Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

bijna 104 weken ziek en dan?

Inmiddels nader ik de 104 weken ziekte en na een gesprek met mijn werkgever vandaag is, ben ik lichtelijk in paniek. Dus ik hoop dat er iemand is die de moeite wil doen mijn hele verhaal te lezen en me misschien advies kan geven wat te doen.

In maart 2023 kreeg ik de diagnose borstkanker en ben ik in de ziektewet beland. Een behandeltraject van 1,5 jaar volgde.

In maart 2024 heeft er een arbeidsdeskundig onderzoek plaatsgevonden, waarbij de conclusie was dat mijn huidige functie (op dat moment) niet passend was.

Tijdens mijn ziekte zijn alle systemen veranderd. In april 2024 heb ik toegang gevraagd tot de nieuwe systemen, zodat ik deze alvast een beetje kon leren kennen en op arbeidstherapeutische basis in ieder geval ergens mee kon beginnen. Dit kon allemaal niet en ik ben toen in mei begonnen hele eenvoudige (niet functie-gerelateerde) werkzaamheden voor 2 uur per week.

In september kreeg ik toegang tot de nieuwe systemen. Vanaf oktober 2024 ben ik gaan re-integreren in mijn eigen functie, wat in eerste instantie bestond uit administratief werk om wegwijs te worden in de nieuwe systemen.

In juni 2024 heb ik samen met mijn re-integratie-coach gevraagd om een functieonderzoek. Deze heeft uiteindelijk 3 weken geleden plaatsgevonden en is deze week afgerond en heeft niks opgeleverd. Mijn re-integratiecoach is 3 weken geleden on-hold gezet omdat ze gingen kijken naar een passende functie binnen het bedrijf. Spoor 2 is nooit opgestart.

In december heb ik mijn WIA-aanvraag gedaan. Hierop heb ik tot op heden nog niks gehoord.

Inmiddels ben ik voor 16 uur (van de 28 uur) aan het re-integreren. Van deze uren wordt 40% voor 100% uitbetaald (hier heb ik onlangs nog een vraag over gesteld en daar kom ik niet uit met m'n werkgever bleek vandaag).

Maar nu begon mijn werkgever over een aantal scenario's na 104 weken ziekte, o.a. over ontslag omdat het bedrijf eigen-risicodrager is en mogelijk geen verder risico met me wil lopen, omdat ik een terugval zou kunnen krijgen of opnieuw ziek zou kunnen worden. Zou dit een reden kunnen zijn waarom ze mijn arbeidsgeschiktheid niet verder willen verhogen dan 40%? Ik snap er onderhand helemaal niks meer van... Eerst werd nog gesproken over verlenging van 26 weken, maar nu blijkt weer dat daar alleen sprake van was wanneer er een andere passende functie binnen het bedrijf gevonden was. Vervolgens hebben ze het over ontslag terwijl ik ca. 60% van m'n uren werk (de discussie over het wel of niet uitvoeren van taken die bij mijn functie horen even daar gelaten; heb elke keer het idee dat ze wat bedenken zodat ik maar niet m'n eigen functie aan het doen ben en dus geen hoger percentage arbeidsgeschikt ben). Als ik m'n taken vervolgens wil uitbreiden, wordt dat tegen gehouden, omdat 'we aan het kijken zijn naar een andere passende functie'. En vervolgens beginnen ze weer over een Spoor 2-traject (welke tot op heden niet is opgestart) voor 3 maanden. Nou, ik ben het spoor bijster en heb geen idee wie er nu met mij kan meedenken. Overigens gaf mijn werkgever in januari aan geen nieuw arbeidsdeskundig onderzoek aan te vragen, omdat daar te weinig tijd voor was voordat mijn 104 weken ziekte voorbij waren en ik inmiddels geen prioriteit meer was bij de arbodienst.

Excuses voor het lange verhaal, maar vond het belangrijk het even zo goed mogelijk op papier te zetten, zodat jullie misschien willen meedenken. Ik heb al contact gehad met de vakbond over het uitbetalen van mijn re-integratie-uren, maar ik vind het onderhand allemaal zo ingewikkeld worden dat het me te veel energie kost. 

Iemand tips of adviezen hoe nu verder? Ik voel me er zo alleen voor staan als ik met m'n leidinggevende en 2 hr-adviseurs om tafel zit en ik weet gewoon niet wat mijn rechten en plichten zijn. Wie zou ik kunnen benaderen om mij bij te staan bij komende gesprekken? Want op deze manier groeit het mij boven m'n hoofd.

Antwoord

Beste Moniki 22,

 Het is heel begrijpelijk dat je je in deze situatie overweldigd voelt. Je hebt al een intensief behandeltraject doorlopen en nu krijg je te maken met onduidelijke communicatie en onzekerheid over je werk en inkomen. 

 Wat opvalt in jouw verhaal, is dat de bedrijfsarts niet wordt genoemd, terwijl diegene juist een belangrijke rol speelt in jouw re-integratieproces. De bedrijfsarts adviseert over wat je aankunt, hoe je uren en taken kunnen worden opgebouwd en of er een verlenging van de loondoorbetalingsverplichting geadviseerd wordt. Het is daarom belangrijk om (opnieuw?) met de bedrijfsarts in gesprek te gaan en je zorgen daar neer te leggen. Vraag om een concreet re-integratieadvies waarin duidelijk staat welke taken passend zijn en in welk tempo je uren kunnen worden uitgebreid. Dit advies kan richting geven aan het proces en voorkomen dat je werkgever zonder medische onderbouwing besluiten neemt over jouw arbeidsgeschiktheid.

 Het is verstandig om je rechten goed te laten controleren, bijvoorbeeld door je vakbond. Je kunt ondersteuning krijgen van juridisch adviseur, als je lid bent. Je werkgever lijkt keuzes te maken die voor jou nadelig kunnen uitpakken, zoals het niet tijdig opstarten van spoor 2 en het niet aanvragen van een nieuw arbeidsdeskundig onderzoek. Dit zijn belangrijke onderdelen van een zorgvuldig re-integratietraject, en als deze onvoldoende zijn uitgevoerd, kan dat gevolgen hebben voor eventuele ontslagprocedures of je WIA-aanvraag.

Wat betreft de WIA aanvraag: je kunt zelf contact met UWV opnemen om navraag te doen naar de status. Ook kan een arbeidsdeskundige van UWV je misschien helpen om de situatie beter in kaart te brengen en te praten over welke rechten en plichten je hebt. 

 Je hoeft dit niet alleen uit te zoeken. Zoek ondersteuning bij de juiste mensen (zoals de bedrijfsarts, een arbeidsdeskundige  en een juridisch adviseur). Door de bedrijfsarts een actievere rol te laten spelen en je rechten goed in kaart te brengen, kun je hopelijk meer grip krijgen op de situatie en stappen zetten die in jouw belang zijn.

 Met vriendelijke groeten,

Fenna van Ommen, Josephine ter Steeg en Marieke Jacobs

Laatst bewerkt: 13/03/2025 - 21:30