Een ziekenhuis kiezen bij kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKreeg je de diagnose kanker, dan is belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat gespecialiseerd is in jouw soort kanker. Maar een ziekenhuis kiezen bij kanker: hoe doe je dat?
Lees op deze pagina over:
- Gespecialiseerd ziekenhuis voor kanker
- Een ziekenhuis kiezen bij kanker: hoe doe je dat?
- Keuzehulpen van patiëntenorganisaties
- Ziekenhuischeck.nl
- Een ziekenhuis kiezen bij kanker: hulp of advies nodig
- Heb je een zeldzame vorm van kanker?
Gespecialiseerd ziekenhuis voor kanker
Soms is snel duidelijk waar je moet zijn voor je behandeling. Voor een aantal kankersoorten zijn daar ook afspraken over. Zo zijn er bijvoorbeeld gespecialiseerde ziekenhuizen voor een uitgezaaid melanoom, hoofd-halskanker of gynaecologische kanker. Je huisarts, zorgverzekeraar, patiëntenorganisatie, NFK of je specialist kan je hier meer over vertellen.
Soms is het niet direct duidelijk waar je het best behandeld kunt worden. Bijvoorbeeld als je een soort kanker hebt die weinig voorkomt. Dan is het extra belangrijk om naar een ziekenhuis te gaan dat gespecialiseerd is. Dat kan dus een ander ziekenhuis zijn dan het ziekenhuis waar je de diagnose kreeg.
Tip: vraag iemand (je partner, kind, goede vriend) om mee te denken. Of vraag ze om online uit te zoeken wat voor jou het beste ziekenhuis is.
Een ziekenhuis kiezen bij kanker: hoe doe je dat?
Het is lastig om er als patiënt achter te komen wat voor jou het beste ziekenhuis is. Er is niet altijd genoeg informatie te vinden om ziekenhuizen goed met elkaar te vergelijken.
Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om het beste ziekenhuis voor jou te kiezen.
Belangrijk: check na de diagnose even bij je zorgverzekeraar of je zelf je ziekenhuis mag kiezen. Dit hangt namelijk af van het soort polis dat je hebt.
Hoe kun je het beste ziekenhuis kiezen?
- Stel vragen aan je arts. Zo hoor je hoe gespecialiseerd het ziekenhuis is jouw kankersoort. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft hiervoor de Checklist Ziekenhuiskeuze gemaakt.
- Vraag je arts waar je het best verder behandeld kunt worden. Bijvoorbeeld: “Als u mijn soort kanker zou hebben, waar zou u zich dan laten behandelen?”
- Vraag advies aan een patiëntenorganisatie.
- Je kunt ook checken of jouw ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitsnormen voor goede kankerzorg (SONCOS-normen). Goed om te weten: het SONCOS-normeringrapport is geschreven voor artsen. Niet makkelijk te lezen dus.
- Vraag de kanker.nl infolijn om hulp.
- Vraag je huisarts om met je mee te denken.
Keuzehulpen van patiëntenorganisaties
Sommige patiëntenorganisaties hebben keuzehulpen gemaakt. Voorbeelden zijn: de Monitor borstkankerzorg en de keuzehulp voor blaasverwijdering bij blaaskanker.
Er is ook informatie over het kiezen van een ziekenhuis bij bloed- en lymfeklierkanker.
NFK heeft de Ziekenhuiskeuzehulp ontwikkeld. Deze bevat op dit moment keuze-informatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker.
Ziekenhuischeck.nl
Ziekenhuischeck.nl is een website van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Op deze website vind je informatie over de kwaliteit van alle ziekenhuizen in Nederland. Je kunt er ziekenhuizen met elkaar vergelijken.
Naar Ziekenhuischeck.nl
Een ziekenhuis kiezen bij kanker: hulp of advies nodig
Heb je hulp nodig om een ziekenhuis te kiezen? Neem dan contact op met de patiëntenorganisatie voor jouw vorm van kanker. Je kunt ook bellen, mailen of chatten met de kanker.nl infolijn.
Op ziekenhuiskiezenbijkanker.nl (een website van NFK) lees je meer over het belang van ziekenhuiskeuze.
Heb je een zeldzame vorm van kanker?
Heb je een zeldzame vorm van kanker dan kun je deze vraag stellen aan je arts: “Is het ziekenhuis een erkend Expertisecentrum voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA)?”
In Nederland zijn zo’n 350 expertisecentra voor zeldzame aandoeningen (ECZA’s). Deze ECZA’s maken gebruik van de nieuwste medische inzichten. Ook doen ze wetenschappelijk onderzoek om meer over de aandoening te weten te komen.
Vind een ECZA via deze expertisezoeker.