Operatie bij hoge urinewegkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMeestal krijg je bij hoge urinewegkanker eerst een operatie. Doel van deze behandeling is genezing.
Lees op deze pagina over:
- Kijkoperatie met laserbehandeling (ureterorenoscopie)
- Operatie: je nier en andere organen gaan eruit
- Operatie: een deel van je urineleider gaat eruit
- Chemotherapie voor of na de operatie
Kijkoperatie met laserbehandeling (ureterorenoscopie)
Soms zit de tumor alleen nog maar in het slijmvlies van de urineleider of het nierbekken. De arts kan de tumor dan weghalen met een laserbehandeling.
Soms krijg je deze behandeling ook als je nog maar 1 nier hebt. Je hoeft dan na de operatie niet aan de dialyse, omdat je nier niet weggehaald is.
Hoe gaat de laserbehandeling?
Voor deze operatie ga je meestal onder volledige narcose. De arts brengt via de ureterorenoscoop een dunne laserdraad in. En instrumenten om te kunnen opereren. De arts brandt de tumor tijdens de operatie weg met laserenergie.
Uitslag laseroperatie
De patholoog onderzoekt het weggehaalde weefsel onder de microscoop om te zien hoe agressief de tumor is of hoe erg de cellen afwijken. En stuurt de uitslag naar je arts. Die bespreekt de uitslag met je.
Klachten na een laserbehandeling
De eerste dagen na de operatie kun je last hebben van:
- je niet lekker voelen
- vaker moeten plassen
- branderig gevoel bij het plassen
- wat bloedverlies bij het plassen
- gevoelige zijkant van je buik (flank)
- koliekpijn: een korte aanval van erge buikpijn
- urineweginfectie, bijvoorbeeld een blaasontsteking
- koorts
Soms hou je deze klachten langer.
Operatie: je nier en andere organen gaan eruit
Is de tumor door de wand van de urineleider heen gegroeid? Dan moet de arts meestal een deel van je urineleider weghalen. Of je hele urineleider moet eruit. De arts haalt dan ook je nier en een stukje van je blaas weg. Zo is de kans het grootst dat er geen kankercellen achterblijven.
Is de tumor door de wand van het nierbekken heen gegroeid? Dan haalt de arts de hele nier met urineleider en een stukje van je blaas weg.
Deze operatie heet een nefro-ureterectomie.
De andere nier en urineleider nemen het werk van de weggehaalde nier en urineleider over. Voor een deel. Je kunt goed leven met 1 nier als die nier nog goed werkt.
Lymfeklieren weghalen
Soms haalt de arts tijdens de operatie ook lymfeklieren weg die er afwijkend uit zien. Dit heet een lymfeklierdissectie.
Kijkoperatie
De arts maakt een paar kleine sneetjes in je buik. Via deze sneetjes brengt de arts een paar buisjes in je buik. Via de buisjes kan de arts met een camera opereren. Soms opereert de arts je met een robot. De arts bedient dan de armen van de robot en kan nog preciezer opereren.
Open operatie
Soms kun je geen kijkoperatie krijgen. Dan opereert de arts je met een grote snee in je onderbuik. En met een snee in de zijkant van je buik. Of met een lange snee in het midden van je buik.
Klachten na een operatie waarbij je nier en andere organen weggehaald worden
Het kan een paar weken duren voordat je bent hersteld van de operatie. Na een kijkoperatie herstel je meestal sneller dan na een open operatie.
Klachten die je kunt hebben:
- Pijn aan de wond. Meestal duurt dit een paar dagen.
- Je darmen werken slecht. Meestal duurt dit een paar dagen. Lukt eten en drinken nog niet zo goed? Dan krijg je vocht en voeding met een infuus.
- Je voelt je moe en zwak.
- Een (na)bloeding.
- Infectie van de wond.
- Wondbreuk.
- De huid rond je wond kan doof of gevoelig zijn.
- Extra vocht in je benen. Dit heet lymfoedeem. Je kunt hierdoor moeite hebben met lopen.
Operatie: een deel van je urineleider gaat eruit
Zit de tumor in het laatste deel van je urineleider, dicht bij je blaas? Dan haalt de arts soms alleen dat deel van de urineleider weg. De nier wordt dan niet weggehaald. De rest van de urineleider hecht de arts weer aan de blaas. Deze operatie heet een distale ureterectomie.
Chemotherapie na de operatie
Na een laserbehandeling krijg je soms nog een blaasspoeling. Daarin zitten medicijnen tegen kanker. Dat maakt de kans kleiner dat de tumor terugkomt in de blaas.
Na een operatie voor hoge urinewegkanker stadium 2, 3 of 4 krijg je soms chemotherapie via een infuus. Doel is de kans kleiner te maken dat de kanker terugkomt.
Chemotherapie kan ook een behandeling zijn als na de operatie blijkt dat je uitzaaiingen in je lymfeklieren hebt.
Lees meer over chemotherapie bij hoge urinewegkanker.