Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Het hoofddoel van dit onderzoek is om vast te stellen of behandeling met een hoge dosis sunitinib (namelijk 700 mg 1x per 2 weken) een betere overlevingskans oplevert en de verergering van de dikkedarm-of endeldarmkanker meer vertraagt dat de standaardbehandeling met TAS-102. Sunitinib is, in een lage dagelijkse dosering, als behandeling goedgekeurd voor nierkanker, maar nog niet voor dikkedarm- en endeldarmkanker. De standaardbehandeling voor uitgezaaide dikkedarm- of endeldarmkanker in deze lijn is TAS-102, een vorm van chemotherapie.
Deze studie onderzoekt de werking van sunitinib in een ander doseringsschema bij patiënten met dikkedarm- of endeldarmkanker. Het medicijn wordt minder vaak, maar in een hogere dosering dan gebruikelijk, gegeven. De verwachting is dat dit nieuwe toedieningsschema het anti-kankereffect van sunitinib bij deze patiënten mogelijk kan vergroten waardoor de groei van de tumor hopelijk (langer) wordt afgeremd. Uit eerder onderzoek is gebleken dat deze hoge dosering goed werd verdragen en veilig was voor patiënten met uitgezaaide kanker.
Ook wordt in dit onderzoek gekeken of in het bloed en de tumor van de patiënt bepaalde eiwitten of andere kenmerken kunnen worden aangetoond die voorspellend zijn voor het effect van de behandeling. Dit materiaal wordt verzameld en opgeslagen in een zogenaamde biobank.
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten en artsen weten na loting welke behandeling de patiënt krijgt.
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:
Prof. dr. H.M.W. Verheul & Prof. dr. J.P. Medema
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel:
Gerandomiseerde fase II studie tussen sunitinib versus TAS-102 bij patiënten met gemetastaseerd colorectaalcarcinoom
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.