Een hypotheek en overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je kanker hebt gehad

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een huis kopen kan best lastig zijn als je kanker hebt gehad. Vooral als je een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten. Hoe zit het en wat kun je doen?

Lees op deze pagina over:

Tips bij het kopen van een huis

Een hypotheek afsluiten gaat soms moeilijker als je kanker hebt gehad. Het hangt erg af van je situatie.

Tips:

  • Wil je een huis kopen? Kijk eerst of je een hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten. Ga daarna pas op huizenjacht.
  • Neem minstens 3 maanden de tijd voor het aanvragen van zo’n verzekering. Dan kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Krijg je een afwijzing? Dan kun je het bij een andere verzekeraar proberen. Sommige verzekeraars nemen meer risico dan andere.
  • Ben je nog in behandeling? Wacht dan met het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering tot er meer bekend is over je vooruitzichten.
  • Als je een bod doet, doe het dan onder voorbehoud van financiering. Zo voorkom je dat je een boete moet betalen als het toch niet lukt.

illustratie huis

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten: dit moet je weten

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) vraag je aan bij een verzekeraar. Bij je aanvraag moet je een gezondheidsverklaring invullen. Op basis daarvan bepaalt een verzekeraar of ze jou accepteren. En hoeveel premie je moet betalen.

Soms ben je verplicht om op de gezondheidsverklaring in te vullen dat je kanker hebt gehad. Daardoor kan het voor jou moeilijker worden om een ORV af te sluiten. De zorgverzekeraar ziet jou dan namelijk als een risico. Meestal lukt het uiteindelijk wel om een ORV af te sluiten, maar kost het extra tijd.

Goed om te weten: misschien val je onder de schone-lei-regeling. Dan hoef je niet te melden dat je kanker hebt gehad. Bepaal met deze checklist of dat voor jou ook geldt.

Lees verder over het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering na kanker.

Ik moet mijn kankerverleden melden bij de verzekering. Wat is slim om te doen?

Heb je een goede prognose? Vraag je arts of verpleegkundig specialist dan om een positieve medische verklaring. Stuur deze mee met je aanvraag voor de overlijdensrisicoverzekering. Zo laat je zien dat het risico voor de verzekeraar niet groot is.

Het kan zijn dat de verzekeraar daarna nog vragen heeft aan je behandelaar. Je arts of verpleegkundig specialist heeft jouw schriftelijke toestemming nodig om die vragen te beantwoorden.

Let op: geef je behandelaar alleen toestemming om de medische informatie te delen met de verzekeraar over de vorm van kanker die je hebt gehad. Geef géén toestemming voor het delen van je gehele medische dossier met de verzekeraar. Dat kan je kansen juist negatief beïnvloeden.

Hulp bij je overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Er zijn mensen en organisaties die je kunnen helpen als je een overlijdensrisicoverzekering wilt aanvragen, speciaal gericht op mensen die kanker hebben (gehad):

  • Advieskantoor ICZ (Intermediair voor Chronisch Zieken) richt zich op mensen die een chronische ziekte hebben (gehad). Het kantoor geeft hulp en informatie over hoe je een overlijdensrisicoverzekering kunt krijgen als je kanker hebt gehad.
  • De Hoop is een herverzekeraar die gespecialiseerd in levensverzekeringen (waaronder overlijdensrisicoverzekeringen). Hun werkwijze zorgt ervoor dat bijna iedereen verzekerd kan worden, ondanks chronische ziekte of ziekte in het verleden.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Anne Gualtherie van Weezel

Medisch maatschappelijk werker, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-deskundige-vrouw

Sophie de Groot

Medisch maatschappelijk werker, UMCG

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023