Wat is huidlymfoom?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

In de huid zitten witte bloedcellen. Huidlymfoom ontstaat als de witte bloedcellen in de huid ongeremd gaan delen. Dan krijg je een kwaadaardige plek op de huid: een huidlymfoom.

Een huidlymfoom kan overal op je lichaam voorkomen. Een ander woord voor huidlymfoom is cutaan lymfoom. Cutaan betekent huid.

Huidlymfoom is zeldzaam. In 2024 kregen 294 mensen de diagnose huidlymfoom. Mannen krijgen de ziekte vaker dan vrouwen. De meeste mensen met huidlymfoom zijn ouder dan 50 jaar. 

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij huidlymfoom

De vooruitzichten bij een huidlymfoom hangen vooral af van het soort huidlymfoom. De meeste mensen hebben een langzaam groeiend huidlymfoom. Dan heb je goede vooruitzichten. Je kunt er meestal niet van genezen, maar veel mensen met een langzaam groeiend huidlymfoom kunnen daar oud mee worden. Bij een snel groeiend huidlymfoom zijn je vooruitzichten meestal slechter.

Het is lastig om algemene informatie te geven over jouw situatie. De vooruitzichten hangen ook af van je persoonlijke omstandigheden. Heb je vragen? Stel ze dan aan je arts. 

Hoe herken je een huidlymfoom?

Huidlymfoom kan er heel verschillend uitzien. In het begin lijkt een huidlymfoom vaak op een bobbeltje of knobbel. Of op eczeem of op een andere huidaandoening. 

Lees verder over hoe huidlymfoom eruitziet.

Huidlymfoom is geen huidkanker

Huidlymfoom is iets anders dan huidkanker. Huidlymfoom ontstaat namelijk in de witte bloedcellen (lymfocyten). Huidkanker ontstaat in je huidcellen, meestal de basaalcellen van je huid. Dit is belangrijk om te weten, omdat je bij huidkanker vaak een andere behandeling krijgt dan bij huidlymfoom. Ook de vooruitzichten kunnen anders zijn. Heb je huidkanker? Ga dan naar het dossier huidkanker.

Oorzaken van huidlymfoom

Een huidlymfoom ontstaat als de lymfocyten, een bepaald soort witte bloedcellen in je huid ongeremd gaan delen en groeien. Meestal komt het dat door een afwijking in het DNA. Soms speelt een infectie mee bij het ontstaan van huidlymfoom.

Lees verder over de oorzaken en risicofactoren van huidlymfoom.

Soorten huidlymfoom

Er zijn veel verschillende soorten huidlymfoom. Voor je behandeling en vooruitzichten maakt het uit welk soort huidlymfoom je hebt. De meeste mensen met een huidlymfoom hebben mycosis fungoides (MF).

Lees verder over de soorten huidlymfoom

Kankercellen op andere plekken in het lichaam dan de huid

Bij een huidlymfoom kunnen er ook kankercellen op andere plekken dan in je huid zitten. Bijvoorbeeld in je lymfeklieren, je lever of je longen. Dit gebeurt vaker bij een snelgroeiend huidlymfoom. Bij een langzaam groeiend huidlymfoom is dat zeldzaam. 

Onderzoeken bij huidlymfoom 

Heb je een vreemd plekje op je huid ontdekt? Dan ga je eerst naar de huisarts. Die bekijkt het plekje. Als het nodig is, verwijst de huisarts je door naar een dermatoloog in het ziekenhuis. Een dermatoloog is een arts die veel verstand heeft van huid, haar en nagels.

De dermatoloog verwijdert een klein stukje uit het plekje. Dat heet een biopsie. Het stukje weefsel (het biopt) gaat naar het laboratorium voor onderzoek, daar onderzoekt de patholoog het weefsel. 

Lees verder over onderzoeken bij huidlymfoom

Behandelingen van huidlymfoom 

Er zijn verschillende behandelingen voor huidlymfoom. Welke behandeling je krijgt, verschilt per soort huidlymfoom. Vaak krijg je eerst een hormoonzalf. 

Lees verder over de behandeling per soort huidlymfoom. Weet je niet welk soort huidlymfoom je hebt? Bekijk dan alle behandelingen van huidlymfoom.

Gevolgen van huidlymfoom 

Een huidlymfoom kan grote gevolgen hebben voor je leven. Bijvoorbeeld omdat je uiterlijk door het huidlymfoom verandert. Of omdat je last hebt van jeuk, huidinfecties, kloven of een droge huid. 

Vaak is huidlymfoom een chronische aandoening. Je kunt er niet van genezen. Maar door een behandeling kan de ziekte wel onderdrukt worden. Dan heb je minder last van klachten. Of zelfs helemaal geen last van klachten. 

Lees verder over leven met huidlymfoom.

Colofon

Met medewerking van:

foto rosanne ottevanger

Drs. Rosanne Ottevanger

Dermatoloog in opleiding en arts-onderzoeker dermatologie, LUMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die een huidlymfoom hebben (gehad)

logo stichting huidlymfoom

Stichting Huidlymfoom

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2025