Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Zou er dieper iets kunnen zitten (al 2 jaar pap3a2 en hrHPV)?
Goedemiddag,
Twee jaar geleden kreeg ik na deelname aan het BVO de uitslag PAP3a2 + hrHPV. In die twee jaar tijd heb ik meerdere lisexcies gehad, met bij controles toch elke keer weer een PAP3a2-uitslag. Daarnaast is er sprake van HSIL.
Vorige week heb ik mijn derde lisexcisie gehad. De gynaecologe gaf aan dat het de laatste keer was omdat er hierna te weinig weefsel over is. Ze liet mij weten dat ik over verwijdering van de baarmoeder moet nadenken, omdat het erop lijkt dat mijn lichaam de HPV niet goed opruimt. Omdat ik geen kinderwens meer heb sta ik op zich niet negatief tegenover verwijdering van de baarmoeder, echter heb ik al wel een hele tijd het gevoel dat er "iets" zit aan de linkerkant van mijn baarmoeder(hals). Het is wat lastig uit te leggen, maar ik voel soms bijvoorbeeld een bepaalde druk als ik fiets en heb zo nu en dan een wat branderig gevoel. Ik heb dit ook aangekaart bij de gynaecologe. Zij heeft daarop een maand geleden een inwendige echo gedaan, maar gaf aan niets te zien. Wel een iets verdikt endometrium, maar ze liet weten dat dat zou kunnen komen omdat mijn menstruatie eraan zat te komen.
Ook is er enkele maanden geleden bloed in mijn urine gezien bij een standaardcontrole door mijn reumatoloog. Ik heb dit toen ook voorgelegd aan de gynaecologe, maar zij liet weten dat dat kan als je tegen je menstruatie aan zit. Ik ben "pas" een week na het inleveren van de desbetreffende urine ongesteld geworden, dus vroeg mij af of het dan wel de reden van bloed in m'n urine kan zijn?
Een heel verhaal zo, maar wat eigenlijk mijn vraag is: zou het kunnen dat er dieper/hogerop in het weefsel iets zit dat tot nu toe over het hoofd is gezien (zoals een adenocarcinoom (in situ))? Of zou dat al eerder uit de onderzoeken gekomen zijn?
Alvast veel dank voor uw reactie!
Antwoord
Beste Eva,
Het kan natuurlijk altijd 'hogerop' zitten maar ik neem aan dat de cellen van de binnenkant van de baarmoedermond (dat zijn de cellen waarin adenocarcinoma in situ kan ontstaan) zijn gezien in het uitstrijkje en anders in de lisexcisies die zijn verricht. Als daar steeds normale binnenste cellen zijn gezien denk ik niet dat er adenocarcinoma in situ is.
Hoop dat dit je helpt,
Met vriendelijke groet,
TEAM GYANECOLOGIE
Hartelijk dank voor uw reactie!
Hoe kan ik erachter komen of er inderdaad cellen van de binnenkant van de baarmoedermond zijn afgenomen bij de uitstrijkjes en lisexcisies?
Dat kun je heel makkelijk even vragen aan je behandelaar.
Of in de uitslag kijken: als de 'overgangszone' wordt geschreven of als de cilindercellen worden geschreven zit t goed.
Bedankt voor uw reactie!
Vandaag kreeg ik de uitslag binnen van de lisexcisie, deze is als volgt:
MACROSCOPIE: I: Slijmvliesfragment van 1,8 x 1,5 x 0,7 cm. I -1: kapjes I -2: 2 centrale lamellen Ti.
MICROSCOPIE: Cervix lisexcisie preparaat, grotendeels bekleed met normaal uitrijpend niet verhoornend plaveiselepitheel, met overgangen naar endocervicaal epitheel.
Focaal zien we in het overgangsgebied een kleine zone met sterk atypisch plaveiselepitheel met celkernanisomorfie en gebrek aan uitrijping over de volle breedte van het epitheel. Ook zijn er mitosen. Ter plaatse is de p16 kleuring sterk positief. Het endocervicale epitheel is verder niet afwijkend behoudens microglandulaire hyperplasie.
CONCLUSIE: Cervix lisexcisie focaal met ernstige dysplasie van plaveiselepitheel (CIN-III) zonder invasieve groei.
Omdat er dit keer geen colposcopie heeft plaatsgevonden tussen het uitstrijkje en de lisexcisie en de gynaecoloog in eerste instantie inschatte dat het om een CINI-CINII ging, ben ik toch wel geschrokken dat het om een CINIII blijkt te gaan.
Ik weet niet zo goed hoe ik het volgende moet interpreteren:
"Focaal zien we in het overgangsgebied een kleine zone met sterk atypisch plaveiselepitheel met celkernanisomorfie en gebrek aan uitrijping over de volle breedte van het epitheel. Ook zijn er mitosen. Ter plaatse is de p16 kleuring sterk positief. Het endocervicale epitheel is verder niet afwijkend behoudens microglandulaire hyperplasie."
Kunt u mij uitleggen wat er precies gezien is? Wat P16 betekent weet ik (dat er HPV is gezien), maar wat er met de rest bedoeld wordt weet ik eigenlijk niet precies.
Het advies van de gynaecoloog is om over een half jaar weer terug te komen, maar aangezien het eind februari van dit jaar nog een CINI was (en het dus snel achteruit is gegaan), vraag ik me af of dat niet veel te laat is?
Alvast hartelijk dank voor uw reactie!
Beste Eva,
p16 betekent niet dat er HPV 16 is gezien. Het is een eiwit dat vaker wordt gezien (vaker tot expressie wordt gebracht0 als er CIN wordt gezien als gevolg van een HPV infectie. Maar welke HPV type dat is maakt niet uit, bij CIN door HPV 18 zie je dat eiwit ook vaak.
Maar goed, dat was niet je vraag. De tekst die je me vraagt voor je te interpreteren is de omschrijving van hoe dysplastische cellen (dat zijn voorloperstadium cellen) eruit zien: celkernanisomorfie is bijv dat de celkernen er niet allemaal dezelfde vorm hebben (anismoformie) en dat wordt gezien over de hele breedte van het weefsel (dus CIN III: bij CIN III tot de helft van de dikte van het weefsel).
Het advies om over een half jaar een uitstrijkje te maken klinkt mij goed: de CIN III is nu immers verwijderd en de snijranden (of in elk geval de snijrand naar binnen) is schoon: 'het endocervicale epitheel is verder niet afwijkend' .
Met vriendelijke groet,
TEAM GYNAECOLOGIE