Wachttijden bij ziekenhuizen voor kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonElk ziekenhuis heeft wachttijden voor een afspraak of behandelingen. Vind je dat je te lang moet wachten? Vraag je zorgverzekeraar dan om hulp. En: soms is sneldiagnose mogelijk.
Lees op deze pagina over:
- Overzicht wachttijden ziekenhuizen
- Wat kun je doen als je te lang moet wachten
- Sneldiagnose bij kanker
Overzicht wachttijden ziekenhuizen
Als je klachten hebt die passen bij kanker, wil je natuurlijk zo snel mogelijk duidelijkheid hebben. Maar vaak duurt het even voordat je een eerste afspraak in het ziekenhuis hebt. En ook daarna krijg je te maken met wachttijden voor onderzoek en behandeling.
Wil je weten hoe lang de wachttijd is voor ziekenhuizen bij jou in de buurt? Op Zorgkaart Nederland zie je op één pagina van alle ziekenhuizen en klinieken hoeveel dagen je moet wachten voordat je aan de beurt bent. Je kunt filteren op regio.
Wat kun je doen als je te lang moet wachten?
Zorgverleners en zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt over de maximale wachttijd per soort zorg. Dit heet de Treeknorm.
Is jouw wachttijd langer dan deze Treeknorm? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar voor wachtlijstbemiddeling.
Wachtlijstbemiddeling
Heb je contact gezocht met je zorgverzekeraar over de wachttijd? Die kijkt dan of je in een ander ziekenhuis sneller terecht kunt: in Nederland of in het buitenland. Dit heet wachtlijstbemiddeling. Uiteindelijk beslis je natuurlijk zelf of je naar een ander ziekenhuis wilt.
Ziekenhuis of arts aanspreken op de lange wachttijd
Misschien wil je geen wachtlijstbemiddeling, of kan dat niet. Dan kun je je ziekenhuis of arts aanspreken op de lange wachttijd. Daarbij kun je verwijzen naar de Treeknorm of de wachttijdnormen van SONCOS.
Helpt dat niet, dan kun jij of je naaste een klacht indienen bij het ziekenhuis of je arts.
Sneldiagnose bij kanker
In een aantal ziekenhuizen is sneldiagnose mogelijk voor bepaalde soorten kanker. Je krijgt alle onderzoeken dan op 1 dag, soms binnen 2 of 3 dagen. Daarna krijg je direct de uitslag, de diagnose en een voorlopig behandelplan.
Door sneldiagnose hoef je minder lang in onzekerheid te zitten.
Kom je in aanmerking voor sneldiagnose? Dan heb je meestal binnen 48 uur na doorverwijzing een diagnosegesprek. Soms duurt het iets langer, maar altijd binnen maximaal 5 werkdagen.
Tip: vraag aan je huisarts of er in jouw regio ziekenhuizen zijn die sneldiagnose aanbieden. Of bekijk het overzicht van ziekenhuizen voor sneldiagnose van KWF.