FUTURE-primary - studie (Dikkedarmkanker)

  • Open sinds 01-10-2021

Onderzoek naar de haalbaarheid van een patiënt-gestuurde controle na een operatie voor darmkanker.
Onderzocht wordt wat de haalbaarheid is van een patiënt-gestuurde controle en de kwaliteit van leven als patiënten zelf de keuze krijgen.

Doel onderzoek

Deze studie onderzoekt thuiscontrole na een operatie voor dikke darmkanker waarbij patiënten de optie hebben om thuis zelf bloed af te nemen met behulp van een vingerprik, patiënten zelf de frequentie van de bloedafnames kunnen beslissen, en de manier van contact met de arts. 

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • Patiënten zijn 18 jaar of ouder.
  • Dikkedarmkanker, zonder uitzaaiingen op afstand en curatief behandeld (behandeling ingezet voor genezing) minder dan 6 maanden geleden.
  • Patiënten die voor de operatie controles volgens de nationale richtlijn ondergaan.

Behandeling

Indien patiënten meedoen, zal er in het eerste 2 jaar van de studie elke 6 maanden en in de laatste 3 jaar elk jaar een pakket per post naar worden gestuurd. Met dit pakket kan de patiënt  eenvoudig een kleine hoeveelheid afnemen via een prik in de vinger.

Deelnemende patiënten mogen zelf kiezen hoe zij worden gecontroleerd. De keuzes bestaan uit:

  • Locatie bloedafname
    In de studie kan er thuis zelf bloed afgenomen worden met een vingerprik. Dit bloed gaat via de post naar het Erasmus MC in Rotterdam. In het Erasmus MC wordt  het CEA in het bloed gemeten. Wanneer het thuis bloed afnemen niet lukt, of als de patiënt het niet prettig vindt, is er de mogelijkheid om bloed af laten nemen bij de huisarts of een prikpost in de buurt.
  • Frequentie bloedafname
    Mochten patiënten vaker de tumormerkstof willen bepalen dan kan dat. Dit kan door een mail te sturen naar de studiecoördinator. Het is mogelijk om in de eerste 2 jaar om de 3 maanden een pakket te ontvangen. De laatste 3 jaar kan dit om het half jaar. Het kan ook dat  de patiënt  eenmalig een extra controle zou willen, ook dit kan via de mail worden aangevraagd.
  • Contact met de arts
    De waarde van het CEA wordt doorgegeven aan de behandelend arts. Patiënten kunnen kiezen om niet gebeld te worden, ofwel: ‘geen bericht is goed bericht’. De andere opties waaruit patiënten kunnen kiezen zijn, een belafspraak met de arts of een afspraak in het ziekenhuis bij de arts.

Toelichting
CEA (carcino-embryonaal antigen) is een tumormarker die gebruikt wordt voor het controleren van dikkedarmkanker.

Bijwerkingen

Niet van toepassing

Extra belasting voor patiënt

  • Tijdens de studie vullen deelnemende patiënten de eerste 3 jaar elk half jaar een aantal vragenlijsten in, de laatste 2 jaar vullen deelnemende patiënten jaarlijks een aantal vragenlijsten in.
  • Elke 10 dagen geven deelnemende patiënten via hun mobiele telefoon of via de mail het leven en hun gezondheid een cijfer.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Amphia Ziekenhuis
  • Erasmus MC
  • Franciscus Gasthuis & Vlietland locatie Vlietland Ziekenhuis
  • IJsselland Ziekenhuis
  • Leids Universitair Medisch Centrum

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Follow-up after surgery for colorectal cancer: the prospective, multicentre FUTURE-primary implementation study

Website

Ga naar studie website

Kankersoort

  • dikkedarmkanker

Fase trial

III

Maximaal aantal patiënten

200

Initiatiefnemers

Erasmus MC

Coördinatoren

Drs. K.R. Voigt, Erasmus MC Kanker Instituut Drs. L. Wullaert, Erasmus MC Kanker Instituut

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO 

Vermelding in trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
Postoperatieve controle na chirurgie voor colorectaal carcinoom: de prospectieve, multicenter FUTURE-primary studie

Datum laatste controle

22-04-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.