Behandeling van niet-kleincellige longkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij longkanker kun je verschillende behandelingen krijgen. Bespreek met je arts wat voor jou de beste behandeling is.
Weet je welk stadium longkanker je hebt? Lees welke behandelingen je kunt krijgen per stadium.
Mogelijke behandelingen bij niet-kleincellige longkanker
Lees op deze pagina over:
- Tumor weghalen met een slang door je mond
- Operatie
- Bestraling
- Chemoradiatie
- Chemotherapie
- Doelgerichte therapie
- Immunotherapie
- Chemo-immunotherapie
- Bevriezing of verhitting
- Behandeling tegen kortademigheid en benauwdheid
En ook over:
- Onderzoek naar nieuwe behandelingen (trials) bij longkanker
- Keuzes maken over je behandeling
- Kinderwens en longkanker
- Ziekenhuizen bij longkanker
Tumor weghalen met een slang door je mond
Is de tumor heel klein en zijn er geen uitzaaiingen? Dan kan de arts de tumor soms weghalen via een slang door je mond en keel. Zo’n slang heet een bronchoscoop. Het doel is om je te genezen.
Lees meer over de tumor weghalen met een bronchoscoop.
Operatie
Zit de tumor alleen in je long en zijn er geen uitzaaiingen? Dan kun je vaak geopereerd worden. De arts haalt dan je hele long weg. Of een deel van je long. De operatie heeft als doel om je te genezen.
Lees meer over operatie bij longkanker.
Bestraling
Zit longkanker alleen in je long? Of alleen in je long en de ruimte tussen je longen? Dan krijg je soms bestraling. Je kunt bestraling krijgen na een operatie en soms in plaats van een operatie. Soms krijg je daar chemotherapie bij. Het doel van deze behandeling is genezing.
Soms word je ook bestraald als je wel uitzaaiingen hebt. Doel van de behandeling is dan om minder last te hebben van klachten.
Lees meer over bestraling bij longkanker.
Chemoradiatie
Chemoradiatie is chemotherapie samen met bestraling. Je kunt deze behandeling krijgen als je uitzaaiingen hebt in de lymfeklieren tussen je longen of als de tumor is ingegroeid tussen de ribben. Soms kan je arts de tumor daarna weghalen met een operatie.
Lees meer over chemoradiatie bij longkanker.
Chemotherapie
Is longkanker niet uitgezaaid? Dan krijg je soms chemotherapie voor of na je operatie. Doel is om je te genezen.
Heb je uitgezaaide longkanker? Dan krijg je soms ook chemotherapie. Het doel van de behandeling is dan om langer te leven.
Lees meer over chemotherapie bij longkanker.
Doelgerichte therapie
Heb je niet-kleincellige longkanker met uitzaaiingen (stadium 4)? Dan krijg je soms doelgerichte therapie. Deze behandeling zorgt ervoor dat kankercellen minder snel groeien. Je kunt dan langer leven met de ziekte.
Heb je geen uitzaaiingen? Dan krijg je soms doelgerichte therapie na je operatie. Het doel van deze behandeling na je operatie is dan om je te genezen.
Lees meer over doelgerichte therapie bij longkanker.
Immunotherapie
Heb je niet-kleincellige longkanker met uitzaaiingen (stadium 4)? Dan krijg je soms immunotherapie. Deze behandeling zorgt ervoor dat kankercellen minder snel groeien. Je kunt dan langer leven met de ziekte.
Heb je geen uitzaaiingen? Dan krijg je soms immunotherapie na chemoradiatie. Het doel van de behandelingen is om je te genezen.
Lees meer over immunotherapie bij longkanker.
Chemo-immunotherapie
Heb je niet-kleincellige longkanker met uitzaaiingen? Dan krijg je soms chemo-immunotherapie. Dat is chemotherapie samen met immunotherapie. Deze behandeling kan ervoor zorgen dat je langer leeft met je ziekte.
Heb je longkanker zonder uitzaaiingen? Dan kun je deze behandeling soms ook krijgen. Je krijgt het dan voor of na je operatie. Doel is dan om je te genezen.
Bevriezing of verhitting
Kun je niet geopereerd of bestraald worden? Bijvoorbeeld door andere gezondheidsproblemen? Dan krijg je soms een behandeling waarbij de arts de tumor kapot maakt door bevriezing (cryoablatie) of hitte (radiofrequentie ablatie of microwave ablatie). Het doel van deze behandeling is dat je langer kunt leven met de ziekte. En minder last hebt van klachten door longkanker.
Meer over deze behandelingen lees je in onze informatie over opereren zonder snijden.
Behandelingen tegen kortademigheid en benauwdheid
Door longkanker kun je kortademig of benauwd zijn. Bijvoorbeeld omdat de tumor in de weg zit. Of je longen minder goed werken na de behandeling. Vaak kun je hiervoor een behandeling krijgen.
Lees meer over behandelingen bij kortademigheid en benauwdheid.
Onderzoek naar nieuwe behandelingen (trials) bij longkanker
Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling. Of een nieuwe combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial.
Bekijk de trials voor niet-kleincellige longkanker.
Keuzes maken over je behandeling
Soms kun je kiezen tussen behandelingen. Of kiezen tussen wel of (nog) niet behandelen. Je kunt vaak ook kiezen in welk ziekenhuis je behandeld wilt worden. Hoe maak je keuzes? Waar let je op? Lees de tips.
Kinderwens en longkanker
De behandeling van longkanker kan gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Heb je een kinderwens? Bespreek dit voor je behandeling met je arts.
Ziekenhuizen bij longkanker
Voor de behandeling van longkanker kun je naar verschillende ziekenhuizen in Nederland. Bekijk welke ziekenhuizen dit zijn.
Meer weten?
-
Patientenorganisatie Longkanker Nederland (long)
Bekijk wat patiëntenorganisatie Longkanker Nederland voor je kan betekenen.
-
Medische richtlijn niet-kleincellige longkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van niet-kleincellige longkanker.
-
Medische richtlijn kleincellige longkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van kleincellige longkanker.
-
Ervaringsverhalen over longkanker
Op patiëntervaringsverhalen.nl vind je ervaringsverhalen over longkanker.