Onderzoeken bij een hersentumor

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je klachten die passen bij een hersentumor? Dan verwijst je huisarts je naar het ziekenhuis. Daar krijg je verschillende onderzoeken.

Lees op deze pagina over:

Onderzoeken om te kijken of je een hersentumor hebt

In het ziekenhuis word je onderzocht door een neuroloog. Dat is een arts die veel kennis heeft van de hersenen.

Bij het eerste onderzoek vraagt de neuroloog uitgebreid naar je klachten. Daarna krijg je een neurologisch onderzoek. Met dit onderzoek controleert de arts onder andere of je spieren, zintuigen en geheugen goed werken.

Blijkt uit het onderzoek dat er iets met je hersenen is, dan krijg je meestal een MRI-scan van je hersenen. Hierna weten je artsen of je een hersentumor hebt.

Na de onderzoeken krijg je meestal een verwijzing naar een neurochirurg. Tenzij een operatie (nog) niet nodig is. Dan blijf je onder controle bij de neuroloog.

Weefselonderzoek om de precieze diagnose te stellen

Na de operatie gaat het weggenomen weefsel meestal naar het laboratorium. Daar stelt een patholoog vast om wat voor soort hersentumor het precies gaat. En wat de graad van de tumor is.

Soms is geen weefselonderzoek nodig. Bijvoorbeeld als op de MRI-scan al duidelijk is wat voor soort hersentumor je hebt.

Als een operatie of biopsie een te groot risico is, wordt er ook geen weefselonderzoek gedaan.

Onderzoek bij vermoeden van een hersentumor

In deze video vertelt een neuroloog welke onderzoeken plaatsvinden bij het vermoeden van een hersentumor  (Bron: Haaglanden Medisch Centrum).

De uitslag hersentumor (diagnose)

Heeft je arts de uitslagen van de onderzoeken, dan krijg je een gesprek met je arts. Je hoort dan:

Een gesprek voeren met je arts is niet makkelijk. Er is bijvoorbeeld te weinig tijd om al je vragen te stellen. Of je arts gebruikt moeilijke woorden. Misschien merk je dat je niet alle informatie van je arts kan onthouden. Vaak heb je na het gesprek met je arts een gesprek met een verpleegkundige om alles op een rijtje te zetten.

Het helpt om je goed voor te bereiden op je gesprek. Bekijk onze vragen die je kunt stellen over de onderzoeken.

De uitslagen van de onderzoeken en de diagnose

De arts vertelt je wat er uit de onderzoeken blijkt. Is het inderdaad een hersentumor? De arts vertelt je ook of de tumor goedaardig of kwaadaardig is. En wat dat in jouw situatie betekent.

Een goedaardige tumor, dat klinkt niet ernstig. Maar dat kan wel ernstig zijn. Lees meer over het verschil tussen een goedaardige en kwaadaardige hersentumor.

Is er nog meer onderzoek nodig?

Heb je een kwaadaardige tumor? Dan kijkt het laboratorium vaak ook naar het DNA van de tumor. Lees verder over DNA-onderzoek bij een hersentumor.

Mogelijke behandelingen

Je arts vertelt vaak al kort welke behandeling(en) mogelijk zijn. Meestal krijg je ook nog een tweede gesprek waarin de arts het behandelplan uitgebreider met je bespreekt.

Lees meer over: in gesprek met je arts over de behandeling van een hersentumor.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (2)

Colofon

Met medewerking van:

foto merel luitse

Dr. Merel Luitse

Neuroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Linkedin

foto an claes

Dr. An Claes

Radiotherapeut, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die een hersentumor hebben (gehad)

Logo Stichting Hersentumor.nl

Stichting Hersentumor.nl

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2024