Uitzaaiingen bij baarmoederkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Baarmoederkanker kan uitzaaien. Bij uitzaaiingen zijn kankercellen op andere plekken in het lichaam terechtgekomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Als baarmoederkanker uitzaait, is dat meestal als eerste naar de lymfeklieren in het bekken.

Lees op deze pagina over:

Wat is een uitzaaiing?

Bij een uitzaaiing zitten er kankercellen van baarmoederkanker ook op een andere plek in je lichaam. Je arts kan de uitzaaiingen meestal opsporen met een scan.

Hoe ontstaan uitzaaiingen van baarmoederkanker?

Kankercellen kunnen losraken van de tumor. Ze kunnen dan ergens anders in het lichaam terechtkomen. De losgeraakte cel kan op de nieuwe plek verdergaan met delen. Zo ontstaat er een nieuwe tumor van dezelfde soort kankercellen als de baarmoederkanker.

Heb je uitzaaiingen van baarmoederkanker in je lever of longen, dan heb je nog steeds baarmoederkanker. Je hebt dan niet óók leverkanker of longkanker.

Onderzoeken om te kijken of je uitzaaiingen hebt

Je kunt een of meer van deze onderzoeken krijgen:

Uitzaaiingen in de lymfeklieren

Baarmoederhalskanker zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren onder in de buik (het bekken). En dan verder naar de lymfeklieren rond de grote lichaamsslagader (aorta). Artsen noemen dit ook wel regionale uitzaaiingen.

Mogelijke behandelingen zijn:

Je arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Uitzaaiingen in het bekken en langs de grote lichaamsslagader

Behandeling van zichtbare uitzaaiingen in het bekken

Als de arts op een CT-scan uitzaaiingen in je bekken ziet, krijg je meestal een operatie. De arts haalt dan je baarmoeder, je eierstokken en de vergrote lymfeklieren weg.

Na de operatie is vaak ook nog bestraling nodig, of bestraling in combinatie met chemotherapie (chemoradiatie). Doel van de behandeling: genezing.

Onderzoek en behandeling van heel kleine uitzaaiingen in het bekken

Als niet zeker is of er lymfeklieruitzaaiingen zijn, opereert de arts soms om te onderzoeken of er heel kleine uitzaaiingen zijn. Je krijgt dan een stadiëringsoperatie en/of een schildwachtklierprocedure, soms ook met een lymfeklieroperatie.

Behandeling bij een verhoogde kans op uitzaaiingen naar het bekken

Heb je een verhoogde kans op uitzaaiingen naar je bekken, bijvoorbeeld omdat je een snelgroeiende tumor hebt? Dan kun je soms bestraling van je bekken krijgen om de kans op uitzaaiingen zo klein mogelijk te maken.

Uitzaaiingen in andere organen

Baarmoederhalskanker kan soms uitzaaien naar andere organen, zoals de longen, de lever of de botten. De kans op genezing is dan erg klein. Vaak zijn er wel behandelingen om je leven te verlengen en je klachten te verminderen. Bijvoorbeeld chemotherapiebestraling of anti-hormonale therapie. 

Je arts vertelt je welke behandelingen mogelijk zijn in jouw situatie. En hij of zij vertelt ook wat de voordelen en nadelen van die behandelingen zijn. Vertel je arts wat je belangrijk vindt. Dan kunnen jullie samen kijken wat het beste bij je past. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

Lees verder over de behandeling van uitgezaaide baarmoederkanker (baarmoederkanker stadium 4).

Vooruitzichten bij uitgezaaide baarmoederkanker

De vooruitzichten bij uitgezaaide baarmoederkanker hangen onder andere af van de soort baarmoederkanker. En ook van de plek van de uitzaaiingen.

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan je misschien meer vertellen. Bekijk de overlevingscijfers voor baarmoederkanker stadium 4.

blog Heleen uitgezaaide baarmoederkanker

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Illustratie vrouwen

Vrouwen die baarmoederkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2024