Lichttherapie met uv-straling bij huidlymfoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Lichttherapie is soms een behandeling bij huidlymfoom. De behandeling gaat van buitenaf, over je hele lichaam. Je staat daarvoor in een belichtingscabine. 

Op deze pagina lees je over:

Wat is lichttherapie?

Bij lichttherapie krijg je een behandeling met uv-licht. Het uv-licht vernietigt de kankercellen van het huidlymfoom. Er zijn verschillende soorten uv-licht, zoals uv-A en uv-B. Uv-licht zit onder andere in zonlicht. Maar er zijn ook onnatuurlijke bronnen met uv-licht, zoals een speciale lamp. Bij lichttherapie gaat het om zo’n speciale lamp. 

Hoe gaat een behandeling met lichttherapie?

Voor je met de behandeling start, kan je medicijnen krijgen die je cellen gevoeliger maken voor de lichttherapie. Dit zijn tabletten met vitamine A. 

Als je de lichtbehandeling krijgt, sta je bloot in een kleine ruimte, de belichtingscabine. De arts belicht je hele lichaam. Je krijgt een zonnebril om je ogen te beschermen.

Je krijgt de lichtbehandeling 2 of 3 dagen per week. De behandelingen duren steeds wat langer. De eerste keer duurt de behandelsessie een paar seconden. De laatste keer ongeveer 10 minuten. De behandeling gaat door tot de plekken kleiner worden of verdwijnen. Of totdat je minder last hebt van jeuk of pijn door het huidlymfoom. 

Uv-A licht of uv-B licht

De lichtbehandeling is met uv-A licht of met uv-B licht. Niet in ieder ziekenhuis kun je therapie krijgen met uv-A. Dan krijg je een behandeling met uv-B licht. De behandelingen gaan op dezelfde manier.

Lichttherapie met uv-A licht (PUVA) en psoraleen

De behandeling is een combinatie van lichttherapie en een medicijn: psoraleen. Het medicijn maakt de kankercellen extra gevoelig voor licht. Je slikt het medicijn een paar uur voor de lichttherapie. In sommige ziekenhuizen krijg je psoraleen als gel in een bad waar je in gaat. Na het bad krijg je de lichtbehandeling.

Bijwerkingen van lichttherapie

Van lichttherapie kun je misselijk worden. Ook kan je huid direct na de behandeling verbranden. Daarom moet je je huid extra goed beschermen tegen de zon. Bedek je huid zoveel mogelijk en smeer je goed in met zonnebrandcrème (zeker factor 50 en liever nog factor 50+). Ga nooit onder de zonnebank. Bescherm ook je ogen, die zijn gevoeliger voor zonlicht de eerste tijd na de behandeling. Draag daarom een zonnebril als je naar buiten gaat. 

Colofon

Met medewerking van:

foto rosanne ottevanger

Drs. Rosanne Ottevanger

Dermatoloog in opleiding en arts-onderzoeker dermatologie, LUMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die een huidlymfoom hebben (gehad)

logo stichting huidlymfoom

Stichting Huidlymfoom

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2025