M2B - studie (Hersentumoren)

  • Open sinds 01-09-2014

Onderzoek om veranderingen in de manier waarop hersencellen met elkaar communiceren in beeld te brengen. Onderzocht wordt welke invloed een hersentumor heeft op de communicatie tussen de verschillende hersengebieden.

Doel onderzoek

De aanwezigheid van een hersentumor leidt hoogstwaarschijnlijk tot veranderingen in de manier waarop hersencellen met elkaar communiceren. Er wordt verwacht deze veranderingen met verschillende moderne onderzoeksmethoden in de hersenen te kunnen zien, niet alleen direct in de omgeving van de tumor, maar ook in gebieden die op enige afstand ervan liggen. Met dit onderzoek worden op verschillende manieren communicatie tussen hersengebieden in kaart gebracht. Dit om zo beter te begrijpen wat de invloed van een tumor is op de hersenen. Bijvoorbeeld welke invloed een hersentumor heeft op cognitieve symptomen (zoals problemen met het geheugen, aandacht en concentratie). Maar ook de invloed op het vermogen snel en juist te reageren op veranderingen in de omgeving kan moeilijk zijn.

Het kan zijn dat de patiënt voor de behandeling een operatie ondergaat om te hersentumor te laten verwijderen. Met het uitgenomen hersenweefsel dat overblijft na weefseldiagnose kan door middel van microscopie de cellen in en rondom de tumor verder worden onderzocht. Hierdoor hopen de onderzoekers beter te begrijpen hoe de tumorcellen de verandering in communicatie in de hersenen zou kunnen beïnvloeden.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • Patiënten met een hersentumor
  • Patiënten zijn 18 jaar of ouder
  • Patiënten hebben voldoende algemene lichamelijke conditie.
  • Patienten spreken Nederlands. 

Behandeling

Voor dit onderzoek wordt bij de patiënt drie verschillende onderzoeken gedaan:

  1. Neuropsychologisch onderzoek (~1,5 uur): Dit onderzoek bestaat uit een interview en enkele tests die de cognitieve functies (zoals geheugen, aandacht en concentratie) aanspreken.
  2. MEG meting (~1 uur): MEG is een apparaat waarmee de activiteit van de hersenen wordt gemeten. Bij de voorbereiding worden er een paar plakkers op het hoofd geplakt en wordt de vorm van het hoofd gemeten. Tijdens de metin wordt de patiënt gevraagd zo goed mogelijk stil te liggen met het hoofd in het MEG syteem voor 15 minuten; gedurende enkele minuten ook met de ogen dicht.

Het onderzoek wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen. 
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Niet van toepassing.

Extra belasting voor patiënt

Het bezoek in de polikliniek wordt één keer langer voor de patiënt of hij/zij bezoekt één keer extra de polikliniek. Deelname duurt een ochtend of een middag.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Amsterdam UMC locatie VUMC

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Linking multimodal network imaging and cognitive functioning in glioma patients

Kankersoort

  • hersentumoren

Fase trial

observationeel onderzoek

Maximaal aantal patiënten

250

Initiatiefnemers

Amsterdam UMC, locatie VUmc

Coördinatoren

Mona Zimmermann, Amsterdam UMC, locatie VUmc

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO 

Vermelding in Trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
Multimodale beeldvorming en cognitief functioneren in glioom patiënten.

Datum laatste controle

29-04-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.