Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
De standaardbehandeling bij patiënten met gevorderde endeldarmkanker bestaat uit langdurige bestraling (5-6 weken) in combinatie met chemotherapie vóór de operatie. In sommige ziekenhuizen wordt na de operatie ook aanvullende chemotherapie toegediend. Mogelijk nadeel van de standaardbehandeling is dat eventueel aanwezige uitzaaiingen onvoldoende worden behandeld.
Deze studie onderzoekt:
De RAPIDO studie is gesloten voor deelname op 02-juni-2016. In totaal hebben 920 patiënten uit 54 ziekenhuizen in 7 landen aan deze studie meegedaan.
Korte termijn resultaten zijn gepresenteerd op Europese congressen in 2017 en in juni 2020 gepubliceerd in “Radiotherapy & Oncology”. De resultaten 3 jaar na de behandeling van de patiënt zijn gepresenteerd tijdens het virtuele ASCO-congres op 29 mei 2020. Deze zijn op 7 december 2020 on-line gepubliceerd in “Lancet Oncology”.
Korte termijn uitkomsten: In beide behandelingsgroepen voltooide het overgrote deel van de patiënten preoperatief alle geplande kuren van bestraling en chemotherapie.
Uitkomsten drie jaar na de behandeling: De overleving is hoog in beide behandelingsgroepen (89%) en er worden drie jaar na de behandeling geen verschillen gevonden in complicaties of kwaliteit van leven. Het aantal patiënten met een Disease related Treatment failure op 3 jaar is 7% hoger in de standaardbehandeling t.o.v. in de onderzoeksbehandeling. En in de onderzoeksbehandeling wordt een verdubbeling (van 14 naar 28%) gezien van het aantal geopereerde patiënten waarbij de tumor helemaal verdwenen is na deze voorbehandeling tov de standaardbehandeling. De onderzoeksbehandeling kan mogelijk bijdragen aan het behoud van de endeldarm (dan heeft de patiënt geen stoma nodig).
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken. Er wordt onder andere gemeten bij hoeveel patiënten na 3 jaar de ziekte niet is teruggekeerd.
Groep 1
krijgt de standaardbehandeling
Groep 2
krijgt de onderzoeksbehandeling
Merknamen
1: Xeloda®
2: Eloxatin®
3: Leucovorin®
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:
Capecitabine (onderzoeks- en standaardbehandeling)
Oxaliplatin (onderzoeks- en standaardbehandeling)
Fluorrouracil (5FU)
Folinezuur (Leucovorin)
UMC Groningen,
Leids Universitair Medisch Centrum,
Uppsala universiteit (Zweden),
Karolinska ziekenhuis, Stockholm (Zweden)
Dr. B. van Etten, Universitair Medisch Centrum Groningen
Prof. dr. G. A.P. Hospers, Universitair Medisch Centrum Groningen
Prof. dr. C.J.H. van de Velde, Leids Universitair Medisch Centrum
Prof. dr. C.A.M. Marijnen, Leids Universitair Medisch Centrum
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel
Onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van kortdurende bestraling gevolgd door chemotherapie vóór de operatie in vergelijking met de standaardbehandeling bij gevorderde kanker van de endeldarm.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.