Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Zwangerschap na trachelectomie + cyclus

Goedemiddag Dr de Kroon, 

Ik heb altijd heel fijn advies en meningen van u gehad alleen ik weet niet of ik deze vraag bij u mag stellen.

Ik was heel erg benieuwd of u weet of zwanger worden na een trachelectomie moeilijker is. Wij gaan nu voor ronde 4. Ik word toch al wel een beetje onzeker. Vooral ik merk dat er om mij heen mensen heel snel zwanger zijn geworden. Daarbij merk ik dat mijn cyclus de  eerste keer 32 dagen was toen 2x 36 en toen weer 1x 32 maar allemaal wel 8 dagen ongesteld. Ik las dat 8 dagen veel te lang is klopt dit? 

Ik ben erg benieuwd

Mvg Manon 

Antwoord

Beste Manon,

Je mag elke vraag stellen: als ik geen antwoord weet of geen antwoord kan/wil geven zeg ik dat gewoon!

Wat betreft de kans op zwanger worden: die is na een trachelectomie inderdaad wel kleiner dan als je geen trachelectomie zou hebben gehad. Daar spelen 2 factoren (waarschijnlijk) een rol is: aan de ene kant is er vaak minder baarmoedermondslijm. Dat slijm helpt / versterkt / selecteert de zaadcellen. Daarnaast zijn er soms als gevolg van de operatie verklevingen in de buik waardoor de eileiders en de eierstokken minder makkelijk bewegen en de eicel dus minder makkelijk kan worden opgevangen in de eileider. 

Weet niet precies wat je bedoelt met '4e ronde' maar als dat betekent dat dit de 4e maand is dat jullie proberen zwanger te worden dan is het goed te bedenken dat, hoewel dat soms niet zo lijkt als je de verhalen van alle zwanger stellen hoort, zwanger worden afhankelijk van je leeftijd (ook een belangrijke factor) heel vaak langer dan een jaar duurt. Normaal gesproken is het afhankelijk van je leeftijd hoe lang je wordt geadviseerd om het te proberen voordat je onderzoek laat doen. Moe bekennen dat ik vrouwen na een trachelectomie eigenlijk adviseer na een maand of 6-8 contact op te nemen. Het aantal vrouwen dat na een trachelectomie spontaan zwanger wordt is namelijk best klein.

Hoop dat dit je helpt!

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

PS1: een menstruatie van 8 dagen is inderdaad best lang. Geloof niet dat de kans op zwangerschap daar van af hangt. Die hangt veel meer af van de duur van de totale duur van de cyclus en die is begrijp ik 36 tot 32 dagen. Vooral 36 dagen is wat dat betreft ook wel relatief lang. Een extra reden om niet te lang te wachten met naar de gynaecoloog gaan. 

PS 2: misschien wist je dat al maar voor de volledigheid: je vruchtbare periode is 14 dagen was 14 dagen voor je menstruatie. Dus als je cyclus langer is dan gemiddeld (32-36 dagen ipv gemiddeld 28 dagen) is dan liggen je vruchtbare dagen dus ook later dan gemiddeld. Voor jou zou dat dus ergens dan 18- 22 zijn in plaats van dag 13-15. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemorgen Dr de Kroon, 

Dank u wel voor uw snelle antwoord. Ik moet in maart weer naar het ziekenhuis voor een uitstrijkje mits ik natuurlijk ongesteld ben of zwanger (ik weetniet of er dan een uitstrijkje gemaakt kan worden) . Ik zal tot die tijd nog even afwachten wat mijn cyclus doet en misschien is het wondertje dan wel gelukt. Ik wil het ook wel nog even de tijd geven gezien ik toch wel veel stress heb gehad en mijn lichaam toch wel veel heeft meegemaakt met de operaties en puncties en dergelijke.

Is dit gek of zegt u toch van bel de gynaecoloog toch maar? 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Manon,

Wachten tot maart kan prima volgens mij. Een uitstrijkje kan ook tijdens de zwangerschap. En ook tijdens de mentruatie overigens.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Fijn om te weten. 

Ik dacht altijd dat het dan niet betrouwbaar was als een uitstrijkje met menstruatie gedaan werd 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46