Choriocarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een choriocarcinoom is een kwaadaardige trofoblastziekte. Dat betekent dat het kanker is. Choriocarcinoom komt weinig voor en de vooruitzichten zijn goed.

Lees op deze pagina over:

Wat is een choriocarcinoom?

Bij een choriocarcinoom is er een kwaadaardige tumor ontstaan uit trofoblastcellen in de baarmoeder. De tumor is meestal goed te behandelen, ook al groeit die snel. 

Een choriocarcinoom ontstaat meestal na een mola-zwangerschap. Soms na een normale voldragen zwangerschap.

Goed om te weten: heel soms ontstaat een choriocarcinoom zonder dat er een zwangerschap aan voorafgaat. Dit is een kiemceltumor, die in de eierstok kan ontstaan. De informatie op deze website gaat niet over kiemceltumoren. Kijk daarvoor op de website van het UMCG.

Vooruitzichten bij choriocarcinoom

De vooruitzichten voor vrouwen met een choriocarcinoom zijn goed. De kans op genezing ligt tussen de 85 en 100%. Je arts kan je vertellen wat de vooruitzichten zijn in jouw situatie.

Symptomen bij choriocarcinoom

Een veel voorkomende klacht bij choriocarcinoom is vaginaal bloedverlies. Je kunt ook het gevoel hebben dat je nog zwanger bent en bijvoorbeeld misselijk zijn. 

Ga altijd naar je huisarts als je 6 weken na de bevalling, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraam nog steeds bloed verliest en/of je nog zwanger voelt. 

De huisarts stelt vragen en onderzoekt je. Je huisarts kan je doorsturen voor verder onderzoek in het ziekenhuis.  

Uitzaaiingen bij een choriocarcinoom

Een choriocarcinoom kan uitzaaien. Bij uitzaaiingen zijn kankercellen ook op andere plekken in het lichaam terechtgekomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase. 

Als choriocarcinoom uitzaait, is dat meestal naar de longen. Soms zaait de tumor uit naar de hersenen, de lever of de nieren.

Onderzoeken bij choriocarcinoom

In het ziekenhuis kom je bij een gynaecoloog. Dat is een arts die veel weet van ziektes aan de vrouwelijke geslachtsorganen, zoals de baarmoeder. 

Je krijgt eerst een lichamelijk onderzoek en daarna een echo via je vagina. De arts bekijkt met die echo de binnenkant van je baarmoeder. Ook meet je arts of er nog zwangerschapshormoon (hCG) in je bloed zit. En zo ja, hoeveel. 

Voor de diagnose, is er vaak een hysteroscopie of curettage nodig. Een hysteroscopie is een kijkonderzoek van de baarmoeder. Bij een curettage schraapt de arts met een soort lepeltje wat slijmvlies of zwangerschapsweefsel weg uit je baarmoeder. Een arts (patholoog) onderzoekt het weefsel onder de microscoop.

Na de diagnose choriocarcinoom krijg je vaak meer onderzoeken. Die zijn er om te kijken hoe ver de tumor is doorgegroeid. En of er uitzaaiingen zijn. Meestal krijg je dan een longfotoCT-scan en/of een MRI-scan.

Ziekenhuizen voor choriocarcinoom

Als je een choriocarcinoom hebt, stuurt je arts je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis. De artsen in dat ziekenhuis hebben de kennis en ervaring om choriocarcinoom te behandelen.

Behandeling bij choriocarcinoom

De behandeling van choriocarcinoom bestaat uit chemotherapie. De meeste vrouwen krijgen verschillende soorten chemotherapie via een infuus. 

De chemokuur met verschillende medicijnen heet EMA/CO. Dit is de afkorting van etoposide, methotrexaat, actinomycine D, cyclofosfamide en vincristine. 

Voor de chemotherapie word je opgenomen in het ziekenhuis. Meestal 1 of 2 dagen.

Werkt de chemokuur met EMA/CO niet, dan krijg je een andere combinatie van medicijnen of een operatie.

Soms adviseert de arts de baarmoeder weg te halen. Bijvoorbeeld als je geen kinderwens (meer) hebt, als chemotherapie niet werkt of als je veel bloed verliest uit je vagina.

Controle na de behandeling

Meestal verdwijnt de tumor door de behandeling. Ook daalt het hCG in je bloed weer.

Vanaf het moment dat de hCG-waarde weer normaal is, blijf je onder controle. Je krijgt 2 jaar lang elke maand een bloedonderzoek. 

In die 2 jaar mag je niet zwanger worden. Je arts vertelt hier meer over.

Gevolgen van een choriocarcinoom

Een choriocarcinoom heeft invloed op je leven. Er zijn verschillende zorgverleners die je extra kunnen begeleiden. In het ziekenhuis, maar ook daarbuiten. Zoek iemand die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker. 

Via kanker.nl vind je professionals die ervaring hebben met kanker. Je (huis)arts kan je een verwijzing geven als dat nodig is. 

Voor hulp en ondersteuning kun je ook bellen of mailen met patiëntenorganisatie Olijf.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Christianne Lok

Dr. Christianne Lok

Gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die een trofoblastziekte hebben (gehad)

Werkgroep Trofoblast Tumoren

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2025