Informatie over de placenta en het zwangerschapshormoon hCG
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je zwanger bent, groeit er een placenta in je baarmoeder. Deze placenta maakt ook het zwangerschapshormoon hCG aan. Bij een molazwangerschap maakt je lichaam meestal extra veel hCG aan.
Lees op deze pagina over:
Wat is de placenta?
Als je zwanger bent, maakt je lichaam een placenta. Die placenta ontstaat uit trofoblastcellen.
De placenta zorgt ervoor dat je baby bloed en voedingsstoffen krijgt, zodat je baby kan groeien. Via de navelstreng komen deze stoffen bij de baby. De placenta zit vast aan je baarmoederwand.
Het zwangerschapshormoon hCG
Tijdens je zwangerschap maken de trofoblastcellen het zwangerschapshormoon hCG aan. Door hCG kun je die typische zwangerschapsklachten krijgen, zoals gespannen borsten en misselijkheid.
Een zwangerschapstest meet of er hCG in je plas (urine) zit. Zit er hCG in je plas, dan geeft de test aan dat je zwanger bent.
hCG en trofoblastziekten
Bij een mola-zwangerschap en bij kwaadaardige trofoblastziekten maakt je lichaam meestal extra veel hCG aan. De arts kan dit meten in je plas. Maar meestal meet de arts dit in je bloed, voor een nauwkeurige uitslag.
Op de website van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam vind je meer informatie over trofoblastziekten en het zwangerschapshormoon hCG.