PROMETHEUS - studie (Leverkanker)

  • Open sinds 10-09-2021

Onderzoek naar een nieuwe methode om het resultaat van een behandeling te controleren bij patiënten met leverkanker. Onderzocht wordt wat de meest veilige marge is voor het wegbranden van levergezwellen (thermische ablatie). Deze veilige marge is de extra ruimte die rondom het levergezwel wordt weggebrand.

Doel onderzoek

Deze studie onderzoekt aan de hand van scans van 200 patiënten wat de beste marge is voor het wegbranden van levergezwellen. De arts zal het gezwel zo goed mogelijk wegbranden en dit ook controleren met een scan direct na de behandeling.
Met een nieuw computerprogramma wordt de veiligheidsmarge voor alle patiënten bepaald.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • Patiënten met leverkanker.
  • Patiënten komen in aanmerking voor thermische ablatie.
  • Patiënten zijn 18 jaar of ouder.
  • Patiënten hebben voldoende algemene lichamelijke conditie.
  • Patiënten zijn of worden tijdens het onderzoek niet zwanger.

Behandeling

Deelnemers aan het onderzoek krijgen de standaard behandeling (ablatie) voor het verwijderen van levergezwellen. De arts voert de ablatie uit zoals gebruikelijk is in het ziekenhuis. Het onderzoek beïnvloedt dus niet de behandeling die de patiënt krijgt.

Voor het onderzoek wordt er zowel voor als na de ablatie een CT scan gemaakt. De scans worden gemaakt nadat de patiënt in slaap is gebracht voor de ablatie. De patiënt merkt hier dus niets van. De scans worden gebruikt om na de behandeling te meten hoe ruim het gezwel is weggebrand.

Bij elke deelnemer wordt iedere 3 tot 4 maanden na de ablatie een scan gemaakt om te zien of de kanker terug komt. Ook zal er iedere 3 tot 4 maanden bloedonderzoek worden verricht. De scans en het bloedonderzoek zijn onderdeel van de standaardzorg na een ablatie.

Voor patiënten die deelnemen aan het onderzoek, zullen gedurende drie jaar gegevens verzameld worden.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Extra contrastmiddel
Voor een goede scan van de lever dienen we contrastmiddel toe. Indien er een extra scan moet worden gemaakt, krijgt de patiënt daarom ook extra contrastmiddel toegediend. Hier zijn beperkte risico’s aan verbonden. Er is een beperkte kans op een allergische reactie en op schade aan de nier(en) als gevolg van het contrastmiddel. Om die reden wordt de nierfunctie vooraf gecontroleerd en moet voldoende zijn om deel te kunnen nemen aan dit onderzoek.

Stralingsbelasting
In het kader van dit onderzoek dient de patiënt mogelijk één extra CT scan van de lever te ondergaan. De extra stralingsbelasting die de patiënt krijgt als gevolg van deze extra CT scan is erg klein. Soms wordt deze scan al standaard gemaakt en is er dus geen extra risico verbonden aan het onderzoek. 

Extra belasting voor patiënt

Meedoen aan dit onderzoek betekent niet dat dit de kans vergroot op een succesvolle ablatie. Met de resultaten van dit onderzoek wordt verwacht dat ablatie in de toekomst een nog effectievere behandeling wordt en zo meer mensen kunnen genezen van leverkanker.

Meedoen aan het onderzoek kan deze nadelen hebben:

  • Er zijn kleine risico’s verbonden aan het onderzoek.
  • De patiënt moet zich houden aan de afspraken die horen bij het onderzoek.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Amsterdam UMC locatie AMC
  • Erasmus MC
  • HMC
  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • Maastricht UMC+
  • Radboudumc
  • UMC Utrecht
  • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

PROspective Multi-center study to Evaluate the correlation between safety margin and local recurrence after THErmal ablation USing image co-registration in patients with hepatocellular carcinoma (PROMETHEUS-study).

Kankersoort

  • leverkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

200

Initiatiefnemers

Leids Universitair Medisch Centrum, LEIDEN

Coördinatoren

G.C.M. van Erp, PhD kandidaat, LUMC, Leiden

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.

Vermelding in Trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
Prospectieve multicenter studie ter evaluatie van de correlatie tussen de veiligheidsmarge en lokale progressie na thermische ablatie met behulp van beeld coregistratie in patiënten met leverkanker.

Datum laatste controle

18-03-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.