Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Patiënten met maagkanker die te maken hebben met uitzaaiingen op het buikvlies of kankercellen in het buikvocht, hebben een slechte prognose. De huidige behandelingen kunnen de overleving beperkt verbeteren; genezing is helaas nog niet mogelijk. Het is daarom van belang om nieuwe behandelingen te ontwikkelen om de overleving te verlengen en hopelijk ooit genezing te kunnen bereiken.
In dit onderzoek worden twee soorten behandelingen met elkaar vergeleken. De ene groep krijgt de huidige standaard behandeling: systemische chemotherapie. De andere groep krijgt een nieuwe behandeling bestaande uit een operatie waarbij, indien mogelijk, de maagkanker zelf en alle zichtbare uitzaaiingen op het buikvlies worden verwijderd waarna de buikholte gespoeld wordt met verwarmde chemotherapie (dit noemen we HIPEC).
Voorafgaand aan dit onderzoek is de PERISCOPE I-studie gedaan waarin de veiligheid en haalbaarheid van de HIPEC behandeling bij maagkanker zijn onderzocht en aangetoond. De resultaten van die studie zijn de basis geweest voor de huidige PERISCOPE II-studie. In de PERISCOPE II-studie onderzoeken we het effect van de HIPEC behandeling op de algehele overleving (en kwaliteit van leven) van maag- kankerpatiënten met beperkte buikvliesuitzaaiingen.
De PERISCOPE II studie is gesloten voor verdere deelname.
De follow-up van patiënten in de studie zal volgens protocol worden gehandhaafd.
De studie is gesloten sinds 17-09-2024. Drs. Judith Quik (j.quik@nki.nl) is de contactpersoon.
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten horen na de loting in welke groep ze zitten.
Vervolgafspraken en onderzoeken
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben.
Bijwerkingen van de chemotherapie en eventuele operatieve behandeling worden vooraf door de arts met de patiënt en zijn/haar naasten besproken.
Bijwerkingen operatie:
Tijdens en na de operatie kunnen complicaties optreden. De meest voorkomende complicaties die kunnen optreden zijn: bloeding, wondinfectie, longontsteking, een vertraagde darmontlediging en een lekkage van de nieuwe verbinding die wordt gemaakt tussen slokdarm/restmaag en dunne darm.
Bijwerkingen HIPEC-behandeling:
Chemotherapie die in de buikholte wordt toegediend kan in kleine hoeveelheden ook in de bloedsomloop terechtkomen. Het kan dus gebeuren dat bijwerkingen van chemotherapie na de operatie voorkomen. De meest voorkomende zijn: misselijkheid, diarree en een verandering van de bloedwaarden.
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI - AvL), AMSTERDAM
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie CCMO.
Vermelding in Trialregister:
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.