Biopsie bij longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij een biopsie neemt de arts een stukje weefsel weg uit de afwijking in je long. Of uit de uitzaaiing. Zo’n stukje weefsel heet een biopt. Zo weet de arts zeker of je longkanker hebt. En welke soort longkanker het is.

De arts kan het stukje weefsel uit de long op 2 manieren weghalen: tijdens een kijkonderzoek via je luchtpijp (bronchoscopie) of met een naald door de huid van je borstkas. Welke manier de arts bij jou kiest, ligt aan de plek van de afwijking.

Lees op deze pagina over:

Longbiopsie tijdens de bronchoscopie

Een bronchoscopie is een kijkonderzoek met een slang die kan buigen. Kan de arts bij de afwijking met deze slang? Dan haalt de arts het stukje weefsel weg tijdens dit kijkonderzoek.

Lees verder over een biopsie tijdens een bronchoscopie.

Longbiopsie door je borstkas

Kan de arts niet bij de afwijking met de bronchoscopie? Dan haalt de arts een stukje weefsel weg met een naald via de huid van je borstkas.

De arts zet een stip op de plek op je borstkas waar de naald in gaat. Je krijgt een verdoving op de huid van je borstkas.

Daarna brengt de arts door de huid een naald in je longen. Met deze naald haalt de arts wat weefsel van de afwijking weg.

Je krijgt de longbiopsie tijdens een CT-scan. Zo kan de arts heel precies de plek zien waar de naald in gaat.

Na de longbiopsie

Na het onderzoek hoest je misschien wat bloed op. Dit is niet erg. Meestal gaat dit snel over.

Na de biopsie krijg je nog een longfoto om te kijken of de biopsie goed is gegaan. En of er door de biopsie geen gaatje in je long is gekomen. Als de longfoto goed is, mag je naar huis.

Soms kan er door het gaatje van de naald toch lucht naar buiten gaan. De long kan dan inklappen. Dit heet een klaplong. Meestal herstelt de klaplong vanzelf door rust te houden.

Biopsie van een uitzaaiing

Blijkt uit de PET-CT-scan dat je 1 of meer uitzaaiingen hebt? Dan neemt de arts een stukje weefsel weg uit de uitzaaiing in plaats van uit je long.

Onderzoek onder de microscoop

Je arts stuurt het weggehaalde weefsel naar het laboratorium. Daar onderzoekt de patholoog het onder de microscoop. Deze arts kijkt of er kankercellen in het weefsel zitten. De patholoog stuurt de uitslag naar je arts.

Je arts bespreekt de uitslag met je: is het kanker of niet? Je krijgt de uitslag meestal binnen 2 tot 3 weken.

DNA-onderzoek van de tumor

Vaak onderzoeken ze in het lab ook of er afwijkingen zitten in het DNA van de tumor. Met de uitslag van dit onderzoek weet de arts wat voor jou de beste behandeling is.

Lees meer over DNA-onderzoek bij longkanker.

Weefselonderzoek bij longkanker

Met een weefselonderzoek wordt gekeken naar veranderingen in het DNA van de tumor: mutaties. Dit helpt om de juiste behandeling te kiezen voor jouw specifieke vorm van longkanker. (Bron: Longkanker Nederland)

Colofon

Met medewerking van:

foto sjaak burgers

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2025