Leukemie reactieve T cellen (Leukemie, CLL, Lymfeklierkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 01-10-2018

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.

Doel onderzoek

Vanaf 6 maanden na de stamceltransplantatie kunnen bij patiënten extra donorafweercellen (T-cellen) worden toegediend om de ziekte tegen te gaan. Deze donorafweercellen kunnen ook een
omgekeerde afstotingsreactie (graft-versus-host ziekte) veroorzaken. Deze studie onderzoekt:

  • Of met een speciale methode - in het laboratorium - afweercellen van de donor kunnen worden geselecteerd die krachtiger reageren tegen kwaadaardige cellen.
  • Of deze geselecteerde donorafweercellen het risico op een omgekeerde afstotingsreactie verkleinen.

Toelichting

  • Een omgekeerde afstoting (graft-versus-host ziekte) ontstaat als afweercellen van de donor gezonde cellen van de ontvanger aanvallen.
  • De aangepaste afweercellen heten leukemie reactieve donor T-cellen.

Behandeling

Deelnemende patiënten ondergaan eerst de transplantatie met donorstamcellen (standaardbehandeling). Voor deze transplantatie worden - via bloed of beenmerg - kwaadaardige cellen afgenomen en ingevroren. Indien de ziekte na transplantatie terug is gekomen, kan dit afnemen en invriezen ook na de transplantatie. Deze kwaadaardige cellen worden in het laboratorium gebruikt om geselecteerde donorafweercellen te maken.

  • Reageert de ziekte 3 maanden na de stamceltransplantatie niet goed op de transplantatie? Dan worden de geselecteerde donorcellen toegediend.
  • Wordt de behandeling met de geselecteerde donorafweercellen goed verdragen? Dan kunnen er binnen 6 weken nieuwe geselecteerde afweercellen worden toegediend.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de gevaren voor de patiënt, bijvoorbeeld door bijwerkingen, groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van deze nieuwe behandeling zijn:

  • Transfusiereactie: een soort allergische reactie die kan ontstaan bij het toedienen van bloedcellen (koorts, rillingen of huiduitslag)
  • Omgekeerde afstotingsreactie (graft-versus-host ziekte) waarbij afweercellen van de donor normale weefsels aanvallen/afstoten. Hierbij kunnen huidafwijkingen ontstaan, verminderde eetlust, diarree en geelzucht.

Extra belasting voor patiënt

  • Deelnemende patiënten worden 1 dag in het ziekenhuis opgenomen als de geselecteerde afweercellen worden toegediend.
  • Ook worden een CT-scan en een hartfilmpje gemaakt.
  • Na het toedienen van de geselecteerde donorafweercellen wordt regelmatig - voor en na de behandeling - extra bloed en beenmerg afgenomen.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

Administration of leukemia -reactive donor T cells after allogeneic stem cell transplantation or donor lymphocyte infusion to patients with persistent or relapsed mature B cell neoplasm with blood and/or bone marrow involvement.

Kankersoort

  • chronische lymfatische leukemie

Fase trial

I/II

Maximaal aantal patiënten

20

Initiatiefnemers

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Prof. dr. J.H.F. Falkenburg

Coördinatoren

Drs. P. van Balen
Prof. dr. J.H.F. Falkenburg

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO

Vermelding in trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel
Behandeling met leukemie reactieve donor T-cellen na allogene stamceltransplantatie bij patiënten met rijpcellige B-cel neoplasie met bloed en/of beenmerg betrokkenheid.

Datum laatste controle

30-07-2019

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.