Wat is een mucosaal melanoom?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een mucosaal melanoom is kanker die ontstaat in je slijmvliezen. Bijvoorbeeld in je mond, neus of keel. Of in je vagina of anus. Deze soorten kanker groeien snel en zaaien snel uit. Als de kanker ontdekt wordt, is die vaak al uitgezaaid naar andere plekken in je lichaam.

Mucosaal melanoom is zeldzaam. Elk jaar krijgen ongeveer 50 mensen in Nederland deze soort kanker.

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij een mucosaal melanoom

Begrijpelijk dat je meer wilt weten over je vooruitzichten. Is een mucosaal melanoom goed te behandelen en wat kun je verwachten? Soms is daar iets over te zeggen, maar soms ook niet. De prognose hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld hoe uitgebreid het mucosaal melanoom is. En of het mucosaal melanoom is uitgezaaid.

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het je arts. Die kan misschien meer vertellen.

Symptomen van een mucosaal melanoom

Een mucosaal melanoom is moeilijk om zelf te herkennen. Het zit vaak op plekken die je niet goed kunt zien. Zoals in je mond, neus of keel. Of je blaas, vagina, penis of anus. Soms begint het als een klein plekje of zwelling, maar soms zie of voel je het niet. Soms kan het bloeden of pijn doen en geneest het niet.

Omdat je het meestal zelf niet ziet, wordt het vaak pas ontdekt als je klachten krijgt. Dan is de kanker vaak al uitgezaaid naar de lymfeklieren of andere organen.

Bekijk symptomen van een mucosaal melanoom.

Oorzaken en risicofactoren van een mucosaal melanoom

Er is vaak geen duidelijke oorzaak voor het krijgen van een mucosaal melanoom. Wel zijn er factoren waarvan artsen denken dat ze het risico op een mucosaal melanoom groter maken.

Komen melanomen vaker voor in jouw familie? Dan loop je wat meer risico op een mucosaal melanoom. Een mucosaal melanoom komt ook vaker voor bij mensen van 65 of ouder.

Kanker is niet besmettelijk. Ook een mucosaal melanoom niet. Je kunt dus geen mucosaal melanoom krijgen van iemand die de ziekte heeft.

Uitzaaiingen bij een mucosaal melanoom

Een mucosaal melanoom zaait meestal als eerste uit naar lymfeklieren in de buurt van de tumor. Ook kan een mucosaal melanoom uitzaaien naar andere organen. Bijvoorbeeld naar je longen of lever.

Lees verder over uitzaaiingen bij een mucosaal melanoom.

Onderzoeken bij een mucosaal melanoom

Heb je klachten door een mucosaal melanoom? Dan stuurt de huisarts je door naar een specialist in het ziekenhuis. Daar krijg je meer onderzoeken.

Lees verder over onderzoeken bij een mucosaal melanoom.

Behandeling van een mucosaal melanoom

Je kunt verschillende behandelingen krijgen bij een mucosaal melanoom. Meestal krijg je een operatie. Soms krijg je immunotherapie, doelgerichte therapie of bestraling.

Lees verder over behandelingen bij een mucosaal melanoom.

Ziekenhuizen voor een mucosaal melanoom

Het is belangrijk dat je een behandeling krijgt in een ziekenhuis dat ervaring heeft met mucosale melanomen. Lees verder over ziekenhuizen voor een mucosaal melanoom.

Klachten na een mucosaal melanoom

Een mucosaal melanoom en de behandeling kunnen invloed hebben op je leven. Sommige mensen blijven last houden van de gevolgen van de behandeling. Bijvoorbeeld van vermoeidheid, lymfoedeem, of klachten door de operatie.

Lees verder over klachten na een mucosaal melanoom.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2025