Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Welke zorgverzekering bij kanker?
Welke zorgverzekering kun je het beste afluiten met kanker? Maagkanker met uitzaaiingen.
Ik zit de zorgpaketten van mijn ouders te controleren.
De volgende vragen geven me zorgen.
#Wat als je naar het buitenland wil om daar geholpen te worden, bijvoorbeeld Duitsland, België etc, welke polis moet je dan kiezen om consulten, medicijnen, behandelingen etc vergoed te krijgen? Is dat alleen bij de restutiepolis? Het zit niet in de aanvullende paketten toch? Of heeft het met de verzekeraar zelf te maken, dat het bij bepaalde verzekeraars in alle basispolissen zit, de restitutie polis, natura polis en de combinatie polis?
#Ik las een stuk van iemand op social media. Een vrouw die Trastuzumab Deruxtecan voor haar man wilde maar Ohra vergoedde het niet. Het scheen wel voor borstkanker op de markt te zijn, maar niet voor de slokdarm. Terwijl de arts dit voorstelt. Een nachtmerrie lijkt me dit, als je misgrijpt, het allemaal zelf moet betalen, hoe voorkom je dit?
(Of zou elke verzekering dit niet vergoeden omdat het doel nu borstkanker is voor dat middel in hun geval?)
Nog meer dingen om rekening mee te houden?
Antwoord
Wat fijn dat je dit voor je vader uitzoekt. Allereerst misschien iets dat niet zo leuk is: besef dat niet alles wat kan, ook altijd vergoed wordt. En dat komt niet altijd door de zorgverzekeraar. Kort samengevat bepaalt de overheid bijvoorbeeld wat in de basisverzekering zit en dus vergoed mag worden door zorgverzekeraars. Artsen bepalen de richtlijnen voor behandeling. En die kunnen in Nederland anders zijn dan in het buitenland. En fabrikanten doen simpel gezegd onderzoek naar medicijnen en moeten dat ook registreren.
Er kan daarom niet zomaar medicijn A voor aandoening B geven om te kijken of het misschien werkt. Wel in onderzoeksopzet natuurlijk. En dan blijkt een medicijn soms ook voor iets anders te werken. Dat moet dan ook wel daarvoor geregistreerd worden door de farmaceut, waarna de overheid kan onderhandelen over de prijs en toestemming kan geven voor opname in de basisverzekering.
Stel dat je zelf naar het buitenland wilt, maar de behandeling die daar gegeven wordt is in Nederland niet volgens de richtlijnen van artsen en daarmee experimenteel, dan wordt dat niet vergoed. Maar wel als het gaat om een goedgekeurde expertise behandeling die we in Nederland nog niet hebben. De behandelend arts is daarvan meestal goed op de hoogte.
Goed om verder nog te weten: veel zorg zit in de basisverzekering maar niet alles. Als je kanker hebt (gehad) kan een aanvullende verzekering zinnig zijn vanwege een aantal vergoedingen. Bijvoorbeeld extra fysiotherapie, diëtist, oedeemtherapie, vervangende mantelzorg of tandartskosten.
Succes met uitzoeken en sterkte.
Christine.
-Maar heeft dat naar het buitenland gaan ook nog met de keuze voor een natura, combinatie of restitutiepolis te maken? Want dat stond ook in mijn vraag. Mijn vader heeft nu een natura bij CZ en twee aanvullend pakketten. Ik heb nog niet in hun exacte polissen gekeken. Want worden de vergoedingen uit de verschillende basispolissen dan 1 0p 1 in het buitenland hetzelfde toegepast? En kun je dan beter naar een combinatie or restitutie polis gaan? Want geloof ik, bij natura 100% bij gecontracteerd en ....?% bij ongecontracteerd en bij de combinatiepolis (restitutie?) 100% contracteerd en 100% bij ongecontracteerd tenzij ggz en wijkhulp dan 85% bij ongecontracteerd? Beetje in het algemeen genomen? Ik ken die naturapolis van mijn ouders niet. Of is alles een overheids ding/beslissing of aan de verzekering zelf en heeft het niks met keuze vd basispolissen te maken?
-En bestaat er bij geen enkele verzekeraar nog een restitutiepolis dit aankomend jaar?
-CZ lijkt niet zoveel contracten te hebben in het buitenland? Zie ze ook niet bij dat zorgloket Duitsland. Bij zorgloket Duitsland staat dat ze wel Helios hebben bij CZ . -Zijn er verzekeringen met meer buitenland contracten? -En stel in Belgie en Duitsland wil je een ziekenhuis of kliniek, maar ze hebben er geen contract mee, wat dan?
- En hoe zit het met alternatieve klinieken, artsen in het buitenland, wordt daar wat van vergoed?
-Mag je eigenlijk ook buiten Europa?
-En doet zorg in het buitenland, wat volgens mij in een aanvullend pakket zit, ik weet niet of dat in het aanvullend pakket van mijn ouders zit, de buitenlanddekking, ook nog wat voor kankerzorg in het buitenland of gaat dat alleen over vakantie en spoedzorg?
Zou u me willen helpen deze week, want ik krijg elk jaar zulke grote stress/paniek aanvallen over die rot verzekeringen en dat dat perse nu moet. En ik het natuurlijk te lang uitstel. Doordat ik in november ook al stress heb om überhaupt vooruit te kunnen plannnen. Voor mezelf raak ik elk jaar zo erg in de knoop dat ik het dan uiteindelijk moet laten zitten en elk jaar steeds duurder uitkom. Maar wilde de pakketen van mijn ouders wel nakijken dit jaar. Want een van hen heeft nu kanker.
