bethesda: ASC-US).
Hr-HPV positief anders dan type 16,18. Advies: herhalen na 12 maanden.

Datumuitstrijk: 10/05/2024

K8, alleen plaveiselcellen
O6, geen tekenen van ontsteking
P2, abnormale plaveiselepitheelcellen
A1, geen andere afwijkingen
C2, geen endocervicale cylindercellen aangetroffen
B1, voldoende beoordeelbaar
Aanvullend onderzoek
HPV bepaling: hr-HPV positief anders dan type 16,18
Test HPV BVO: BD Onclarity? HPV Assay
Classificatie
PAP-klasse: Pap 2
Bethesda: atypische squameuze cellen van onbekende betekenis (ASC-US)
Advies: herhalen na 12 maanden
 

Laatst bewerkt: 05/07/2024 - 19:59

Beste Anoniem,

Het lijkt alsof je weer door je partner bent geinfecteerd: we denken dat HPV niet ergens anders dan op de baarmoedermond sluimerend aanwezig kan zijn. 

Ben je behandeld of is het uitstrijkje 'vanzelf' weer normaal geworden? In dat laatste geval zou ik me geen zorgen maken want dan lost de afweer het deze keer ook wel weer op denk ik. 

Wat betreft echo maken: goed om met je huisarts te overleggen, die kan dat het beste beoordelen denk ik. Als je echt PCOS hebt gehad dan gaat dat niet vanzelf over. 

Het klopt dat er eigenlijk plaveiselcellen en cilinder cellen in het uitstrijkje zouden moeten zitten. Goed om daar bij het vervolguitstrijkje goed op te letten.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 08/07/2024 - 20:49

Beste dokter Kroon,

Daar ben ik weer. Ik denk dat u de enige bent die mij nu te woord kan/wil staan, want helaas kan ik bij de huisarts geen info krijgen over de uitslag van het uitstrijkje en bij afdeling gynaecologie willen ze eerst een telefonische afspraak voor ik mag langskomen. Dat is pas op 4 december.... Zoals hierboven geschreven heb ik 10 mei jl. een uitstrijkje gedaan en op 4 november jl. De uitslag is nu als volgt:

K1, endocervicale cylindrische cellen aanwezig
O1, celbeeld passend bij virusinfectie
P2, abnormale plaveiselepitheelcellen
A1, geen andere afwijkingen
C2, geen afwijkingen van endocervicale cylindercellen
B1, voldoende beoordeelbaar

Er wordt koilocytose gezien.

Classificatie
PAP-klasse: Pap 2
Bethesda: atypische squameuze cellen van onbekende betekenis (ASC-US). Abnormale plaveiselepitheelcellen; geen andere afwijkingen; geen afwijkingen van endocervicale cylindrische cellen; celbeeld passend bij virusinfectie. Er wordt koilocytose gezien.
Advies: consult gynaecoloog.

Er is geen HPV-bepaling gedaan, wat ik erg vreemd vind. Zou de huisarts zijn vergeten dit aan te kruisen? Kunt u mij vertellen hoe ik dit moet interpreteren en ziet u nu een verslechtering of verbetering ten opzichte van mei? Er wordt nu koilocytose gezien en dat is in mei niet geconstateerd, maar er staat nu ook bij dat er een virusinfectie is gezien. Wat zou dat kunnen zijn? Kortom: moet ik nu zorgen maken en druk zetten achter de afspraak of kan ik het voor mezelf even laten rusten nu? Ik wel bang moet ik zeggen.

Alvast heel erg bedankt weer!

Laatst bewerkt: 18/11/2024 - 14:04

Beste Anoniem,

Volgens mij is de uitslag bijna hetzelfde: PAP 2 op basis van de P2  (mild afwijkende plaveiselcellen) van de KOPAC. Ik zou me daar geen zorgen over maken. Moet bekennen dat ik niet zo goed begrijp waarom er alweer een uitstrijkje is gemaakt? Dat had volgens de richtlijn volgens mij pas na 12 maanden weer gehoeven. Dat past ook wel bij de uitslag: het lichaam heeft onvoldoende tijd gehad om, als de afweer werkt, de afwijkende cellen op te ruimen. 

Dat er geen HPV is getest komt omdat de uitslag geen invloed zou hebben op het advies. Vaak testen op HPV heeft dus niet zoveel zin. Ook omdat de afweer tijd nodig heeft om de HPV op te ruimen. Ik denk dus dat het zeker niet zo is dat de huisarts het heeft vergeten aan te kruisen. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon.

Laatst bewerkt: 25/11/2024 - 22:02