Klachten over de zorg bij kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBen je ontevreden over je ziekenhuis of over je behandeling? Dan kun je een klacht indienen. Dat is je recht als patiënt. Het ziekenhuis of de zorgverlener heeft de plicht om je klacht te behandelen.
Lees op deze pagina over:
- Waarover kun je een klacht indienen?
- Wat wil je bereiken met je klacht?
- Ben je naaste? Ook dan kun je een klacht indienen
- Wijs eventueel een vertegenwoordiger aan
- Hoe gaat het verder als je een klacht indient?
Waarover een klacht indienen?
Klachten kunnen over van alles gaan. Je vindt bijvoorbeeld dat de arts een fout heeft gemaakt. Of je voelt je onbeleefd of onvriendelijk behandeld. Klachten kunnen ook gaan over wachttijden. Of over onduidelijke informatie of te weinig informatie.
Wat wil je bereiken met je klacht?
Waar je het beste je klacht kunt indienen, hangt af van wat je wilt bereiken. Vraag jezelf daarom eerst af wat je doel is. Bijvoorbeeld: excuses, erkenning, verbetering van de kwaliteit, herstel van de behandeling of een maatregel tegen je zorgverlener.
Het doel van je klacht bepaalt wat je het best met jouw klacht kunt doen. Alleen indienen bij je arts? Of ook bij de leidinggevende van je arts, een geschillencommissie van het ziekenhuis of tuchtcollege? Lees waar je moet zijn in de online brochure Je hebt een klacht over de zorg wat nu?
Hoe je bij het ziekenhuis een klacht moet indienen, vind je op de website van je ziekenhuis.
Ben je naaste? Ook dan kun je een klacht indienen
Als naaste van een patiënt mag je ook een klacht indienen. Bijvoorbeeld over de verzorging van de patiënt. Of over de manier waarop artsen met jou omgaan. Artsen en zorgverleners moeten vragen en klachten van naasten serieus nemen. Ook als de patiënt, jouw naaste, inmiddels is overleden.
Wijs eventueel een vertegenwoordiger aan
Lukt het jou zelf niet om een klacht in te dienen? Of zie je er te erg tegenop? Dan kun je iemand vragen om het voor jou te doen.
Hoe gaat het verder als je een klacht indient?
Wat er gebeurt met je klacht, hangt af van het soort klacht dat je hebt. En wat je ermee wilt bereiken. In de online brochure ‘Je hebt een klacht over de zorg wat nu?’ lees je er meer over.