Soorten non-hodgkin

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Non-hodgkin is een verzamelnaam voor veel soorten lymfeklierkanker. De meest voorkomende soorten zijn diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL) en folliculair lymfoom (FL).

Artsen delen non-hodgkinlymfomen vaak in op basis van hoe agressief ze groeien. Er zijn twee groepen: agressieve non-hodgkinlymfomen en indolente (niet-agressieve) non-hodgkinlymfomen. De vooruitzichten en de behandeling verschillen per soort.

Lees op deze pagina:

En over deze soorten non-hodgkin:

Wat is een agressief non-hodgkinlymfoom?

De meeste non-hodgkinlymfomen zijn agressief. Dat betekent dat ze snel groeien en zich snel verspreiden door het lichaam. Er is direct na de diagnose een behandeling nodig. Voorbeelden van agressieve non-hodgkinlymfomen zijn DLBCL, primair mediastinaal B-cellymfoom en mantelcellymfoom.

Gemiddeld leven 10 jaar na de diagnose nog 53 van de 100 mensen met een agressief non-hodgkinlymfoom. Dit is een gemiddelde van de overleving van alle soorten agressief non-hodgkinlymfoom. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn.

Bekijk de overlevingscijfers van agressief non-hodgkinlymfoom.

Wat is een indolent non-hodgkinlymfoom?

Indolent betekent ‘niet agressief’. Een indolent non-hodgkinlymfoom groeit langzaam. Er is niet altijd meteen een behandeling nodig. Je hematoloog stelt dan waarschijnlijk ‘wait and see’ voor.

Word je wel behandeld, dan kan de kanker lang onderdrukt worden waardoor je geen klachten hebt. Je kunt niet genezen van een indolent non-hodgkinlymfoom, maar wel lang leven met de kanker. Gemiddeld leven 10 jaar na de diagnose nog 76 van de 100 mensen met een indolent non-hodgkinlymfoom.

Bekijk de overlevingscijfers van indolent non-hodgkinlymfoom.

Wat is een B-cellymfoom, een T-cellymfoom en een NK-lymfoom?

Een non-hodgkinlymfoom ontstaat in lymfocyten, een bepaald soort witte bloedcellen. In welk soort witte bloedcellen de kanker is ontstaan, is belangrijk. Voor de behandeling, maar ook voor je vooruitzichten.

Meestal ontstaat een non-hodgkinlymfoom in de B-lymfocyten. Artsen noemen het dan een B-cellymfoom. Soms ontstaat een hodgkinlymfoom in T-lymfocyten, dan heet de kanker een T-cellymfoom. Ontstaat het non-hodgkinlymfoom in de NK-cellen, dan is het een NK-lymfoom.

Diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL)

DLBCL is de meest voorkomende soort non-hodgkin. Per jaar krijgen ongeveer 1.500 mensen deze diagnose. DLBCL is een agressieve kanker. Daarom start de behandeling zo snel mogelijk na de diagnose.

Lees verder op hematon.nl over DLBCL.

Folliculair lymfoom (FL)

Elk jaar krijgen ongeveer 600 mensen de diagnose folliculair lymfoom. De kanker is niet agressief: het is een indolent non-hodgkinlymfoom. Meestal is niet direct een behandeling nodig.

Lees verder op hematon.nl over folliculair lymfoom.

Mantelcellymfoom

Een mantelcellymfoom komt voor bij ongeveer 200 tot 300 mensen per jaar. Meestal ontstaat een mantelcellymfoom in het beenmerg.

Lees verder op hematon.nl over mantelcellymfoom.

Burkittlymfoom

Een Burkittlymfoom is een agressieve vorm van non-hodgkin. Je wordt meestal direct na de diagnose opgenomen en krijgt zo snel mogelijk chemotherapie.

Burkittlymfoom komt niet vaak voor. Per jaar krijgen minder dan 50 mensen de diagnose Burkittlymfoom.

Lees verder op hematon.nl over Burkittlymfoom.

Primair mediastinaal B-cellymfoom

Een primair mediastinaal B-cellymfoom zit vaak in de ruimte achter je longen. Mediastinaal betekent ‘in de ruimte tussen de longen’. Het lijkt er vaak op dat je longkanker hebt, totdat na de operatie blijkt dat het een non-hodgkinlymfoom is.

Lees verder op hematologiegroningen.nl over primair mediastinaal B-cellymfoom.

MALT-lymfoom

MALT-lymfoom ontstaat in lymfeweefsel dat in je maag of darmen zit, maar ook in de luchtwegen of bijvoorbeeld speekselklieren. Dit lymfoom groeit langzaam.

Een MALT-lymfoom is een apart soort lymfoom. Dit lymfoom kan ontstaan door een chronische ontsteking. Bijvoorbeeld door een infectie met Helicobacter Pylori in de maag. Dat is een bacterie die ook de oorzaak is van een maagzweer. De behandeling is dan ook antibiotica.

Lees verder op hematologiegroningen.nl over MALT-lymfoom.

Lymfoom bij afweerstoornissen – post-transplantatielymfoom

Dit soort non-hodgkin komt voor bij mensen die een lage weerstand hebben. Bijvoorbeeld bij mensen met een aangeboren afweerstoornis, of bij mensen die medicijnen gebruiken na een orgaantransplantatie. Deze medicijnen remmen het immuunsysteem, waardoor je afweer minder goed werkt.

Lees verder op hematologiegroningen.nl over lymfoom bij afweerstoornissen.

Huidlymfoom

Een non-hodgkinlymfoom kan ook in je huid ontstaan, in de lymfocyten die in de huid zitten. Het heet dan een huidlymfoom. Zo’n 250 mensen per jaar krijgen de diagnose huidlymfoom. Er zijn veel soorten huidlymfoom die allemaal verschillend zijn.

Lees verder over huidlymfoom.

Zeldzame vormen van non-hodgkin

Er zijn nog veel meer vormen van non-hodgkin. Ze komen niet vaak voor en er is soms ook niet veel bekend over deze soorten.

Zeldzame vormen van non-hodgkin zijn bijvoorbeeld perifeer T-cellymfoom, anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL) en andere T-cellymfomen.

Lees verder over deze lymfomen op de website van de hematologen van het UMCG: hematologiegroningen.nl.

Zeldzame vorm van lymfeklierkanker door borstimplantaten

Door bepaalde borstimplantaten heb je een grotere kans op een zeldzame vorm van non-hodgkin. Deze vorm van non-hodgkin heet BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large-Cell Lymphoma).

Lees verder op hematon.nl over BIA-ALCL en borstimplantaten.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Sanne Tonino

Dr. Sanne Tonino

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Hein Visser

Drs. Hein Visser

Hematoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep

LinkedIn

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023