Wat is bijnierkanker?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBijnierkanker is kanker die ontstaat in de bijnier. De bijnieren zitten bovenop de nieren, aan de achterkant van je buik. Ze maken hormonen. Bijnierkanker komt weinig voor. Per jaar krijgen ongeveer 30 mensen de diagnose. Een ander woord voor bijnierkanker is bijniercarcinoom.
Lees op deze pagina over:
- Vooruitzichten bij bijnierkanker
- Symptomen van bijnierkanker
- Erfelijkheid en bijnierkanker
- Soorten bijnierkanker
- Uitzaaiingen bij bijnierkanker
- Onderzoeken bij bijnierkanker
- Behandeling van bijnierkanker
- Gevolgen van bijnierkanker
Vooruitzichten bij bijnierkanker
Veel mensen gaan op zoek naar wat bijnierkanker betekent voor hun vooruitzichten. Is deze kanker goed te behandelen en wat kan ik verwachten? Soms is daar iets over te zeggen, maar soms ook niet.
Hoe de ziekte verloopt, verschilt per persoon. De ziekte kan snel gaan, maar door de behandeling kun je soms nog een tijd leven, ook met uitzaaiingen. Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan misschien meer vertellen.
Bekijk de cijfers over bijnierkanker.
Symptomen van bijnierkanker
Bij bijnierkanker heb je niet altijd klachten. Sommige mensen krijgen een hoge bloeddruk of worden zwaarder zonder dat duidelijk is waarom. Of mensen krijgen snel blauwe plekken en hebben wondjes die niet goed genezen. Maar de klachten zijn niet bij iedereen hetzelfde.
Lees verder over symptomen bij bijnierkanker.
Erfelijkheid en bijnierkanker
Meestal is het niet duidelijk waarom je bijnierkanker krijgt. De precieze oorzaak van bijnierkanker is onbekend.
Soms speelt erfelijke aanleg een rol bij bijnierkanker. Een erfelijke aanleg betekent dat je een groter risico hebt om bijnierkanker te krijgen.
Lees verder over erfelijkheid bij bijnierkanker.
Soorten bijnierkanker
Als artsen het hebben over bijnierkanker, bedoelen ze bijnierschorscarcinoom. De informatie op kanker.nl gaat over bijnierschorscarcinoom. Bijnierschorscarcinoom heet ook wel adrenocorticaal carcinoom. ‘Adreno’ betekent bijnier, ‘corticaal’ betekent schors.
De meeste mensen met een tumor in de bijnieren hebben geen kanker. De tumor is dan goedaardig en dan gaat het niet om kanker.
Lees verder over soorten tumoren in de bijnier.
Uitzaaiingen bij bijnierkanker
Bijnierkanker kan uitzaaien. Als bijnierkanker uitzaait, is dat meestal naar de lymfeklieren in de buurt van de bijnieren, de lever of de longen.
Lees verder over uitzaaiingen bij bijnierkanker.
Onderzoeken bij bijnierkanker
Heb je klachten die door een ziekte van de bijnier kunnen komen? Dan verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis. Hier krijg je meestal eerst onderzoek van je bloed en van je plas (urine). Wil de arts onderzoeken of er misschien een tumor in de bijnier zit? Dan krijg je vaak een CT-scan van je buik.
Daarna kun je nog meer onderzoeken krijgen. Met de onderzoeken stelt de arts vast of het om bijnierkanker gaat, hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn.
Bekijk de uitgebreide informatie over de onderzoeken bij bijnierkanker.
Behandeling van bijnierkanker
De meeste mensen met bijnierkanker krijgen een operatie. Dan verwijdert de arts je bijnier met de tumor erin. Maar je kunt ook medicijnen krijgen, zoals chemotherapie.
Lees verder over behandelingen van bijnierkanker.
Gevolgen van bijnierkanker
Bijnierkanker en de behandeling hebben invloed op je leven. Sommige mensen houden last van de gevolgen van de behandeling. Bijvoorbeeld door bijwerkingen van de medicijnen.
Lees verder over de gevolgen van bijnierkanker.