Welke onderzoeken zijn mogelijk bij kanker in de zwangerschap?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Sommige onderzoeken maken gebruik van röntgenstraling. Een hoge dosis röntgenstraling kan schadelijk zijn voor je baby. Daarom kun je dit soort onderzoeken niet op elk moment in je zwangerschap krijgen.  

Lees op deze pagina over:

Onderzoeken die niet schadelijk zijn voor je baby

Deze onderzoeken zijn altijd mogelijk, omdat ze zonder röntgenstralen zijn:

Echografie tijdens je zwangerschap

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm.  

Een echografie is niet schadelijk voor je ongeboren kind.  

MRI-scan tijdens je zwangerschap

Bij een MRI-scan is soms een contrastmiddel nodig. Dit middel lijkt veilig te zijn bij een zwangerschap. Maar helemaal zeker is dat nog niet.  

Als contrast niet echt nodig is om een goede diagnose te kunnen stellen, maken artsen daarom liever een MRI-scan zonder contrastmiddel in de zwangerschap.

PET-CT-scan tijdens je zwangerschap

Bij een PET-scan krijg je eerst een radioactieve stof ingespoten in je arm. Na ongeveer 1 uur krijg je dan een PET-scan, altijd in combinatie met een low-dose-CT-scan. Dit onderzoek gebruikt een lage hoeveelheid straling.  

Als andere onderzoeken voldoende informatie geven, dan wordt bij voorkeur geen PET-CT-scan gemaakt.  

Is er bij jou wel een PET-CT-scan nodig? Dan is dat veilig mogelijk als het onderzoek wordt aangepast met een zeer lage hoeveelheid straling. Dit kan het beste met een wholebody PET-CT-scanner. Deze techniek is op dit moment beschikbaar in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, het UMC Groningen en het Amsterdam UMC.  

Onderzoeken die een risico kunnen zijn voor het kind

Onderzoeken met röntgenstraling kunnen schadelijk zijn voor je kind. Er is een maximale hoeveelheid straling die een ongeboren kind mag krijgen. Zijn er verschillende onderzoeken nodig, dan moet de totale hoeveelheid straling onder deze maximaal toegestane hoeveelheid blijven.  

Röntgenfoto tijdens je zwangerschap

Een röntgenfoto is een foto of digitale opname, gemaakt met röntgenstraling. De hoeveelheid straling bij röntgenonderzoek is heel laag. Daarom brengt het maken van een röntgenfoto meestal geen risico’s met zich mee.

Mammografie tijdens je zwangerschap

Een mammografie is een röntgenfoto van een borst. De hoeveelheid straling bij een mammografie is heel laag. Daarom is een mammografie mogelijk tijdens een zwangerschap.

CT-scan tijdens je zwangerschap

Een CT-scanner maakt gebruik van röntgenstraling en een computer. Soms is er contrastvloeistof bij nodig.  

Voor het maken van een CT-scan is veel meer straling nodig dan bij een röntgenfoto. De hoeveelheid straling die bij je baby terechtkomt, hangt af van het lichaamsdeel dat gescand wordt. De arts bespreekt met je of een CT-scan nodig is en kan. Een CT scan van de buik wordt in principe nooit gedaan.  

Krijg je in de eerste 3 maanden van je zwangerschap een CT-scan? Dan gebeurt dit bijna altijd zonder contrastmiddel. De contrastvloeistof kan in die periode nog schadelijk zijn voor je baby.

Colofon

Met medewerking van:

Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap

Foto Christianne Lok

Dr. Christianne Lok

Gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie arts man

Dr. Wouter Vogel

Nucleair geneeskundige en radiotherapeut, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Stichting STER(K)

Stichting STER(K)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2024