Dank u
PS.
-Je vergoedingen uit de aanvullende pakketten (gewone pakket incl fysio etc en tandenpakket) kunnen die ook 1 op 1 in het buitenland gebruikt worden? Daar zit ook een klein alternatief potje wellicht in etc.
-Klinieken, artsen, die bijvoorbeeld vit c infusen doen, vitamines, voeding, hyperthermie, virustherapie als rigvir, stemcel therapie, infrarood etc. Vallen die dan in het buitenland buiten de basispolis en aanvullend? (Ook zo'n dokter Vogle die kanker wegbrandt oa tace achtige behandelingen)
Beste Voormijnpaps,
We begrijpen dat het een ingewikkelde keus is, je hebt zoveel vragen het is niet mogelijk voor de professional deze allemaal te gaan beantwoorden.
Wij hebben een aantal vragen beantwoord. Mogelijk kan je in je omgeving iemand vragen jou hierbij te helpen om dingen uit te zoeken voor je. Ook kan je voor veel vragen terecht bij de zorgverzekeraar van je ouders. Dat kan ook via de chat
Maar heeft dat naar het buitenland gaan ook nog met de keuze voor een natura, combinatie of restitutiepolis te maken? Want dat stond ook in mijn vraag.
Dit kan je het beste navragen bij de zorgverzekeraar. wat je het beste kunt nemen wanneer je overweegt naar het buitenland te gaan voor een behandeling
-En bestaat er bij geen enkele verzekeraar nog een restitutiepolis dit aankomend jaar?
De restitutiepolis verdwijnt.
-CZ lijkt niet zoveel contracten te hebben in het buitenland? Zie ze ook niet bij dat zorgloket Duitsland. Bij zorgloket Duitsland staat dat ze wel Helios hebben bij CZ . -Zijn er verzekeringen met meer buitenland contracten? -En stel in Belgie en Duitsland wil je een ziekenhuis of kliniek, maar ze hebben er geen contract mee, wat dan?
Op de website van CZ straat vele informatie over geplande zorg in het buitenland, wanneer je toestemming moet vragen, gecontracteerde zorg en niet gecontracteerde zorg.
https://www.cz.nl/vergoedingen/buitenland-geplande-zorg
- En hoe zit het met alternatieve klinieken, artsen in het buitenland, wordt daar wat van vergoed?
Voor alternatieve geneesmiddelen kan je een aanvullende verzekering nemen. Zie de voorwaarden van de zorgverzekeraar. Als het om een alternatieve behandeling gaat die in Nederland niet wordt gegeven is de kans groot dat het in het buitenland niet wordt vergoed, dit moet je altijd navragen bij de zorgverzekeraar.
-Mag je eigenlijk ook buiten Europa?
Welke mogelijkheden er zijn om zorg vergoed te krijgen, kan afhangen van het land waar de verzekerde is. De Zvw kent werelddekking. Het kan een EU-land of een EER-land zijn. Of een land waarmee Nederland een bilateraal verdrag heeft. Sommige landen heeft Nederland geen afspraken mee. Zie ook https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/buitenland-en-zorg-zvw
Als de verzekerde zorg in het buitenland wil krijgen, die hij ook in Nederland kan krijgen, is het verstandig om toestemming te vragen aan de zorgverzekeraar voordat de verzekerde naar het buitenland gaat.
https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/buitenland-en-zor…
-En doet zorg in het buitenland, wat volgens mij in een aanvullend pakket zit, ik weet niet of dat in het aanvullend pakket van mijn ouders zit, de buitenlanddekking, ook nog wat voor kankerzorg in het buitenland of gaat dat alleen over vakantie en spoedzorg?
Zie hiervoor je eerder vraag over zorg in het buitenland. En de informatie op onze website. https://www.kanker.nl/algemene-onderwerpen/je-keuzes-en-rechten-als-kan…
-Klinieken, artsen, die bijvoorbeeld vit c infusen doen, vitamines, voeding, hyperthermie, virustherapie als rigvir, stemcel therapie, infrarood etc. Vallen die dan in het buitenland buiten de basispolis en aanvullend? (Ook zo'n dokter Vogle die kanker wegbrandt oa tace achtige behandelingen)
Veel van dit soort behandelingen vallen niet onder de reguliere zorg en worden niet vergoed.
Zou u me willen helpen deze week, want ik krijg elk jaar zulke grote stress/paniek aanvallen over die rot verzekeringen en dat dat perse nu moet. En ik het natuurlijk te lang uitstel. Doordat ik in november ook al stress heb om überhaupt vooruit te kunnen plannen. Voor mezelf raak ik elk jaar zo erg in de knoop dat ik het dan uiteindelijk moet laten zitten en elk jaar steeds duurder uitkom. Maar wilde de pakketten van mijn ouders wel nakijken dit jaar. Want een van hen heeft nu kanker.
We begrijpen je stress en zorg over de verzekering, we hebben je een stukje op weg geholpen en zoals genoemd is het misschien goed om iemand uit je omgeving te vragen je hierbij te helpen.
Veel succes
met vriendelijke groet, Voorlichters infolijn