7T en 3T MRI-studie (Borstkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 23-11-2016

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.

Doel onderzoek

Bij patiënten bij wie een borstafwijking wordt ontdekt, is in bepaalde gevallen naast weefselonderzoek (biopsie) ook een MRI-scan nodig.

Deze studie onderzoekt:

  • Of een sterkere MRI-scanner (met een sterker magneetveld) hetzelfde of zelfs beter beeld geeft van de borstafwijking. Bijvoorbeeld door meer details zichtbaar te maken.
  • De sterkte van het magneetveld wordt uitgedrukt in het aantal Tesla (T): een 3T MRI-scanner wordt vergeleken met een 7T MRI-scanner.

Onderzoeksresultaten

Dynamic contrast-enhanced breast MRI at 7T and 3T: an intra-individual comparison study

Behandeling

Deelnemende patiënten krijgen 2 MRI-scans. Tijdens beide onderzoeken wordt contrastvloeistof in het lichaam gespoten via een infuus. De onderzoeken vinden op 2 verschillende dagen plaats.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de mogelijke gevaren voor de patiënt, bijvoorbeeld door overgevoeligheid voor contrastvloeistof, groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

  • Er zijn geen schadelijke effecten van het magneetveld van een MRI-scanner vastgesteld. In enkele gevallen kan er een draaiduizeligheid optreden bij het ingaan van de scanner, met name bij het sterke magneetveld van de 7T-scanner.
  • Zeer zelden is iemand allergisch voor contrastmiddel. Een allergische reactie uit zich door jeuk, huiduitslag of - zeer zelden - ernstigere reacties zoals benauwdheid.
  • In alle gevallen is er een arts en/of laborant aanwezig als er contrastmiddel toegediend wordt.

Extra belasting voor patiënt

  • Bij deelnemende patiënten worden 2 extra MRI-scans gemaakt (elk onderzoek duurt ongeveer 1 uur).
  • Deelnemende patiënten vullen voor de MRI-scans een vragenlijst in om te controleren of er geen magnetische of elektronische voorwerpen in het lichaam zitten (bijvoorbeeld een pacemaker).

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Contrast-enhanced MR imaging of the breast at 7T and 3T in the same patients.

Kankersoort

  • borstkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

60

Initiatiefnemers

UMC Utrecht

Coördinatoren

Drs. Gisela L. G. Menezes, UMCU
Dr. Wouter B. Veldhuis, UMCU

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO

Vermelding in trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
7 Tesla MRI beeldvorming bij patiënten met een verdachte borstafwijking.

Datum laatste controle

01-12-2016

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.