Operatie bij melanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je een melanoom, dan krijg je meestal eerst een operatie. De arts haalt het melanoom dan weg. Soms haalt de arts in een andere operatie ook een of meer lymfeklieren weg. Heb je uitzaaiingen in andere organen? Dan word je soms ook geopereerd.

Op deze pagina lees je over de operatie waarbij de arts het melanoom weghaalt. Of het plekje dat een melanoom kan zijn.

Lees op deze pagina over:

Op andere pagina’s lees je informatie over:

Weghalen van een melanoom

Denkt je arts dat je een melanoom hebt? Dan haalt je arts de plek bijna altijd weg. Meestal doet de dermatoloog dit. Dat is een arts die veel weet van huidkanker. Soms haalt je huisarts de plek weg.

Eerste operatie

De arts snijdt de moedervlek weg. Hiervoor krijg je een verdoving bij de plek waar de moedervlek zit. 

Na deze operatie onderzoekt de patholoog de plek onder de microscoop. Met de uitslag van dit weefselonderzoek stelt de arts de diagnose: is het een melanoom?

Excisie stap 1 - verwijderen vermoedelijke melanoom

Tweede operatie

Is de plek een melanoom? Dan krijg je een paar weken later bijna altijd nog een operatie. De arts haalt dan het litteken weg waar het melanoom zat. En maximaal 2 centimeter huid om het litteken heen. Zo is de kans kleiner dat het melanoom niet op dezelfde plek terugkomt. 

Hiervoor krijg je meestal een verdoving op de plek waar het melanoom zat.

Excisie stap 2 - verwijderen litteken en een stukje huid

Onderzoek onder de microscoop

De patholoog onderzoekt onder de microscoop of er in de plek die is weggehaald nog kankercellen zitten. Meestal is dat niet zo. 

Vindt de patholoog wel kankercellen? Dan zijn die meestal van een satelliet-uitzaaiing. Dat is een uitzaaiing dicht bij waar het melanoom zat. 

Het kan zijn dat je dan medicijnen krijgt: doelgerichte therapie of immunotherapie.

Huidplastiek

Is het melanoom groot? Dan heb je soms een grote operatiewond die de arts niet zomaar dicht kan maken. Je hebt dan een huidplastiek nodig. 

Je arts schuift dan wat huid rond de wond over de wond heen. Soms haalt de arts ergens anders op je lichaam een stukje huid weg om de wond te sluiten. Meestal ga je hiervoor narcose. Of je krijgt een ruggenprik.

Adviezen voor het controleren van je huid

Na de tweede operatie krijg je advies van de verpleegkundig specialist over hoe je je huid moet controleren. Lees tips hoe je je huid kunt checken.

Colofon

Met medewerking van:

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2025