Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
De operatie voor patiënten met slokdarmkanker bestaat uit het verwijderen van de slokdarm en omgevende lymfeklieren. De standaardmethode is de ‘open' methode waarbij deze operatie wordt uitgevoerd door een snede te maken in de borstkas, buik en hals. Deze studie onderzoekt:
Korte termijn resultaten ROBOT trial
In dit onderzoek hebben 112 patiënten geloot voor de 2 verschillende operaties: een robot geassisteerde slokdarmresectie (56 patiënten) of open slokdarmresectie (56 patiënten). Na een robot geassisteerde slokdarmoperatie traden er minder complicaties op na de operatie, vooral ten aanzien van longontstekingen en hartritmestoornissen. Er was geen verschil in sterfte na de operatie. Er was een beter korte termijn herstel en een betere korte termijn van kwaliteit van leven na een robot geassisteerde slokdarmoperatie vergeleken met een open slokdarmoperatie. De kanker gerelateerde uitkomsten, zoals het percentage waarin de tumor in het geheel verwijderd kon worden en het aantal verwijderde lymfeklieren waren vergelijkbaar in beide armen.
Conclusie
Vergeleken met een open slokdarmoperatie, leidt een robot geassisteerde slokdarmoperatie tot minder complicaties na de operatie met een beter korte termijn herstel en een betere korte termijn kwaliteit van leven. De kanker gerelateerde uitkomsten zijn gelijk en in overeenkomst met de wereldwijde standaard. Deze uitkomsten ondersteunen het gebruik van een kijkoperatie met behulp van de robot bij de behandeling van patiënten met slokdarmkanker.
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken.
Groep 1 wordt geopereerd volgens de standaardmethode; de ‘open' methode.
Groep 2 wordt geopereerd volgens de nieuwe methode; de kijkoperatie met behulp van de robot.
Toelichting
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:
UMC Utrecht
Drs. P.C. van der Sluis, Arts-onderzoeker
Prof. dr. R. van Hillegersberg, oncologisch chirurg
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel
Robot-geassisteerde thoraco-laparoscopische oesofagectomie vs. transthoracale oesofagectomie (als chirurgische behandeling voor slokdarmkanker).
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.