Informatie over de bijnieren

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De bijnieren liggen bovenop je nieren, aan de achterkant van je buik. Lees op deze pagina hoe je bijnieren werken. En wat voor gevolgen bijnierkanker heeft voor je lichaam.

Nieren en bijnieren

a. bijnieren b. nieren (illustratie: KWF).

De bijnieren

Je hebt 2 nieren en 2 bijnieren. Bijnieren zijn kleine organen en liggen boven op je nieren. Bijnieren bestaan uit bijniermerg en bijnierschors. Het merg zit in de binnenkant en het schors aan de buitenkant van de bijnieren.

Kanker in de bijnier zit bijna altijd in de bijnierschors.

Hoe werken de bijnieren?

De bijnieren maken hormonen: stofjes die ervoor zorgen dat je lichaam goed werkt. Sommige hormonen worden gemaakt door de bijnierschors, andere hormonen door het bijniermerg.

Hormonen die de bijnierschors maakt

  • Cortisol: nodig om met stress en spanning om te gaan. Bijvoorbeeld als je ziek of bang bent. Cortisol heet ook wel het stresshormoon. 
  • Aldosteron: belangrijk voor je bloeddruk.
  • Testosteron en oestrogeen: zorgen onder andere voor de ontwikkeling van je geslachtsorganen, de eisprong, haargroei en groei.

Hormonen die het bijniermerg maakt

  • Adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen zijn ook belangrijk voor je bloeddruk. Vooral in noodsituaties, als je snel moet reageren. Bijvoorbeeld als je schrikt of bang bent.

Lees meer over hormonen op de website van de bijniervereniging of bij BijnierNET.

Kanker in je bijnier

Ongeveer de helft van de bijniertumoren maken ook zelf hormonen. Hierdoor zijn er meer hormonen in het lichaam dan normaal. Meestal gaat het om het hormoon cortisol. Sommige mensen met bijnierkanker hebben daarom te veel cortisol in het bloed. Dan kun je onder andere last krijgen van een te hoge bloeddruk. 

Lees meer over symptomen bij bijnierkanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Rebecca Steenaard

Dr. Rebecca Steenaard

Arts-onderzoeker, Máxima MC

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die bijnierkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: januari 2025