Geldzorgen: wat kun je doen?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Lukt het niet of nauwelijks om rond te komen? Je kunt daar wakker van liggen en er veel over piekeren. Weet dat je niet de enige bent. En dat je hulp kunt krijgen.

Lees op deze pagina over:

Tips bij geldzorgen

Als je door kanker te weinig inkomen hebt om alle kosten te betalen, kun je geldzorgen krijgen. Er kunnen ook andere redenen zijn voor geldzorgen. Wat kun je doen?

Tip 1: Praat over je geldzorgen met mensen die je vertrouwt

Heb je geldzorgen, praat er dan over met mensen die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met een goede vriend of vriendin. Zij kunnen je steunen en je misschien ook helpen. Bijvoorbeeld door je administratie te ordenen of door contacten met instanties te onderhouden.

Praten over geldproblemen kan moeilijk zijn. Je schaamt je misschien, of je vindt het te privé. Toch lucht het vaak op om je zorgen te delen. Je kunt je daardoor minder alleen voelen.

Tip 2: Heb je een werkgever? Informeer of die misschien kan helpen

Ben je in loondienst? Dan kun je misschien praten met een vertrouwenspersoon op je werk. Of met de bedrijfsmaatschappelijk werker (als die er is).

Werk je bij een grote organisatie? Dan kun je misschien financiële steun krijgen uit een bedrijfsfonds (sociaal fonds). Je kunt dit navragen bij de personeelsafdeling of bij de bedrijfsmaatschappelijk werker.

Tip 3: Onderzoek of je nog zuiniger aan kunt doen

Misschien kun je nog wat bezuinigen op je uitgaven. Op de website van Nibud en de Consumentenbond vind je praktische en slimme bespaartips.

illustratie geldzorgen

Geld lenen? Of toch maar niet?

Heb je tijdelijk extra geld nodig, bijvoorbeeld voor een wasmachine of voor noodzakelijk onderhoud van je huis? Misschien kan je via het maatschappelijk werk in je gemeente financiële steun krijgen van je gemeente. Is die mogelijkheid er niet, dan kun je misschien geld lenen, bijvoorbeeld van de bank.

Denk van tevoren wel goed na of het echt nodig is. En leen ook niet meer dan je nodig hebt. Tip: met de Risicometer Lenen van het Nibud kun je kijken of de lening in je budget past.

Het kan zijn dat je familie of vrienden bereid zijn om je geld te lenen. Denk eerst heel goed na of je dat wilt. Lenen van iemand die je goed kent, heeft nadelen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met aflossen, kan dat heel vervelend zijn voor de persoon die jou geld leent. Het heeft daardoor direct invloed op jullie relatie. Tip: maak dan vooraf goede afspraken over rente en aflossingen. Zet de afspraken ook op schrift.

Hulp bij geldzorgen

Door geldzorgen kun je somber worden of last krijgen van depressieve gevoelens. Had je eerder al last van dit soort gevoelens, dan kunnen ze erger worden.

Het is dan verstandig om professionele hulp te zoeken. Je huisarts of de praktijkondersteuner van de huisarts voor de GGZ kan samen met je kijken wie jou kan helpen. Vaak is dat een maatschappelijk werker, soms een psycholoog.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Anne Gualtherie van Weezel

Medisch maatschappelijk werker, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-deskundige-vrouw

Sophie de Groot

Medisch maatschappelijk werker, UMCG

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023