Vitamine A (retinoïden) bij huidlymfoom
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je een snel groeiend huidlymfoom hebt, krijg je soms een behandeling met vitamine A. De behandeling heet ook wel retinoïden. Je krijgt het medicijn in tabletten. Door de behandeling worden je klachten vaak minder.
Op deze pagina lees je over:
Wat is vitamine A (retinoïden) bij huidlymfoom?
Vitamine A is belangrijk voor een gezonde huid. Je lichaam maakt het stofje zelf aan en het zit ook in je eten. Maar je kunt vitamine A ook krijgen als medicijn. Je krijgt dan een grote hoeveelheid vitamine A, in de vorm van tabletten. Het medicijn in de tabletten heet clobetasol of bexaroteen.
Vitamine A heeft invloed op de T-cellen in je huid. Deze T-cellen groeien bij een huidlymfoom vaak ongeremd. Vitamine A remt deze groei. Zo helpt vitamine A om het huidlymfoom onder controle te houden. En om je klachten te verminderen.
Soms krijg je een vitamine A-behandeling samen met lichttherapie of immunotherapie. Dit hangt af van het soort huidlymfoom.
Bijwerkingen van vitamine A (retinoïden)
Als je medicijnen met vitamine A krijgt, kun je last hebben van bijwerkingen:
- Droge huid. Soms jeukt je huid ook.
- Droge lippen en ogen.
- Droog neusslijmvlies. Dan krijg je last van bloedneuzen.
- De eeltlaag op je handpalmen en voetzolen wordt dunner. Dan zijn je handen en voeten zachter en heb je meer kans op wondjes.
Ook kunnen de retinoïden invloed hebben op je lever, je schildklier en je stofwisseling. Daarom krijg je regelmatig bloedonderzoek. Zo houdt de arts in de gaten of alles goed is. Als het nodig is, krijg je medicijnen om de werking van je lever, schildklier of stofwisseling te verbeteren.