Voorstadium van peniskanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij een voorstadium van peniskanker zitten er onrustige of afwijkende cellen in de penis. Dit is nog geen kanker, maar kan dat wel worden. Vaak heb je behandeling nodig om dit te voorkomen.
Lees op deze pagina verder over:
- Wat is een voorstadium bij peniskanker?
- Voorstadium peniskanker: PIN
- Symptomen van PIN
- Behandelingen bij PIN
- Controle na de behandeling
- Gespecialiseerd ziekenhuis
Wat is een voorstadium bij peniskanker?
Bij een voorstadium van peniskanker heb je afwijkende (onrustige) cellen op je penis. Afwijkende cellen zijn cellen die anders groeien dan normale cellen. Het kan soms jaren duren voor die cellen een tumor worden.
Oorzaken van het voorstadium van peniskanker kunnen zijn:
- een infectie met HPV die lang in je lichaam blijft
- een huidziekte op je penis: lichen sclerosus
Een voorstadium van peniskanker betekent niet altijd dat je kanker krijgt. Vaak verdwijnt zo’n voorstadium vanzelf weer. Je lichaam ruimt de afwijkende cellen dan op.
Voorstadium bij peniskanker: PIN
Het voorstadium van peniskanker heet PIN of PeIN. Dit is een afkorting voor Peniele Intra-epitheliale Neoplasie. Andere namen zijn: Morbus Bowen van de penis of erythroplasie van Queyrat.
Symptomen van PIN
Een voorstadium van peniskanker kan eruitzien als een rode plek, wrat, puistje of zweertje dat niet weggaat. Net als bij peniskanker zelf. Meestal zit dit op je eikel of onder je voorhuid.
Op huidarts.com zie je op foto’s hoe een voorstadium van peniskanker eruitziet.
Behandelingen bij PIN
De behandeling bestaat meestal uit:
- Een besnijdenis: de arts haalt je voorhuid weg.
- Een behandeling met een crème: imiquimod. Hierin zitten stoffen die je afweersysteem aan het werk zetten om de afwijkende cellen op te ruimen.
- Een laserbehandeling: de arts snijdt de afwijkende cellen weg met een laser.
Je kunt ook een combinatie van deze behandelingen krijgen.
Besnijdenis
Bij een besnijdenis haalt de arts de voorhuid van je penis weg. Zo kan er geen ontsteking meer komen onder je voorhuid. Voor deze operatie krijg je een verdoving.
Behandeling met een crème
Vaak kun je een behandeling met crème krijgen. De crème smeer je op je penis. Doel van de behandeling is genezing.
Er zijn 2 veelgebruikte crèmes: imiquimod (Aldara®) en 5-fluoroucil 5F (Efudix®).
De crème zorgt ervoor dat de huid waar de afwijkende (onrustige) cellen zaten, kapot gaat. Je kunt daardoor in het begin last krijgen van irritatie, roodheid en soms ook van blaren. Dit is tijdelijk en trekt vanzelf weer weg.
Het advies is om je te laten besnijden voor je met de crème begint. Dan raakt je voorhuid niet geïrriteerd door de crème.
Laserbehandeling
Soms kun je een laserbehandeling krijgen. De arts brandt de onrustige cellen op de huid van je penis dan met een laser kapot. Doel van de behandeling is genezing.
Je kunt aan deze behandeling een klein litteken overhouden. Ook kan het gevoel in je penis tijdens de seks anders zijn door de behandeling.
Heb je een tumor met daaromheen een voorstadium van peniskanker? Dan krijg je gelijk met de laserbehandeling ook een operatie. Tijdens de operatie snijdt de arts het diepe deel de tumor weg en behandelt de randjes met een laser.
Controle na de behandeling
Na behandeling is er 40% kans dat het voorstadium van peniskanker terugkomt. Daarom ga je na de behandeling regelmatig op controle bij de arts.
Merk je tussen de controles in veranderingen op aan je penis? Of heb je klachten? Neem dan contact op met je arts.
Het voorstadium van peniskanker kan terugkomen. Gebeurt dit? Dan kun je weer een behandeling krijgen. De arts bespreekt dit met je.
Gespecialiseerd ziekenhuis
Ook bij een voorstadium van peniskanker kun je een verwijzing vragen naar een expertisecentrum. Daar werken artsen die veel weten van peniskanker en de behandeling.