MK2870-005 studie (Baarmoederslijmvlieskanker)

  • Open sinds 04-04-2024

Patiënten met baarmoederslijmvlieskanker krijgen in deze studie het onderzoeksmiddel MK2870 of één van de twee standaard chemotherapieën. Patiënten zijn al eerder behandeld met chemotherapie en immunotherapie. Er wordt bekeken of het nieuwe middel de behandeling verbetert en of patiënten langer leven. Ook wordt onderzocht of patiënten een betere kwaliteit van leven ervaren. 

Doel onderzoek

Deze studie onderzoekt hoe veilig het onderzoeksmiddel MK2870is in vergelijking met de twee standaard chemotherapieën (doxorubicine en paclitaxel). Met het onderzoeksmiddel wordt verwacht dat vooral de kankercellen worden behandeld en er minder schade is aan gezonde lichaamscellen. Uit eerdere onderzoeken bij andere soorten kanker blijkt dat deze behandeling kan helpen bij het langer remmen van de ziekte. Ook kan het minder vervelende bijwerkingen geven dan chemotherapie. In deze studie wordt onderzocht of dit voor baarmoederslijmvlieskanker ook zo is. 

Wordt er geloot?

Ja. Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in verschillende groepen. Alle groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten vooraf niet in welke groep ze terechtkomen.

Voorwaarden

De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • Patiënten met baarmoederslijmvlieskanker, die al eerder zijn behandeld met chemotherapie en immunotherapie. 
  • Patiënten zijn 18 jaar of ouder
  • Patiënten hebben voldoende algemene lichamelijke conditie.
  • Patiënten zijn of worden tijdens het onderzoek niet zwanger/geven geen borstvoeding. 

Behandeling

Deelname aan de studie duurt in totaal ongeveer 4 jaar. 

Stap 1: Geschiktheidsonderzoek 
Er wordt gecontroleerd of de patiënt geschikt is voor de behandeling. 
Hiervoor worden een aantal onderzoeken verricht tijdens een bezoek aan het ziekenhuis.

Stap 2a: Behandeling 
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in twee groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten tijdens het onderzoek in welke groep ze terechtkomen. 

  • Groep 1. De mensen in deze groep krijgen het onderzoeksmiddel MK-2870
  • Groep 2. De mensen in deze groep krijgen doxorubicine of paclitaxel.

Stap 2b: bezoeken en metingen 
Patiënten in groep 1 (onderzoeksmiddel) komen 1 keer in de 2 weken naar het ziekenhuis. 
Voor patiënten in groep 2 die doxorubicine krijgen, is dat 1 keer in de 3 weken en voor patiënten die paclitaxel krijgen is dat 3 keer in 4 weken. Een bezoek duurt ongeveer 2 tot 4 uur.

Stap 3: nacontrole 
Ongeveer 30 dagen na de laatste behandeling met het onderzoeksmiddel of chemotherapie komt de patiënt terug voor een eindebehandelingsbezoek. Hierna begint de periode van nacontroles. 

  • Als de patiënt is gestopt met de behandeling en de kanker is niet erger geworden, komt de patiënt elke 8 of elke 12 weken terug te komen voor een nacontrole en een scan. 
  • Als de kanker slechter wordt, hoeft de patiënt mogelijk niet meer voor dit onderzoek naar het ziekenhuis te komen. Iemand van het onderzoeksteam belt dan elke 12 weken en vraagt hoe het met de patiënt gaat. 

Bijwerkingen

De arts bespreekt de bijwerkingen voordat de behandeling gestart wordt.

Extra belasting voor patiënt

Voor dit onderzoek komt de patiënt net zo vaak naar het ziekenhuis als bij de gewone zorg. Anders dan bij de gewone zorg vult de patiënt vragenlijsten in over het dagelijks functioneren en kwaliteit van leven. En er wordt een uitgebreider bloedonderzoek gedaan.

Deelnemende ziekenhuizen

Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.

  • Leids Universitair Medisch Centrum

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Sacituzumab Tirumotecan (MK-2870) in Post Platinum and Post Immunotherapy Endometrial Cancer (MK-2870-005)

Kankersoort

  • baarmoederkanker

Fase trial

III

Maximaal aantal patiënten

710; 8 in Nederland

Initiatiefnemers

Merck Sharp & Dohme (MSD)

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. 

Vermelding in trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel:
Een fase 3, gerandomiseerde, actief gecontroleerde, open-label, multicenter studie om de werkzaamheid en veiligheid van MK-2870 monotherapie te vergelijken met behandeling naar keuze van de arts bij deelnemers met endometriumkanker die eerder op platina gebaseerde chemotherapie en immunotherapie hebben gekregen 

Datum laatste controle

29-04-2024

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.