Het hoofddoel van dit onderzoek is om te onderzoeken of chemotherapie via de chemopomp gecombineerd met chemotherapie via het infuus de overleving verbetert bij patiënten met darmkanker waarvan de uitzaaiingen in de lever niet met een operatie te verwijderen zijn. We vergelijken de effecten van chemotherapie via de chemopomp in combinatie met chemotherapie via het infuus met de effecten van alleen chemotherapie via het infuus.
Bij darmkanker met uitzaaiingen in de lever hebben patiënten bij wie de uitzaaiingen met een operatie te verwijderen zijn, betere vooruitzichten. Soms kunnen de leveruitzaaiingen niet weggehaald worden omdat er te veel of te grote uitzaaiingen zijn. In dat geval krijgen deze patiënten eerst chemotherapie via een infuus. Dit is op dit moment de standaardbehandeling in Nederland. Als de uitzaaiingen goed reageren op de behandeling kunnen deze uiteindelijk wel worden verwijderd.
In dit onderzoek onderzoeken we de behandeling met chemotherapie (floxuridine) via de chemopomp. Dit wordt ook wel Hepatic Arterial Infusion Pump (HAIP) therapie genoemd. De chemopomp wordt tijdens een buikoperatie onder de huid geplaatst. De pomp heeft een slangetje dat in verbinding staat met de slagader van de lever. Hierdoor wordt de chemotherapie direct toegediend aan de lever en komt er vrijwel geen chemotherapie in de rest van het lichaam. Hierdoor zijn de bijwerkingen beperkt.
Deze HAIP therapie wordt al jaren aangeboden in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) in New York. Eerder onderzoek uit MSKCC laat zien dat de kans groter wordt dat de leveruitzaaiingen reageren op deze gecombineerde behandeling vergeleken met de behandeling met alleen chemotherapie via een infuus. Doordat de leveruitzaaiingen mogelijk beter reageren op de gecombineerde behandeling wordt de kans vergroot dat de uitzaaiingen daarna toch geopereerd kunnen worden. In een vooronderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek werden 31 patiënten behandeld met deze gecombineerde chemotherapie. In dat vooronderzoek werd aangetoond dat we de gecombineerde behandeling veilig kunnen toedienen. Dit nieuwe onderzoek is een vervolgstap om te bewijzen dat deze combinatie behandeling daadwerkelijk leidt tot een verbetering in de overleving.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Er zal 5.5 jaar de tijd worden genomen om patiënten te werven. De patiënt blijft onder controle tot ongeveer 5 jaar na de start van deelname. De duur van de behandeling hangt af van het effect dat de behandeling bij de patiënt heeft. En of de patiënt de behandeling goed verdraagt.
Wat houdt deelname aan het onderzoek in
1. Geschiktheidsonderzoek
Er worden onderzoeken gedaan om te bepalen of de patiënt kan meedoen aan dit onderzoek.
Loting: Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in twee groepen:
2. De behandeling en onderzoeken
Groep 1:
Groep 2
Groep 1 en groep 2
Behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek zijn:
- Risico’s bij een buikoperatie (voor het plaatsen van de chemopomp):
Bijwerkingen die kunnen voorkomen tijdens de operatie
Bijwerkingen door gebruik chemopomp (komen niet vaak voor)
Bijwerkingen chemotherapie via de chemopomp (Floxuridine):
Bijwerkingen van de chemotherapie via het infuus:
De standaardbehandeling met chemotherapie via het infuus kan ook bijwerkingen geven.
Voor de patiënt in groep 1
Voor de patiënt in groep 2
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
OMON NL-OMON56934
EU Clinical Trials Register: 2023-506194-35-00
Behandeling van leveruitzaaiingen van dikke darmkanker met chemotherapie via het infuus en chemotherapie direct in de lever met een chemopomp.
Meer informatie over de behandeling met de chemopomp is te vinden op Darmkanker met niet-operabele uitzaaiingen lever: PUMP-IT studie | AVL
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.