Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
machteloosheid door erectiestoornis
Na bestraling prostaat komt er geen complete erectie meer voor. Mijn vrouw heeft nog wel behoefte aan orgasmes. En die kan ze zelf voorzien, daar heeft ze mij niet meer voor nodig; De erectie 50%, is onvoldoende voor een orgasme. Na enige minuten orale stimulatie stoppen we de actie met de penis: mijn vrouw heeft dan al een oraal opgewekt orgamse achter de rug. Dat vind ze voldoende. Dat er bij mij geen orgasme meer ontstaat vind ik jammer. Maar de machteloosheid. Waar ik bang voor ben is mijn vrouw aan te treffen terwijl zij klaarkomt door masturbatie. Dat geeft mij helemaal het gevoel dat ik overbodig ben. Graag wil ik haar voorzien in alle behoeften, maar de machteloosheid vind ik heel erg.
Antwoord
Beste robr,
Het niet meer kunnen krijgen van een (volledige) erectie heeft heel veel impact op je zelfbeeld en het gevoel je man te voelen. Hierdoor kan je je heel onzeker en angstig voelen en kunnen bepaalde gedachten je helemaal over nemen.
Het is goed te weten dat seksueel verlangen en opwinding bij iedereen ontstaat door seksuele prikkels die als prettig worden ervaren. Die prikkels kunnen zowel lichamelijk zijn (een aanraking of stimulatie van bepaalde plekjes), als mentaal (een fijne herinnering, fantasie, verhaal of filmpje). Voor veel vrouwen is penetratie alleen (dus zonder stimulatie van de clitoris) niet voldoende om een orgasme te kunnen bereiken. Veel vrouwen vinden het echter wel heel fijn om samen van seks te genieten en het kan opwindend zijn om de ander te zien genieten. Je partner zal waarschijnlijk meer last hebben van jouw frustratie en machteloosheid (en dus het niet meer kunnen genieten van het vrijen), dan van het feit dat jij geen erectie meer kan krijgen. Er zijn goede mogelijkheden om de erectie met behulp van hulpmiddelen weer tot stand te brengen, vraag je uroloog naar de mogelijkheden in jullie ziekenhuis. Het is goed om de zwellichamen in goede conditie te houden door middel van deze erectiele revalidatie. Op de website van de prostaatkankerstichting staat een video die uitlegt hoe deze behandeling werkt: Seksualiteit bij prostaatkanker: Gevolgen en tips | (prostaatkankerstichting.nl)
Daarnaast kan het goed zijn over de impact die dit alles op u en uw relatie heeft gesprekken te hebben met een seksuoloog. Op de website van de nvvs kan je een seksuoloog met oncologische expertise vinden: Zoek een NVVS-Professional (statusplus.net)